Bäst mobilabonnemang 2024

Bäst mobilabonnemang 2024

Få ner månadskostnaden — välj det bästa mobilabonnemanget för just dig. Här samlar vi dina bästa alternativ.

Senast uppdaterad: 1 maj 2024

Att välja mobilabonnemang är inte helt enkelt; det finns alldeles för många alternativ, och många operatörer erbjuder ungefär samma sak. Därför har vi sammanställt en lista för dig som vill hitta rätt, enkelt och snabbt.

Abonnemang med fri surf

Det är många som vill ha fri surf, alltså obegränsad mängd data till mobilen, så vi börjar med de abonnemangen som erbjuder helt fri surf till en fast månadskostnad.

Med fri surf slipper du oroa dig för om surfen tar slut plötsligt, och kan dessutom använda mobilen istället för bredband hemma om du delar ut internet till dator eller TV-box.

Bäst mobilabonnemang med fri surf 2024:

Operatör Avgift
Tre
399

Fri surf betyder att din surf inte tar slut, utan att du kan surfa och titta på film så mycket du vill. Vi rekommenderar abonnemang med fri surf till de som använder mediatjänster som YouTube, TikTok, Whatsapp dagligen.


Bästa mobilabonnemanget

Om fri surf inte är så viktigt för dig finns det vanliga mobilabonnemang att skaffa istället, där du har en surfpott som fylls på varje månad. Detta blir så klart billigare i längden (om du inte använder upp all din surf) och du kommer därför undan med en lägre månadskostnad.

Bästa mobilabonnemanget 2024:
Den här listan över mobilabonnemang är sorterad med den operatör vi gillar allra mest först.

Operatör Surf
Hallon
4 - 100 GB
Tre
5 - 50 GB
Vimla
3 - 100 GB
Tellus Mobil
1 - 100 GB

Den enda nackdelen med de abonnemang som inte har fri surf är att du riskerar att få slut på surf under månadens gång, och då måste du betala extra för att fylla på ny surf — eller helt enkelt vänta tills månaden tar slut och du automatiskt får ny surf.


Operatörer och nät

Det finns många små operatörer, så som Vimla och Hallon, som har hyrt in sig i de större operatörernas nät. Det gör att du kan betala mindre per månad jämfört med de större operatörerna, men fortfarande dra nytta av bra täckning och stabila nät runt om i Sverige.

Operatör Nät
Telia Telia
Halebop Telia
Fello Telia
Tre Tre
Hallon Tre
Chilimobil Tre
Telenor Telenor
Vimla Telenor
Tele2 Tele2
Tellus Mobil Tele2

Listan ovan är en verifierad lista över svenska mobiloperatörer och respektive nät de använder sig av.


Operatörer med Telias nät

De operatörer i Sverige som använder Telias nät är Telia, Halebop och Fello.

Operatörer med Telenors nät

Telenor och Vimla använder sig av Telenors nät i Sverige.

Operatörer med Tres nät

De operatörer som använder Tres nät är Tre, Hallon och Chilimobil.

Operatörer med Tele2:s nät

Operatören Tele2 delar sitt mobilnät med Tellus Mobil.


Vilket nät är bäst?

Vi har testat flera olika operatörer runt om i Sverige och tycker att Telias nät fungerar bäst, både under resor och vad gäller stabilitet på fast plats samt i storstadsregionerna. Om du vill ha ett abonnemang med Telias nät kan du välja mellan Fello, Halebop eller Telia.


Hur mycket surf behövs?

Hur mycket surf du behöver varierar från person till person — många kanske inte använder mycket surf alls, medan andra använder flera gigabyte i månaden.

Om du tittar på streamingtjänster som YouTube, Netflix eller HBO Max gör du av med följande mängd surf beroende på inställd kvalitet på tjänsten:

  • 720p (HD): 2-2.5 GB per timme
  • 1080p (Full HD): 3-4 GB per timme
  • 2160p (4K): 5-7 GB per timme

Tittar du mycket på film eller klipp på YouTube kan du alltså göra av med ganska mycket surf på en hel månad.

För dig som använder väldigt mycket kan vi starkt rekommendera ett mobilabonnemang med fri surf, så du slipper oroa dig för att din surf tar slut. De bästa abonnemangen med fri surf är Tre.


Vad händer om surfen tar slut?

Om din datamängd (surf) på ditt abonnemang tar slut kan du inte använda mobiltjänster som kräver datatrafik, som exempelvis iMessage, FaceTime eller Whatsapp. Det kan leda till stora bekymmer när det inte längre går att nå dig och du kan då behöva fylla på din surf genom att betala ytterligare pengar till din mobiloperatör.

Om du ofta får slut på surf rekommenderar vi givetvis ett abonnemang med obegränsad surf, som Tre.

Relaterade jämförelser

Hälsa & Skönhet

Familj

Elektronik

Hemma

Sport & Träning

Outdoor

Nöje

Trädgård

Fordon

Tjänster

Ekonomi

Musik

Foto

Jul

Områden