Bästa gitarrsträngarna 2024

Bästa gitarrsträngarna 2024

Med bra strängar låter din gitarr ännu bättre — här tipsar vi om de bästa strängarna till så bra pris som möjligt.

Senast uppdaterad: 2 juni 2024

Bra gitarrsträngar behöver inte vara dyra, och därför samlar vi de mest prisvärda och pålitliga gitarrsträngarna här nedanför, så att du alltid hittar rätt — oavsett om du letar efter strängar till din elgitarr eller din akustiska gitarr.

1. D'Addario Pro Arté EJ45

Det här paketet innehåller sex nylonsträngar för en klassisk nylonsträngad akustisk gitarr. De är billigast och låter förvånansvärt bra trots det. Dessutom är de i "normal" spänning och är därmed lättspelade.

Det finns helt enkelt ingen anledning att köpa några dyrare strängar om du övar på att spela gitarr — men passa på att beställa många paket så du sparar in på frakten.

Specifikationer:

 • Namn: Pro Arté EJ45 Normal Tension
 • Tillverkare: D'Addario
 • Strängmaterial: Silver-plated Copper
 • Tjocklek i paketet: 28 - 43
 • Spänning/Tension: Normal Tension
Hitta bästa priset »

Fördelar och nackdelar med D'Addario Pro Arté EJ45 Normal Tension

Positivt 👍

 • Lågt pris
 • Bra kvalitet
 • Lättspelade
 • Äkta D'addario-strängar!

Negativt 👎

 • Inga nackdelar

Bästa priset på D'Addario Pro Arté EJ45 Normal Tension


2. D'Addario Pro Arté EJ46-3D Hard Tension

Från samma tillverkare kommer det här paketet med sex nylonsträngar som har hårdare spänning än vår favorit Pro Arté EJ45.

Frågan är om det är värt det för dig? Det kan så klart bara du svara på, men här har du strängar som kommer ge dig lite mer motstånd när du spelar — och som också kan låta dig träna in finliret lite mer.

Specifikationer:

Hitta bästa priset »

Fördelar och nackdelar med D'Addario Pro Arté EJ46-3D Hard Tension

Negativt 👎

 • Högre pris

Bästa priset på D'Addario Pro Arté EJ46-3D Hard Tension


3. D'Addario NYXL1052

Om du letar efter bra stålsträngar till din elgitarr så är NYXL1052 ett utmärkt val; dessa strängar är prisvärda, lättspelade och har ett bra ljud.

Tjocklek 010 - 052 är en bra tjocklek för dig som spelar det mesta på elgitarren.

Specifikationer:

 • Namn: NYXL1052
 • Tillverkare: D'Addario
 • Tjocklek i paketet: 10 - 52
Hitta bästa priset »

Fördelar och nackdelar med D'Addario NYXL1052

Positivt 👍

 • Bästa valet för elgitarren
 • Prisvärda
 • Hög kvalitet

Negativt 👎

 • Inga nackdelar

Bästa priset på D'Addario NYXL1052

Innehåll

Vad är gitarrsträngar?

En vanlig gitarr består av sex strängar i olika tjocklek som alla vibrerar i olika toner när du slår till dem med handen, och det är detta som gör att du kan spela melodier med gitarren.

De sex strängarna på en vanlig gitarr är i tonerna: E - A - D - G - B - E, där den första E är i en lägre stämning än den högre E (annat oktav).

När du sedan håller fingrarna på olika positioner på de olika strängarna spelar du olika toner, vilket är vad som gör att gitarren fungerar som ett instrument.

Olika gitarrsträngar

Det finns flera olika typer av gitarrsträngar, däribland:

 • nylonsträngar till klassisk akustisk gitarr
 • stålsträngar till stålsträngad akustisk gitarr
 • elgitarrsträngar till elgitarr

Vilken typ av gitarr du använder och vill köpa strängarna till avgör alltså vilka strängar du behöver köpa — så klart. 😄

Gitarrer med fler strängar

Som du kanske har hört talas om finns det dessutom gitarrer med fler strängar än de vanliga sex strängarna; det finns gitarrer med 7, 8, 9 och 12 strängar, men ärligt talat är det överkurs just nu; vi håller oss till vanliga 6-strängade gitarrer i den här artikeln.

Vanliga frågor

Att byta strängar på gitarren är så klart ett ämne som väcker många frågor. Här samlar vi läsarnas vanligaste frågor och svarar på dem.

Vad kostar gitarrsträngar?

Om man tittar runt på nätet kan man hitta gitarrsträngar för under hundralappen, men dessa brukar inte vara speciellt bra och tyvärr brukar de också vara felaktiga strängar — kopior, alltså — som säljarna bara paketerat om.

Vi tipsar om riktiga strängar och dessa kostar från strax över 100 kronor upp till några hundralappar per paket.

Hur byter jag strängar på min gitarr?

När du ska byta strängarna på gitarren börjar du med att lossa de nuvarande strängarna från gitarren. Detta gör du genom att skruva på stämskruvarna som finns på gitarrhuvudet så att strängarna blir lösare. När de blivit så pass lösa att du kan ta bort dem tar du bort dem — men notera gärna i vilken ordning de ligger.

Om gitarren är placerad som om du spelar på den som högerhänt gitarrist (där du håller gitarrens hals i vänster hand) ska du börja med den tjockaste strängen närmast dig och den tunnaste strängen längst bort från dig. På så sätt får du rätt E-sträng på rätt plats — det är nämligen E-stämning på både den första strängen och den sista; E A D G B E, även om de är i olika oktav (olika ljus/mörkt ljud beroende på hur hårt de är spända).

Vad är en stämapparat?

En stämapparat är ett viktigt tillbehör när du stämmer din gitarr och något som du inte kommer vilja vara utan när du ska byta strängarna. Det finns många bra stämapparater på marknaden och de allra flesta nöjer sig med en av de billigare modellerna.

När du har stämt gitarrer under en längre tid — kanske om några år — kommer du nog kunna stämma gitarren på gehör, men ta det lugnt och köp en bekväm och pålitlig stämapparat så att det går snabbt och enkelt att stämma gitarren.

Så har vi testat

Vi på redaktionen har spelat gitarr i många år och har därför också strängat om många gitarrer genom åren. Vi har provat många olika typer av gitarrsträngar och vet vilka som är att föredra framför andra.

Mer om gitarrer

Om du är intresserad av gitarrer har vi fler artiklar på ämnet:

Känner du att du saknar något som du skulle vilja veta? Tveka inte att höra av dig till oss via kontaktformuläret, så lägger vi till det.

Hälsa & Skönhet

Familj

Elektronik

Hemma

Sport & Träning

Outdoor

Nöje

Trädgård

Fordon

Tjänster

Ekonomi

Musik

Foto

Jul

Områden