Bästa mediaspelaren 2024

Bästa mediaspelaren 2024

Vilken mediaspelare är bäst? Vi jämför och testar de populäraste mediaspelarna på marknaden.

Senast uppdaterad: 4 april 2024

Att smidigt kunna spela upp filmer och serier från olika tjänster hemma är underbart — men vilken mediaspelare ska man köpa, och varför?

Här samlar vi de fyra mest populära mediaspelarna just nu och hjälper dig med vad som skiljer dem åt, oavsett om rör sig om spelarnas olika funktioner, pris eller storlek.

1. nVidia Shield TV Pro

Marknadens bästa mediaspelare — utan att den för den delen kostar skjortan. Med den här mediaspelaren kan du använda alla streamingtjänster utan problem upp i 4K UHD-upplösning. Det spelar alltså ingen roll om du vill se på Disney+, HBO Max, C More, Viaplay eller gratistjänster som SVT Play; alla appar finns att installera på mediaspelaren.

nVidia Shield TV Pro har stöd för alla de senaste teknikerna, så som:

 • 4K UHD-upplösning
 • HDR-färger
 • Dolby Atmos
 • Dolby Vision
 • AI-uppskalning

Mediaspelaren kopplas in på nätverket via trådlöst nätverk (wifi) eller med nätverkskabel och kan sedan spela upp alla olika film- och ljudformat du kan tänka dig.

En stor bonus är att du dessutom kan köpa till en handkontroll och på så sätt skicka din dators spel till din TV, så du kan sitta i TV-soffan och spela dina spel — precis som med PlayStation 5 eller Xbox, alltså.

Hitta bästa priset »

Fördelar och nackdelar med nVidia Shield TV Pro

Positivt 👍

 • Helt tyst
 • Många appar
 • Kan spela upp allt
 • Finns handkontroll för spel

Negativt 👎

 • Inga nackdelar

Bästa priset på nVidia Shield TV Pro


2. nVidia Shield TV

Lite mindre än storebror Shield TV Pro, men också med lite sämre specifikationer; den har har mindre RAM-minne — 2 GB istället för 3 GB som hos storebror — samt halva lagringsutrymmet, 8 GB istället för 16 GB.

Klarar du dig utan det är den dock likvärdig med storebror vad gäller uppspelning av filmer, serier och musik i alla appar som finns till Android-plattformen.

Hitta bästa priset »

Fördelar och nackdelar med nVidia Shield TV

Positivt 👍

 • Helt tyst
 • Många appar
 • Kan spela upp allt
 • Finns handkontroll för spel

Negativt 👎

 • Lite mindre lagringsutrymme än storebror

Bästa priset på nVidia Shield TV


3. Apple TV 4K (64 GB)

Bra för den som inte behöver fler funktioner än att se på filmer och serier via de vanligaste tjänsterna.

Det går inte att skräddarsy eller installera vilka appar man vill — exempelvis Plex saknas hos Apple — men samtidigt duger den åt de allra flesta och är billigare än båda varianterna av huvudkonkurrenten; nVidia Shield TV och Shield TV Pro.

Apple ger dessutom 1 års gratis prenumeration av streamingtjänsten Apple TV+ för alla som köper en Apple-enhet, oavsett om det är en iPhone eller en Apple TV.

Hitta bästa priset »

Fördelar och nackdelar med Apple TV 4K (64 GB)

Positivt 👍

 • Enkelt att komma igång
 • Stöd för 4K och HDR

Negativt 👎

 • Begränsad till inbyggda appar

Bästa priset på Apple TV 4K (64 GB)


4. Xiaomi Mi Box S

Om du vill komma billigare undan men samtidigt få stöd för både HDR och 4K kan Mi Box S från kinesiska Xiaomi vara ett bra alternativ.

Fungerar inte riktigt så bra som man förväntar sig när det kommer till 4K-material, då det känns som att hårdvaran inte riktigt mäktar med och får svårt att spela upp filmerna.

Mediaspelaren från Xiaomi är inte lika bra som nVidia Shield TV Pro eller Shield TV, men tillräckligt bra för den som vill ha en billig och enkel mediaspelare.

