Vi hjälper dig hitta de bästa cykellåsen till det bästa priset!
Senast uppdaterad: 23 augusti 2024
Med ett bra cykellås ser du till att hålla tjuvarna borta från din cykel. Här samlar vi våra bästa cykellås — både vajerlås, kättinglås och andra typer — som finns att köpa just nu.
Bästa cykellåset:
1. Abus Bordo Granit X Plus 6500/110
Det här smidiga låset från Abus är ett hopfällbart lås där du enkelt vecklar ut det och kan forma det som du önskar när du ska låsa fast din cykel — och när du sedan är klar vecklar du bara ihop det igen. Oerhört smidigt, med hög säkerhetsklass och mycket robust utförande.
Som en ren bonus är varje del gummibeklädd, så att du inte råkar repa din cykelram när du låser fast den. Vi tycker att Abus Bordo Granit X Plus 6500/110 är bäst i test och värt vartenda öre.
Specifikationer:
- Namn: Bordo Granit X Plus 6500/110
- Tillverkare: Abus
- Vikt: 2160 g
- Längd: 110 cm
- Typ: Hopfällbart
- Säkerhetsklass: 15
Fördelar och nackdelar med Abus Bordo Granit X Plus 6500/110
Positivt 👍
- Hopfällbart
- Gummibeklädda delar (repar inte ramen)
Negativt 👎
- Lite högre pris än andra lås
Bästa priset på Abus Bordo Granit X Plus 6500/110
2. Kryptonite Evolution Standard
Kryptonite Evolution Standard är ett traditionellt bygellås med alla dess för- och nackdelar; först och främst är det enkelt att använda, och prislappen är låg. Därefter kommer tyvärr de vanliga nackdelarna; det är inte så flexibelt eftersom det är en fast bygel som är ganska liten jämfört med våra andra alternativ.
Billiga bygellås fungerar väldigt bra som komplement till andra lås, speciellt med tanke på den låga prislappen!
Specifikationer:
- Namn: Evolution Standard
- Tillverkare: Kryptonite
- Vikt: 1590 g
- Längd: 22.9 cm
- Bredd: 10 cm
- Typ: Bygellås
- Säkerhetsklass: 7
- Antal medföljande nycklar: 3
Fördelar och nackdelar med Kryptonite Evolution Standard
Positivt 👍
- Tillräckligt bra för många
- Enkelt att fästa på ramen
- Ganska lågt pris
Negativt 👎
- Bygellås är inte så flexibla
Bästa priset på Kryptonite Evolution Standard
3. Abus 1060/110 CityChain X-Plus
Det här låset från Abus är ett mycket hållbart cykellås med beklädd kätting, som bevisats vara mycket motståndskraftigt och starkt.
Den enda nackdelen med det här låset är att det är ganska tungt på strax över 2,7 kg — se alltså till att du kan ta med dig det utan att du tycker att det är för jobbigt.
Specifikationer:
- Namn: 1060/110 CityChain X-Plus
- Tillverkare: Abus
- Vikt: 2720 g
- Längd: 110 cm
- Typ: Kättinglås
- Säkerhetsklass: 15
Fördelar och nackdelar med Abus 1060/110 CityChain X-Plus
Positivt 👍
- Smidigt att använda
- Tar inte upp för stor plats
- Lågt pris
Negativt 👎
- Ganska tungt
Bästa priset på Abus 1060/110 CityChain X-Plus
4. Abus Amparo 485
Du som vill komma riktigt billigt undan och som vill ha ett så enkelt cykellås som möjligt kan med fördel ta en titt på det här ramlåset, som är det billigaste i vårt test och som är tillräckligt bra för den som kanske har en cykel som du bara vill låsa — men som du inte är så jätterädd om.
Med ett ramlås kan du bara låsa däcket och du har således ingen möjlighet att låsa fast cykeln i stolpar eller cykelställ. Däremot kan ramlåset vara ett ypperligt komplement om du har ett större lås men bara vill säkra upp bakdäcket.
Specifikationer:
- Namn: Amparo 485
- Tillverkare: Abus
- Typ: Ramlås
- Antal medföljande nycklar: 2
Fördelar och nackdelar med Abus Amparo 485
Positivt 👍
- Lägst pris av alla låstyper
- Enkelt att använda
- Smidigt att alltid ha det med sig
- Tillräckligt bra för många
Negativt 👎
- Inte så hög säkerhetsklass
- Kan inte låsa fast din cykel vid cykelställ eller stolpar
Bästa priset på Abus Amparo 485
Innehåll
- 1. Abus Bordo Granit X Plus 6500/110
- 2. Kryptonite Evolution Standard
- 3. Abus 1060/110 CityChain X-Plus
- 4. Abus Amparo 485
- Viktigt med bra lås till din cykel
- Olika sorters lås
- Att tänka på
- Vad betyder kätting?
- Så har vi testat
Viktigt med bra lås till din cykel
Cykling är ett fantastiskt färdsätt då det ger dig frihet, hälsa och ett smalare midjemått. Medan andra står och väntar på det försenade pendeltåget har du redan kommit halva vägen till skolan eller jobbet, och där många lägger ner en massa pengar på busskort sparar du in på åkandet genom att trampa dig fram vart du vill, när du vill. Dessutom är det snällt mot miljön att cykla då det är varken innebär avgaser eller ljudpollution.
