Behandla din kropp väl — ömma upp stela leder med en riktigt bra vetekudde. Vi hjälper dig hitta rätt modell utan att betala för mycket.
Senast uppdaterad: 5 augusti 2024
Du kan hitta naturliga kuddar tillverkade i ekologiska material och det finns modeller för både barn och vuxna — här samlar vi dem och hjälper dig hitta lägst pris!
1. Scandinavian Blonde Vetekudden
Från populära Scandinavian Blonde kommer denna pålitliga vetekudde i bomull. Värm den enkelt i mikron eller ugnen och njut i timmar. Lämpar sig väldigt bra för axlar, rygg, nacke och buken/magen.
Ett riktigt bra köp — och dessutom till ett lågt pris!
Specifikationer:
- Vikt: 1,2 kg
- Längd: 52 cm
- Bredd: 18 cm
Bästa priset på Scandinavian Blonde Vetekudden
2. Meraki Therapy Eye Pillow
För den som vill ha en mindre vetekudde finns denna populära från Meraki Therapy, där man för en riktigt billig peng får en mindre vetekudde som lämpar sig bra till mindre områden som ansikte, ögon, nacke — eller varför inte till barnen?
Kostar under hundralappen och har många användningsområden. En riktig toppenprodukt att krydda arsenalen av värmeprodukter med där hemma!
Hitta bästa priset »Bästa priset på Meraki Therapy Eye Pillow
3. Bodystore Vete Värmaren 50x18cm
En snygg och smidig vetekudde som dessutom finns i massor med olika färger — något för alla smaker, alltså. Värm den i mikrovågsugnen eller i mikron. Underbart skön och helt gjord på naturmaterial!
Specifikationer:
- Längd: 50 cm
- Bredd: 18 cm
Butik | Lager | Pris |
---|---|---|
⚠️ |
Innehåll
- 1. Scandinavian Blonde Vetekudden
- 2. Meraki Therapy Eye Pillow
- 3. Bodystore Vete Värmaren 50x18cm
- Vad är en vetekudde?
- Att tänka på
- Hur fungerar en vetekudde?
- Vanliga frågor om vetekuddar
- Så har vi testat
Vad är en vetekudde?
En vetekudde är ett enkelt och välgörande sätt att ta hand om dig själv på. För de flesta av oss är det inte ovanligt att en eller flera kroppsdelar ömmar eller känns stela, exempelvis vid spänningar i nacken, kalla händer eller mensvärk.
Med hjälp av olika slags vetekuddar kan du lindra varje krämpa, och det är ett härligt sätt att finna lugn och ro på när du känner dig lite stressad. Vetekudden är mycket lätt att hantera och det går lika bra att kyla som värma den.
Att tänka på
Om du vill börja använda en vetekudde är det viktigt att du förstår hur den fungerar och på vilka sätt den kan hjälpa just dig. Saker som storlek och utformning spelar stor roll för hur effektiv den kommer att vara, och du kan till och med behöva flera olika kuddar för olika syften.
Hur fungerar en vetekudde?
Grundprincipen för en vetekudde är att den är sydd av ett naturligt tyg som bomull eller linne och fylld med exempelvis vete eller bovete. Då dessa är organiska material innehåller de fukt och kan därför bevara värme eller kyla extra länge.
Du lägger antingen kudden i frysen eller ugnen/mikrovågsugnen under en specificerad tid för att uppnå den önskade temperaturen och sedan är den redo att användas.
Vanliga frågor om vetekuddar
För en del av oss är vetekuddar och värmedynor något självklart, men för alla som inte redan har en vetekudde kan det finnas många frågor. Här samlar vi de vanligaste från våra läsare!
När behövs en vetekudde och varför?
Det vanligaste sättet att använda en vetekudde på är för att lindra diverse krämpor med värme. När en kroppsdel blir uppvärmd leder det till att dina blodkärl vidgas och att muskler, leder och vävnader mjukas upp och dina spänningar släpper.
Du kan lägga kudden på magen om du har kramp, på nacke och axlar vid spänning och hålla i den om du har frusna eller stela händer på morgnarna. Ett annat sätt att använda kudden på är att kyla ner den och sedan lägga den på inflammerade eller svidande partier, så länge det inte handlar om öppna sår.
Om du fått lite för mycket sol eller feber kan det kännas underbar med svalka. Har du vrickat eller skadat dig är det mycket bra att ha två kuddar så att du kan växla mellan kyla och värme för att motverka svullnad och blåmärken.
Hur använder man vetekuddar?
Varje vetekudde kommer med specifika instruktioner då innehållet kan vara av olika material och fuktighetsgrad. Oftast handlar det om att lägga kudden i mikron i några minuter eller i ugnen/frysen i en kvart. Kudden behåller sedan temperaturen i cirka en halvtimme.
Vilka typer finns det?
Det finns kuddar i många olika modeller som är anpassade för specifika kroppsdelar. Principen är att innehållet ger en så jämn fördelning som möjligt, varav en nack-kudde bör vara avlång eller rundad, en kudde för mensvärk bör ha en större yta, medan en kudde som ska hållas mot en viss punkt kan vara av mindre modell.
Du kan också hitta gulliga vetekuddar som inte bara känns sköna utan även ser trevliga ut, exempelvis i hjärt-form eller gjorda som gosedjur.
Vem kan använda en vetekudde?
Alla människor i alla åldrar kan använda vetekuddar och det finns många sätt att göra det på.
Förutom de redan nämnda exemplen kan du skaffa en vetekudde för:
- Artros: Många upplever att lite värme på värkande leder är skönt
- Träningsvärk: Lindrar skönt efter ett hårt pass men kan också användas för uppvärmning
- Stress: En varm kudde upplevs av de flesta som tryggt och lugnande
- Huvudvärk: Värk lindras både av värme och kyla, beroende på vad den orsakats av
Går det att tvätta vetekuddar?
Både ja och nej — om kudden har ett omgivande, löstagbart fodral är det lätt att göra men själva vetet får inte bli blött. Detta innebär att du inte kan tvätta en vetekudde som inte har ett löstagbart fodral.
Om din vetekudde har ett löstagbart fodral i bomull eller syntetmaterial går det utmärkt att tvätta detta fodral och sedan trä på det på din vetekudde igen.
Hur förvaras en vetekudde?
Eftersom vetekudden innehåller fuktbevarande material är det viktigt att den varken blir för torr eller för blöt. När du inte använder den kan du lägga den i en plastpåse och sedan förvara den i en byrålåda eller garderob där luftfuktigheten och temperaturen är normal.
Finns det några faror med vetekuddar?
Vetekuddar är mycket säkra att använda men det är viktigt att du alltid följer instruktionerna till punkt och pricka. Står det tre minuter på etiketten ska det vara tre minuter och inte mer, annars kan kudden bli överhettad. Testa alltid att kudden inte är för varm innan du använder den.
Om du vill använda kudden igen bör den ha svalnat helt innan du värmer upp den, och du bör aldrig lägga undan en upphettad kudde eller ha den i närheten av öppen eld.
Så har vi testat
Vi beställde hem olika produkter till redaktionen och testade dem sedan utförligt för att avgöra vilka vi tyckte bäst om. Köpguide har inte fått någon ersättning för att testa eller lyfta fram vissa modeller.