Bästa riskkokaren 2021

Bästa riskkokaren 2021

Hitta den bästa riskokaren just nu i vår genomförliga köpguide!

Ris kan vara förvånande svårt att lyckas med och är ofta anledningen till att kockar står och faller i olika matlagningstävlingar. Med en bra riskokare behöver du inte oroa dig för att misslyckas och du får ett lika fint resultat varje gång.

Glöm allt som har med klibb och knaster att göra — här får du en guide till de bästa riskokarna.

1. Hamilton Beach 37541

Hamilton Beach 37541

Vår favorit! Modellen 37541 från välrenommerade Hamilton Beach får du en pålitlig riskokare som både klarar av flera olika typer av ris, är enkel att använda och som dessutom gör ett riktigt bra jobb.

Om du vill ånga grönsaker i den fungerar den precis lika bra för det ändamålet, och du får med en korg som du lägger grönsakerna i.

Specifikationer:

  • Effekt: 700 watt
  • Kapacitet: 4,75 liter
  • Antal portioner: 20 st
  • Kan ångkoka grönsaker: Ja
  • Varmhållningsfunktion: Ja
  • Tål maskindisk: Ja, grytan och tillbehören

Fördelar och nackdelar med Hamilton Beach 37541

Positivt 👍

  • Lågt pris
  • Stor kapacitet
  • Snabbfunktion
  • Pålitlig
  • Grytan och tillbehören tål maskindisk

Negativt 👎

  • Inga nackdelar för priset

Bästa priset på Hamilton Beach 37541


2. Gastroback Design Rice Cooker 42507

Gastroback Design Rice Cooker 42507

Design Rice Cooker 42507 från Gastroback är en billig riskokare som har ganska låg kapacitet, men som därför lämpar sig utmärkt för de som inte behöver så mycket ris åt gången. Här får du bra resultat varje gång och kan enkelt göra rent maskinen genom att diska grytan i diskmaskin.

Specifikationer:

  • Effekt: 460 watt
  • Kapacitet: 1 liter
  • Antal portioner: 5 st
  • Kan ångkoka grönsaker: Ja
  • Varmhållningsfunktion: Ja
  • Tål maskindisk: Ja

Fördelar och nackdelar med Gastroback Design Rice Cooker 42507

Positivt 👍

  • Ångningsfunktion
  • Tål maskindisk

Bästa priset på Gastroback Design Rice Cooker 42507


3. Champion CHRK210

Champion CHRK210

Bland de absolut billigaste riskokarna finns CHRK210, som kostar under femhundralappen och gott räcker om du bara behöver en kapacitet på en och en halv liter. Ibland behöver man faktiskt inte mer än instegsmodellen, och då duger den här gott för dig!

Specifikationer:

  • Effekt: 500 watt
  • Kapacitet: 1,5 liter
  • Antal portioner: 5-10 st
  • Kan ångkoka grönsaker: Nej
  • Varmhållningsfunktion: Nej

Fördelar och nackdelar med Champion CHRK210

Positivt 👍

  • Billigast i testet
  • Tillräckligt bra för många

Negativt 👎

  • Få funktioner
  • Tål inte maskindisk

Bästa priset på Champion CHRK210

Innehåll

Så fungerar en riskokare

En riskokare ser ut som en djup kastrull med lock på och kopplas enkelt till närmaste vägguttag. Kapaciteten ligger oftast på mellan en och tre liter och kokaren kan vara tillverkad av exempelvis rostfritt stål eller keramik. Det finns varianter både med och utan non-stick beläggningar.

Efter att du häller i angiven mängd ris och vatten gör kokaren sedan jobbet åt dig, oavsett om det är basmati, pilaff eller vanligt ris du vill koka.

Därför bör du skaffa en riskokare

Den främsta anledningen till att en riskokare behövs i ditt kök är att du får ett garanterat gott ris. Fördelarna stoppar dock inte där. Du kan också tillaga annan mat i riskokaren, exempelvis bulgur, quinoa eller bönor och beroende på modell kan du ofta även ånga grönsaker eller göra gröt och soppor.

Det sparar på tid och energi och du slipper frustrationen över att ha fått en kastrull full med klister istället för ris. Väljer du en modell utan non-stick beläggning kan du enkelt sätta den i diskmaskinen efteråt, men det är också lätt att torka av den med en trasa.

Skillnaden på en riskokare och en slow cooker

Även om principen bakom en riskokare och en slow cooker är den samma - att tillreda mat med automatik, är metoden annorlunda mellan de två. Medan en slow cooker står på i flera timmar och tillreder maten med långsam värme är en riskokare varmare och mer intensiv.

Precis som en slow cooker kan en riskokare ha en timer, men den är till för att tillaga riset när du vill ha det och inte för att stå och dra i timmar. Ris bör aldrig åter-upphettas då det kan innehålla bakterier och ska helst ätas med en gång.

Vanliga frågor om riskokare

Här har vi sammanställt några av de vanligaste frågorna som har med riskokare att göra. De har både med kokaren och riset att göra, och kan vara bra att läsa.

Hur mycket vatten ska man ha i?

Även om det finns vissa variationer brukar de flesta rissorterna behöva dubbelt så mycket vatten som ris. En kopp ris innebär med andra ord att du häller i två koppar vatten. Alla riskokare kommer med bra instruktioner där du kan se vilken mängd du behöver.

Är det farligt med riskokare?

En riskokare är ett mycket tryggt sätt att laga ris på men som med all elektronik finns det vissa risker. Ha därför aldrig på den när du inte är hemma, och se till att inte lyfta på locket när den är kokhet och ångan kan skada dig.

Kan riset innehålla giftiga ämnen?

Det har talats en hel del om hur ris innehåller många, tomma kalorier och dessutom kan innehålla ämnen som arsenik och bekämpningsmedel. Enligt Livsmedelsverket finns det alltid arsenik naturligt i ris, särskilt fullkornsris, men det tar kroppen hand om såvida du inte överdriver intaget.

Vissa rissorter kräver att du först sköljer dem ordentligt innan tillagningen men det har inte med gifter att göra utan med att få bort överdriven stärkelse som kan få riset att klumpa sig.

Så har vi testat

I vårt test med riskokare har vi beställt hem ett antal olika riskokare till kontoret. Dessa har vi sedan testat i tur och ordning och antecknat vilka för- och nackdelar vi ser med de olika riskokarna. Vi har inte fått betalt från någon tillverkare eller butik för att lyfta fram en särskild produkt.