Hitta bästa priset »

Fördelar och nackdelar med Xiaomi Mi Box S

Positivt 👍

 • Klarar HD bra
 • Android-baserat OS

Negativt 👎

 • Ibland för dålig prestanda för 4K

Bästa priset på Xiaomi Mi Box S


5. Apple TV 4K

Bra för den som inte behöver fler funktioner än att se på filmer och serier via de vanligaste tjänsterna.

Det går inte att skräddarsy eller installera vilka appar man vill — exempelvis Plex saknas hos Apple — men samtidigt duger den åt de allra flesta och är billigare än båda varianterna av huvudkonkurrenten; nVidia Shield TV och Shield TV Pro.

Finns även med 64 GB lagringsutrymme (se ovan). Apple ger dessutom 1 års gratis prenumeration av streamingtjänsten Apple TV+ för alla som köper en Apple-enhet, oavsett om det är en iPhone eller en Apple TV.

Hitta bästa priset »

Fördelar och nackdelar med Apple TV 4K 64 GB (2021)

Positivt 👍

 • Enkelt att komma igång
 • Stöd för 4K och HDR

Negativt 👎

 • Begränsad till inbyggda appar

Bästa priset på Apple TV 4K 64 GB (2021)

Innehåll

Mediaspelare

En mediaspelare hjälper dig att både titta på streamingtjänster som Netflix, Viaplay eller C MORE, lyssna på musik via Spotify eller att titta på semesterfilmerna på TV:n i vardagsrummet.

Tack vare en bra mediaspelare slipper du koppla in en dator till TV:n, vilket både blir snyggare i vardagsrummet och dessutom enklare att hantera för alla i familjen.

Frågor och svar

Mediaspelare kan kännas ganska krångligt, men faktum är att det är både enklare och billigare än många tror att komma igång med en riktigt bra mediaspelare i hemmet. Här samlar vi frågor som våra läsare har hört av sig om och våra svar.

Vad är en mediaspelare?

En mediaspelare är en liten dator med ett enda syfte, nämligen att spela upp video, ljud och bilder på en TV-skärm. Att ha en skräddarsydd spelare istället för en dator gör att det både fungerar bättre och är enklare att använda.

Vilka olika format är vanligast?

Filmer som du hyr eller köper i digitala filmbutiker som iTunes eller Viaplay är oftast i HEVC-format, vilket är samma format som många film- och mobilkameror spelar in i. HEVC är även känt som H.265, vilket är efterträdaren efter den tidigare videokomprimeringsstandarden H.264 som på sin tid var banbrytande för sin effektivitet och rimliga filstorlek.

När allt kommer omkring är det viktigt med ett stöd för så många format som möjligt, och där är de Android-baserade spelarna — alltså Shield TV, Shield TV Pro och Mi Box S — klart bäst; du kan hitta appar som spelar upp precis allt du vill. Billigast av dessa är Mi Box S som kanske inte klarar 4K, men som ändå ger dig möjlighet att spela upp HD-film i mängder av olika format helt utan problem.

Räcker det med en smart-TV?

Ja, en smart-TV är faktiskt bara en vanlig TV med en inbyggd mediaspelare, så om du har en smart-TV hemma betyder det att du har en mediaspelare — kanske utan att veta om det?

Det är mediaspelaren i dessa "smarta" TV-apparater som möjliggör att du kan titta på Netflix, HBO, Disney+ och andra streamingtjänster — det TV-skärmen sedan gör är ju bara att visa upp bilden.

Vill du se på dina egna eller andras filmer inspelade eller sparade i MP4-format som H.265 eller H.264 är det dock en mediaspelare du vill ha, så att du kan ansluta externa hårddiskar eller liknadne och spela upp dina filmer. Många TV-apparater har stöd för detta, men absolut inte alla.

Så har vi testat

De mediaspelare vi har med i artikeln har vi själva testat och jämfört specifikationerna på, för att ge dig som letar efter en bra mediaspelare hjälp på traven. Alla har sina olika behov och uppfattningar om vad som är "tillräckligt bra", och därför är det viktigt att poängtera att man kan komma billigt undan om man inte har krav för UHD/4K-upplösning.

Hälsa & Skönhet

Familj

Elektronik

Hemma

Sport & Träning

Outdoor

Nöje

Trädgård

Fordon

Tjänster

Ekonomi

Musik

Foto

Jul

Områden