Öppet köp med distansköplagen

Öppet köp med distansköplagen

Vi går igenom de rättigheter och skyldigheter distansköplagen innebär för svenska konsumenter och företag.

Senast uppdaterad: 1 november 2024

När du handlar på distans, alltså över internet eller telefon, omfattas ditt köp av distansköplagen — men vad betyder det egentligen? Här går vi igenom allt du behöver veta för att du ska känna dig trygg när du handlar på distans.

Vad innebär distansköplagen?

Distansköplagen finns till för att skydda konsumenter som handlar på distans, alltså över internet eller via telefon, och innebär vissa rättigheter som exempelvis att kunna skicka tillbaka produkter som inte passade eller som du ångrade att du köpte.

Det som räknas som distansköp är:

  • köp över internet
  • köp vid hemförsäljning (dörrförsäljare)
  • köp över telefon

Distansköplagen innebär att du har lagstadgad ångerrätt (retur) i 14 dagar.

När gäller distansköplagen?

Distansköplagen träder i kraft så snart du har genomfört ett köp hos en butik utanför butikens lokaler, exempelvis om du beställer på internet eller över telefon. Lagen finns till som ett skydd för dig som konsument och innebär att du har vissa rättigheter som bland annat innebär att butiken ska ta emot en retur på produkten inom 14 dagar från det att du fick hem produkten.

När gäller inte distansköplagen?

Distansköplagen gäller bara om hela köpet genomförs utanför butikens lokaler. Skulle du lägga upp en beställning över telefon och sedan åka till affären för att betala på plats innebär det att du genomfört affären på plats — och därmed gäller inte distansköplagen i det fallet.

Se därför till att genomföra hela köpet på distans om du vill ha din ångerrätt enligt distansköplagen; beställ produkterna och betala ordern direkt på internet så är du skyddad av distansköplagen.

Distansköplagen gäller heller inte när du handlar av privatpersoner, som exempelvis på Tradera eller Blocket.

När gäller inte ångerrätt?

Även om ångerrätt — eller öppet köp som det också kallas — oftast gäller enligt distansköplagen finns det några undantag, exempelvis när du beställer en skräddarsydd produkt eller om du handlar som ett företag.

Ett exempel på detta är om du beställer en iPad med gravyr hos Apple; eftersom du ber dem skräddarsy din iPad kan Apple inte längre sälja din iPad till en annan konsument om du ångrar ditt köp, och därmed uteblir ångerrätten på grund av att de har skräddarsytt produkten åt just dig.

Likaså gäller distansköplagen enbart privatpersoner och om du handlar produkten till ett företag uteblir därmed distansköplagen och den inkluderade ångerrätten.

Får inte missbrukas

Det är också viktigt att förstå att ångerrätten inom distansköplagen inte får missbrukas. Butikerna har nämligen all rätt att neka kunder att lägga beställningar om de märker att systemet missbrukas, eftersom det kostar butikerna stora mängder pengar.

Flera butiker är öppna med detta och menar att många kunder beställer produkter bara för att returnera dem. Oftast handlar det om kläder som returneras ofta, och då har butiker som exempelvis Boozt stängt av de kunder där man märker en systematisk retur av produkter.

Distansköplagen innebär alltså inte bara rättigheter för dig som konsument utan även vissa skyldigheter, då butikernas tjänster inte får missbrukas.

Gäller distansköplagen på julen?

Ja, distansköplagen gäller som vanligt över högtider så som julafton. Många butiker förlänger dessutom tiden för öppet köp då det kan vara svårt att veta om julklappen passar — ibland kan de erbjuda 1-2 månaders öppet köp (exempelvis januari ut om du köper inför jul).

Håll därför ögonen öppna efter förlängd period för öppet köp och liknande hos butikerna.

Hälsa & Skönhet

Familj

Elektronik

Hemma

Sport & Träning

Outdoor

Nöje

Trädgård

Fordon

Tjänster

Ekonomi

Musik

Foto

Jul

Områden