Bästa träningsmattan 2024

Bästa träningsmattan 2024

Hitta den bästa träningsmattan — här går vi igenom både yogamattor och träningsmattor i olika prisklasser.

Senast uppdaterad: 19 april 2024

Skulderstående, Lejonet och Krokodilen är några exempel på yogaställningar där du kommer vara i skriande behov av en bra yogamatta eftersom de alla utförs sittandes, liggandes eller lutandes mot golvet.

Då hela din kroppsvikt pressar ner dina händer, fötter och axlar skulle det göra ont att inte ha något mjukt under dig — och för att dina knän någonsin ska kunna förlåta dig är mattan A och O.

Här är våra bästa träningsmattor:

1. Titan Life Training Mat

En grundläggande träningsmatta för den som vill komma undan riktigt billigt. Mycket bättre än att inte ha någon träningsmatta alls, och en bra instegsmodell för de som vill börja träna.

En bärrem ingår för enkel transport och förvaring av träningsmattan.

Specifikationer

 • Tjocklek: 1,5 cm
 • Storlek: 140 x 60 cm
 • Material: NBR
Hitta bästa priset »

Fördelar och nackdelar med Titan Life Training Mat

Positivt 👍

 • Bra första träningsmatta
 • Lågt pris
 • Bra tjocklek

Negativt 👎

 • Inga nackdelar till priset!

Bästa priset på Titan Life Training Mat


2. Titan Life Pro Training Mat

Det här är ett steg uppåt vad gäller tränngsmattans kvalitet, som fortfarande är både lagom billig och säker att använda tack vare materialet som är i skum med inbyggt halkskydd — och som dessutom är antibakteriellt.

Träningsmattan passar utmärkt för alla övningar på golvet, oavsett om det är pilates eller yoga. Smidig upphängning med färdiga hål i träningsmattan.

Specifikationer:

 • Tjocklek: 1,5 cm (15 mm)
 • Storlek: 140 x 60 cm
 • Material: Skum
 • Halkskydd: Ja
Hitta bästa priset »

Fördelar och nackdelar med Titan Life Pro Training Mat

Positivt 👍

 • Bra tjocklek
 • Antibakteriell
 • Smidig upphängning

Bästa priset på Titan Life Pro Training Mat


3. Master Fitness Fitnessmatta Pro

Fitnessmatta Pro är en riktigt tålig och slitstark träningsmatta med en bra tjocklek, som ger dig en bra stabilitet och ett fullgott stöd oavsett vad du tränar. Dessutom är den tillverkad utan skadliga kemikalier som ftalater.

Smidigt med upphängningshål direkt i mattan, så att den kan hängas upp på krokar på väggen istället för att rullas ihop.

Specifikationer

 • Tjocklek: 1,8 cm
 • Storlek: 140 x 60 cm
 • Material: TPE
Hitta bästa priset »

Fördelar och nackdelar med Master Fitness Fitnessmatta Pro

Positivt 👍

 • Bra tjocklek
 • Häng upp enkelt i hålen
 • Helt utan ftalater

Bästa priset på Master Fitness Fitnessmatta Pro


4. Abilica Airtrack Home 300

En riktigt bra träningsmatta i det absoluta toppskiktet. Kostar lite mer än andra enklare träningsmattor, men kan användas på desto fler sätt — vad sägs t.ex. om att använda den som flotte när ni badar under sommaren?

Den är tre meter lång, en meter bred och 10 cm hög när den är pumpad. Totalt väger den 9 kg och klarar av att hålla uppe personer på upp till 150 kg.

Observera att pump inte ingår utan behöver köpas separat om du inte redan har en hemma. Det är standardmunstycke, vilket gör att pumpar som du har till pilatesbollar och liknande passar utmärkt även till din Airtrack.

Specifikationer:

 • Storlek: 3 x 1 meter
 • Tjocklek: 10 cm
 • Vikt: 9 kg
 • Max användarvikt: 150 kg
 • Material: DWF
 • Handtag: Gummihandtag på sidorna (2 på varje sida)
Hitta bästa priset »

Fördelar och nackdelar med Abilica Airtrack Home 300

Positivt 👍

 • Mångsidig madrass
 • Klarar av mycket vikt
 • Använd som badflodde på sommaren

Negativt 👎

 • Ganska dyr

Bästa priset på Abilica Airtrack Home 300

Innehåll

Yogamatta eller träningsmatta?

