Bästa lampan för ljusterapi 2024

Bästa lampan för ljusterapi 2024

Vi samlar de bästa lamporna för effektiv ljusterapi i hemmet — oavsett storlek på plånboken!

Senast uppdaterad: 13 april 2024

Att det blir mörkare under vintermånaderna går inte att komma undan, men det går att undvika att må dåligt genom härlig ljusterapi. Tack vare att de utstrålar stora mängder ljus av hög kvalitet kan vi må bättre i både kropp och själ.

Här är de bästa lamporna för ljusterapi hemma:

1. Lumie Brazil

Den här ljusterapilampan imponerade på oss med sina 10 000 lux — faktum är att det är tillverkaren Lumies allra starkaste ljusterapilampa! Vi gillar den här mest för dess höga kvalitet, dess trovärdiga ljustemperatur och att den har så pass hög ljusstyrka.

Det är inte den billigaste ljusterapilampan i testet, men det är definitivt en riktigt bra lampa för ljusterapi som inte kommer gå sönder i första taget.

Specifikationer:

 • Namn: Brazil
 • Tillverkare: Lumie
 • Ljusstyrka: 10000 lux
 • Effekt: 112 w
 • Vikt: 3100 g
 • Ljustemperatur: 6400 K
Hitta bästa priset »

Fördelar och nackdelar med Lumie Brazil

Positivt 👍

 • Starkt ljus
 • Mysig att vakna till
 • Rätt ljustemperatur
 • Bra storlek
 • Hög kvalitet

Negativt 👎

 • Inga nackdelar!

Bästa priset på Lumie Brazil


2. Beurer TL30

Med tanke på priset är det här en imponerande stark ljusterapilampa som är ett utmärkt första köp och som utan tvekan är den mest prisvärda ljusterapilampan i testet. Medföljer i förpackningen gör även en smidig påse som du kan förvara den i, och det lilla stativet gör att du kan ha lampan både horisontellt och vertikalt utan problem.

Hitta bästa priset »

Fördelar och nackdelar med Beurer TL30

Positivt 👍

 • Lågt pris
 • Bra prestanda

Negativt 👎

 • Lägre kvalitet

Bästa priset på Beurer TL30

Innehåll

Vad gör en ljusterapilampa?

En ljusterapilampa gör precis det som man kanske tror — den lyser starkt med ljus av hög kvalitet, för att stimulera våra sinnen och vår kropp att utsöndra ämnen som förknippas med att vistas i solen. Eftersom Sverige är ett ganska mörkt land är det viktigt att vi tar tillvara på den lilla mängd ljus vi får under vinterhalvåret, men många har svårt att göra det eftersom man sitter på jobbet på dagarna.

En ljusterapilampa hjälper dig att låta solstrålarna träffa ansiktet oavsett tid på dygnet, och dess effekt är bevisad flera gånger om — faktum är att det används för att behandla både vinter- och höstdepressioner hos människor, eftersom man då låter kroppen själv utsöndra endorfiner.

Hur länge ska man använda ljusterapilampor?

Varje liten stund i ljus är bättre än ingen, men om du undrar hur mycket som är optimalt är siffran från 30 minuter upp till 60 minuter om dagen. Det tar ungefär 30 minuter för kroppen att förstå att vi träffas av ljuset och det är därför rekommenderat att du använder din ljusterapilampa minst 30 minuter om dagen under årets mörkare månader.

Bästa ljusterapilampan

Vad gör egentligen en bra ljusterapilampa — vad innebär hög kvalitet när man pratar om lampor som stimulerar huden och sinnena?

1. Ljustemperatur

Ljusets temperatur mäts i enheten Kelvin och anges på ljusterapilampor som exempelvis 6400 K. På Kelvinskalan är temperaturer på omkring 3000 - 4000 varmare eller orange i färgtonen och 6000 - 7000 kallare eller blåare i färgtonen. Vanligt dagsljus en mulen dag (utan direkt solljus) är omkring 6400 - 6500 K i ljustemperatur, och under en solnedgång när himlen blir mer orange är du närmare 3000 K i ljustemperatur.

Ljusterapilampor ska ha en så neutral ljustemperatur som möjligt, för att kroppen ska stimuleras på rätt sätt och tro att det är äkta solljus som strålar. Det krävs alltså att ljuskällan är av hög kvalitet och har rätt ljustemperatur för att det ska fungera på bästa sätt.

2. Ljusstyrka

Förutom hög kvalitet och korrekt temperatur på ljuset behöver en ljusterapilampa också vara tillräckligt ljusstark för att kunna lura din kropp att det är äkta dagsljus det rör sig om. Därför är det viktigt att ljusterapilampan du köper har tillräckligt hög ljusstyrka — något som mäts i enheten lux.

Om du vill ha en riktigt ljusstark ljusterapilampa rekommenderar vi Lumie Brazil som lyser med hela 10 000 lux ljusstyrka, eller Beurer TL30 som har lika hög ljusstyrka men som har lite färre funktioner.

3. Medicinskt godkännande

De ljusterapilampor vi rekomenderar i den här köpguiden är godkända för medicinskt bruk. Detta intygas genom att de är certifierade som medicinsk utrustning i enlighet med Europarådets direktiv EC93/42, där det fastställs att produkterna måste vara både säkra och effektiva för patienterna som brukar dem.

Så har vi testat

Vi på Köpguide tar välmående och hälsa på allvar, och därför ville vi gå till botten med vilken ljusterapilampa som var bäst för hemmabruk och beställde hem olika modeller för att testa dem. Vi har inte fått betalt för att framhäva någon specifik modell.

Hälsa & Skönhet

Familj

Elektronik

Hemma

Sport & Träning

Outdoor

Nöje

Trädgård

Fordon

Tjänster

Ekonomi

Musik

Foto

Jul

Områden