Bästa slow cooker 2024

Bästa slow cooker 2024

Gör det enklare att lyckas med maten — köp en riktigt bra slow cooker. Här jämför vi flera populära modeller.

Senast uppdaterad: 3 april 2024

Gör livet enklare genom att skaffa en slow cooker som lagar maten åt dig medan du är på jobbet ett sysslar med annat. Det är en genialisk hushållsapparat som ger dig goda måltider av alla de slag och låter dig spara in på massor av värdefull tid och energi.

Köttätare eller vegetarian, matroad eller totalt ointresserad av matlagning - det här är maskinen för dig! Välj en enkel modell för att ha maten redo utan att du behöver göra särskilt mycket eller skaffa en avancerad slow cooker för att kunna experimentera och öva på dina kulinariska färdigheter — valet är ditt.

1. Electrolux ESC7400

Svenska Electrolux tillverkar en av de mest populära modellerna av slow cookers, och det gör ingen förvånad — de har en lång historik av bra köksredskap och det här är inget undantag.

Här får du en stor keramisk gryta på hela 6,8 liter och mängder av funktioner som hjälper dig i matlagningen.

Specifikationer:

  • Kapacitet: 6,8 liter
  • Antal program: 6 st
  • Effekt: 235 watt
  • Nedräkningstimer: Ja
  • Tål maskindisk: Ja
  • Display: Ja, med touch-funktion
Hitta bästa priset »

Fördelar och nackdelar med Electrolux ESC7400

Positivt 👍

  • Lågt pris
  • Hög effekt
  • Tål maskindisk

Bästa priset på Electrolux ESC7400


2. Crock Pot 4,7 L Digital Slow Cooker

En av de mest populära tillverkarna av slow cookers är Crock-Pot, ett namn som i det närmaste har blivit synonymt med fenomenet slow cookers generellt.

Om du gillar varumärket Crock-Pot men vill ha en lite större modell än 4,7 liter finns även det större syskonet — Crock Pot 5,7 L Digital Slow Cooker.

Hitta bästa priset »

Fördelar och nackdelar med Crock Pot 4,7 L Digital Slow Cooker

Positivt 👍

  • Pålitlig slow cooker
  • Enkel att använda
  • 4,7 liter stor gryta

Bästa priset på Crock Pot 4,7 L Digital Slow Cooker


3. Russell Hobbs Chalkboard Slow Cooker

Den kanske mest lättanvända slow cookern på marknaden är denna från Russell Hobbs, där du inte har några andra reglage än tre olika värmelägen som du väljer mellan på framsidan. Det blir inte enklare än så här, och dessutom har den en unik och snygg design.

Hitta bästa priset »

Fördelar och nackdelar med Russell Hobbs Chalkboard Slow Cooker

Positivt 👍

  • Enklast av alla
  • Lågt pris

Negativt 👎

  • Inte bäst prestanda

Bästa priset på Russell Hobbs Chalkboard Slow Cooker


4. Crock Pot 5,7 L Digital Slow Cooker

Om du inte riktigt behöver 5,7 liter utan klarar dig med lite mindre finns även den mindre varianten — Crock Pot 4,7 L Digital Slow Cooker.

Hitta bästa priset »

Fördelar och nackdelar med Crock Pot 5,7 L Digital Slow Cooker

Positivt 👍

  • Pålitlig slow cooker
  • Enkel att använda
  • 5,7 liter stor gryta

Bästa priset på Crock Pot 5,7 L Digital Slow Cooker

Innehåll

Vad är en slow cooker?

Slow cooker betyder långsam matlagare och det är precis vad det är frågan om. Det är en hushållsapparat som uppfanns på mitten av 1900-talet efter att allt fler kvinnor började arbeta utanför hemmet.

För att dessa kvinnor skulle slippa gå hem och laga mat efter en lång dag på jobbet konstruerades en maskin som lät dem ha maten färdig vid hemkomsten på kvällen. På engelska kallas den här hushållsapparat också för crock pot och är idag ett mycket värdefullt och tidsbesparande verktyg att ha i ditt kök.

Principen är alltid att du ska kunna göra god mat så enkelt som möjligt, och ofta behövs bara några få ingredienser för att du ska få en underbar måltid.

Varför skaffa en slow cooker?

När du börjar använda en slow cooker kommer du snabbt inse hur bekvämt det faktiskt är att äga en. Du har i de ingredienser som du vill äta, sätter på låg, medel eller hög värme och kan sedan fortsätta med dina göromål under dagen.

Har du satt den på låg värme så kan det ta många timmar innan maten är klar, vilket innebär att du kan göra i ordning allting på morgonen och sedan se fram emot en färdig, varm middag på kvällen.

En annan fördel med en slow cooker är att du slipper tänka på matlagningen hela tiden — du behöver inte springa in i köket och kolla att allt är bra, utan du kan i lugn och ro syssla med annat.

Hur fungerar en slow cooker?

Även om det finns många olika modeller på slow cookers idag är grundprincipen alltid den samma. Din mat lagas mycket långsamt genom att temperaturen hålls på en nivå under kokpunkten, och ångan som bildas stannar i behållaren eftersom den är tätt tillsluten.

Allt du behöver göra är att ha i den vätska du vill laga maten i, exempelvis vatten eller buljong, ha i ingredienserna och sedan låta slow cookern göra jobbet.

Om du någonsin har lagat mat på en vedkamin har du säkert redan upplevt hur god maten blir om den får tillagas under en längre tid. Särskilt köttbitar som annars lätt blir tuffa och tröga blir möra och delikata med den här metoden, då senor och fett bryts ner.