Tyvärr gillar också tjuvar cyklar och varje år förlorar tusentals cyklister sina fordon. Det är ett tråkigt faktum som dock inte går att förneka, och därför är det viktigt att ha ett bra cykellås som dessutom är certifierat och godkänt av försäkringsbolagen. Det är den bästa investeringen du kan göra när det kommer till din cykel, oavsett om den är dyr eller billig.
Olika sorters lås
Det finns ett mycket stort utbud på cykellås i Sverige och det är inte så konstigt då över hälften av landets befolkning har en cykel och därmed hamnar på fjärde plats i världen med flest cyklister.
Vilken sort som passar just dig bäst beror på en rad faktorer, exempelvis var cykeln ska stå, vilken modell den är och den egna budgeten.
1. Kabellås
Enkla kabellås är billiga men så lätta att bryta upp för en cykeltjuv att de inte brukar accepteras av försäkringen. De lämpar sig egentligen bara som stöd, till exempel för att cykeln inte ska välta när det blåser, men inte som ett skydd mot stöld.
2. Kedjelås
En rejäl kedja, ofta omgiven av ett plastskydd, är ett bra alternativ för dig som behöver mer plats för låset där du ska ställa din cykel, exempelvis vid en stolpe eller ett träd. Kedjan är svår att kapa och kräver särskilda verktyg men är å andra sidan mycket tyngre än andra lås och lämpar sig inte så väl om du har en väldigt lätt cykel, ska cykla snabbt eller i många uppförsbackar.
3. Bygellås
Om du behöver ett mer portabelt lås är det bättre med ett stabilt bygellås — dessa ser ut som ett avlångt "D" och lätt kan sättas fast runt räcken och mindre stolpar. Bygellåsen är ofta tillräckligt starka för att tjuvar inte ska orka bemöda sig, och du kan dessutom fästa dem på cykelramen för att enkelt kunna ta låset med dig utan att behöva ha det i ryggsäcken.
4. Ramlås
Ytterligare ett populärt alternativ är så kallade ramlås som sitter fast på cykelns ram och som kan kopplas till en bra kedja eller vajer. De flesta ramlås är gjorda för att bara säkra upp bakhjulet och kan med fördel användas som ett komplement om du har ett större lås att låsa fast ramen och framhjulet i exempelvis ett cykelställ. Oavsett ditt användningsområde är ramlåset ett billigt alternativ som ger mycket bättre skydd än inget lås alls.
Att tänka på
Välj alltid ett cykellås som är godkänt av Stöldskyddsföreningen (SFF) eftersom det är viktigt att alltid vara på den säkra sidan. Det kommer betala i sig i långa loppet att satsa på ett bra lås och ge dig möjligheten att ställa din cykel nästan var du vill.
1. Spendera tillräckligt
Att lägga några extra kronor på ett bra lås är en riktigt god investering, då det inte bara låter dig behålla din cykel utan också besparar dig den frustration och stress som uppstår vid en stöld.
Även om du vet att du kommer få ersättning från ditt försäkringsbolag kommer det att ta ett tag, och det är en procedur som du nog helst vill slippa.
2. Se till att cykeln är synlig
Ett bra tips är dock att alltid låsa din cykel där den syns väl, till exempel vid en gatlykta, framför en affär eller där det finns övervakningskameror, då cykeltjuvar brukar hålla utkik efter fordon i skymundan som ingen ser att de försöker stjäla. Även det enklaste låset måste ju brytas upp med något redskap och tjuven vill inte riskera att bli påkommen eller hamna på bild.
3. Skaffa flera lås
Om du bor i storstaden eller en plats med särskilt många cykelstölder kan det vara en god idé att skaffa fler än ett lås. Medan exempelvis ett ramlås håller fast hjulet och ramen är det en kedja eller en vajer som håller hela cykeln på plats.
Många cykeltjuvar går in för att stjäla reservdelar, snarare än hela cykeln, och därför bör båda hjulen sitta stadigt och låset träs runt både skelettet och hjulen. Om du endast låser fast ramen när du parkerar din cykel är det mycket möjligt att den fortfarande sitter kvar när du kommer tillbaka, medan hjulen har flugit sin kos.
4. Olika storlek på cykellåsen
Ett annat skäl till att ha flera cykellås är att du förmodligen kommer ställa din cykel på olika platser. När du cyklar till jobbet finns det kanske bra cykelställ för alla anställda men hur är det när du ska åka och handla eller hälsa på en kompis? Då cykeln alltid bör vara fastlåst vid något stadigt och stabilt kan du ibland behöva ett lås med större räckvidd eller bredd.
Vad betyder kätting?
De grövre cykellåsen brukar ofta kallas för kättinglås, men vad betyder det? Kätting är ett äldre svenskt ord för kedja, ofta i grövre bemärkelse — så när det står kättinglås innebär det alltså att låset består av en kedja, ofta beklädd i tyg eller skyddande material, istället för exempelvis ett vajerlås som består av en stålvajer istället.
Så har vi testat
Vi cyklar mycket och ser just cykellås som en nödvändig investering — vi har själva blivit av med cyklar, trots att de varit låsta. Därför kände vi att det var viktigt att hjälpa andra med en ordentlig köpguide om cykellås där vi testat och utvärderat varje alternativ själva.