Olika tider och temperaturer

Beroende på vad du ska laga och när du vill att maten ska vara klar kan du ställa in din slow cooker på olika temperaturer.

Köttbitar blir ofta klara på ungefär tre timmar om du har dem på låg värme, medan större saker som hela kycklingar, älgstek eller en stor julskinka kan ta tre gånger längre tid.

Vill du skynda på processen kan du ställa in din slow cooker på medium eller hög temperatur, vilket brukar förkorta tiden till nästan hälften.

En annan viktig funktion som en slow cooker har är att hålla maten varm utan att den lagar den vidare. Det är särskilt bra om du till exempel ska vara borta längre än maten egentligen behöver för att bli klar.

Vad passar bäst att laga i en slow cooker?

Du kan laga nästan vilken mat du vill i en slow cooker men allra bäst blir mat som ändå brukar få stå och puttra eller långsamt tillagas i ugnen, till exempel soppor som gulash, chili con carne, köttgrytor, fläskkarré, fisk och kyckling.

Det går alldeles utomordentligt att göra nötstek i din slow cooker och du kan se fram emot att ha risgrynsgröten eller brödet färdig till frukosten när du vaknar. Du kan till och med göra goda sötsaker som fudge och kakor!

Tips för att lyckas med maten i en slow cooker

Varje recept är unikt, men för att din mat ska lyckas i en slow cooker är det viktigt att du tillför rätt mängd vätska, ofta till hälften eller tre fjärdedelar av kastrullen, och låter tiden löpa ut enligt programmet.

Är du otålig kanske du inte får den där mörheten du är ute efter och om du lyfter på locket för att kontrollera hur det står till går mycket värdefull tid till spillo. Vissa modeller har en indikator på hur varm köttet är inuti så att du kan undvika att kolla.

Det är också en god idé att låta färska örter komma till mot slutet så att de inte tappar smaken, men torra kryddor kan du ha i redan från början för extra goda aromer.

Hur du väljer rätt modell

För att du ska få en slow cooker som passar dig allra bäst bör du ta med ett antal faktorer i beräkningen.

Vilken slags mat du hade tänk laga spelar naturligtvis roll men det finns också en hel del annat att tänka på.

Storlek

Lagar du bara mat åt dig själv eller ska många munnar mättas? Det finns små och stora modeller som gör jobbet åt dig, beroende på hur mycket mat du tänkt laga.

Även om du är ett singelhushåll är det dock inte alltid den minsta slow cookern som är bäst för dig — du kanske vill laga ganska stora saker som hela kycklingar eller passa på att laga mat som du sedan fryser in för att slippa tänka på matlagningen varje dag?

Tänk också på var du kan förvara din slow cooker och välj storlek därefter!

Funktioner

Förutom att själv kunna bestämma vilken temperatur maten ska lagas på är det också smart att välja en slow cooker med viloläge- eller varmhållningsfunktion, vilket ger dig garanterat varm mat när du vill. Den ska också vara lätt att rengöra och helst kunna sättas i diskmaskinen.

Andra funktioner du kanske kommer uppskatta är

  • Förinställda program för olika rätter
  • Timer som låter dig bestämma när maten ska börja lagas
  • Olika tillagningssätt, till exempel koka, baka eller steka

Vissa är bara ute efter enkelhet och därmed få inställningar, medan andra är ute efter så många inställningar och funktioner som möjligt. Beroende på om du vill ha en manuell slow cooker eller en mer automatisk varierar också prislappen.

Pris

Om du endast är ute efter en slow cooker som lagar klassiska maträtter långsamt behöver du inte lägga så mycket på den.

Är du däremot mycket intresserad av matlagning kan det vara kul att ha ett flertal funktioner som låter dig experimentera mer.

Priset stiger ju fler finesser du är ute efter men å andra sidan är det viktigast att du får en modell som är praktisk och ger dig den mat du önskar.

Finns det några nackdelar med en slow cooker?

En slow cooker är ett fantastiskt versatilt köksredskap och du kan göra oerhört många goda rätter i den. Det finns dock vissa maträtter som inte lämpar sig särskilt väl i den eftersom de inte bör tillagas i vätska eller förlorar konsistensen med långkok.

Ett vanligt misstag är också att laga de allra finaste, dyraste köttbitarna i den eftersom de inte kommer till sin fulla rätta om de hamnar i en slow cooker. Nej, välj hellre de där lite segare bitarna som innehåller massor med smak, men som du annars brukar undvika då de är jobbiga att tugga –- dessa kommer bli ljuvliga! Och välj inte heller att göra den där härliga kycklingrätten med knaprigt skinn – då blir du besviken.

När det kommer till grönsaker går det dock alldeles utomordentligt att göra grytor och soppor i din slow cooker, men om du vill ha rena grönsaker som tilltugg blir de lätt lite för mjuka.

Detsamma gäller också de flesta pastarätter då exempelvis tagliatelle, farfalle och spaghetti blir godast med tuggmotstånd. Lasagne eller makaronilådor brukar däremot gå bra!

Så har vi testat

Vi beställde hem olika produkter till kontoret och testade dem sedan utförligt för att avgöra vilka vi tyckte bäst om. Köpguide har inte fått någon ersättning för att testa eller lyfta fram vissa modeller.

Hälsa & Skönhet

Familj

Elektronik

Hemma

Sport & Träning

Outdoor

Nöje

Trädgård

Fordon

Tjänster

Ekonomi

Musik

Foto

Jul

Områden