En yogamatta fyller många viktiga funktioner och trots namnet handlar det inte alltid om yoga. Det går att ha den till att träna styrka, pilates och utöva meditation och du även använda den som en tillfällig dämpning om du behöver ställa dig på knäna medan du dammsuger eller letar efter kattens leksaker under soffan.

Det viktiga är att du har en riktigt bra matta som lämpar sig för den träning du tänkte göra. Hur mycket du själv väger och om du har eventuella skador påverkar vilka produkter som passar dig bäst personligen.

Olika sorters yogamattor

Principen bakom en yogamatta är den ska ge dig ett mjukt och stabilt skydd för kroppen medan du intar olika positioner, mediterar eller ligger ner.

Skillnaderna från matta till matta har dels med tjockleken att göra, dels med vilket material den är tillverkad av och det finns mattor som passar vissa övningar bättre än andra.

Din längd och vikt spelar också roll, då det är bra att ha en yogamatta som du kan ligga raklång på utan att nudda golvet och att den ger en behaglig känsla.

Att tänka på

Valet av yogamatta beror på ett antal faktorer som både har med vilket syfte du kommer att ha den till och dina personliga preferenser vad gäller känsla och material. Om du till exempel utför många asanas (övningar/positioner) är det viktigt att mattan inte är hal utan ger dig det stöd du behöver för att kunna träna.

En solhälsning på en matta som halkar omkring på golvet är nästintill omöjlig att göra och du kommer ägna all tid åt att lägga yogamattan på plats istället för att koncentrera dig på det viktiga.

1. Kvalitet

Kvaliteten är också viktig då en välgjord matta inspirerar dig att träna mer och bättre, medan en billig kan kännas obekväm eller till och med gå sönder snabbt. Det lönar sig att satsa lite på mattan då ett bra köp kommer innebära längre hållbarhet och göra träningen mer effektiv.

Precis som en löpare bör skaffa sig ett par bra löparskor bör den som ska göra golvövningar ha rätt underlag.

2. Tjocklek

Hur tunn eller tjock din yogamatta beror på hur du tränar och vad du tycker känns bäst. Fördelarna med en mycket tunn modell på några millimeter är att den ligger så nära golvet att den känns mycket stabil, vilket är särskilt bra vid balansövningar.

En tjock matta kan kännas lite "vinglig" men å andra sidan ger den ett skönare underlag, särskilt om du ska stå på knäna. Vill du styrketräna på mattan kan olika ben- och rumpövningar som du gör på knäna bli outhärdliga om den inte är tillräckligt tjock.

Tjockleken och materialet påverkar mattans vikt och medan det spelar mindre roll hur mycket den väger om du enbart tränar hemma, kan det vara viktigt om du ska ta den med dig till lektioner eller på resor. Skillnaden mellan ett och två kilo kan verka liten på pappret men är stor när du ska bära med dig mattan under hela din arbetsdag innan du går på yogapasset.

Tänk också på att en tunn yogamatta tar mindre plats när du rullar ihop den, vilket är ytterligare ett skäl att inte skaffa en för tjock matta om du ska kånka runt på den.

3. Material

Den vanligaste yogamattan är gjord av plast eller gummi men det finns även andra material som används idag. Fördelen med en plastmatta är att den brukar vara lätt, inte halka och vara snäll mot plånboken. Nackdelen är att den inte är ekologisk och att vissa, billigare varianter kan lukta lite konstigt.

4. Träningsmatta i hållbart material

För dig som vill ha ett hållbart alternativ finns det istället eko-vänliga mattor som är gjorda av exempelvis återvunna material, hampa, kork, naturgummi eller bambu. De kostar mer men är ofta av mycket god kvalitet, samtidigt som du slår ett slag för naturen.

Också ett bra val för dig som lider av allergier eller har känslig hud då de är fria från kemikalier och gifter!

Mönster och färger

Många mattor görs i olika färger och mönster, vilket i och för sig inte har så mycket att göra med kvaliteten.

Yoga handlar till stor del om att finna inre styrka och koncentration och därför brukar neutrala färger föredras vad gäller både kläder och mattor. Å andra sidan kan det vara trevligt att ha en matta i en fin färg eller ett snyggt mönster.

Det finns också vissa mattor vars mönster i själva verket består av markörer som är till för att hjälpa utövaren att inta rätt position.

Så har vi testat

Vi beställde hem olika produkter till kontoret och testade dem sedan utförligt för att avgöra vilka vi tyckte bäst om. Köpguide har inte fått någon ersättning för att testa eller lyfta fram vissa modeller.

Hälsa & Skönhet

Familj

Elektronik

Hemma

Sport & Träning

Outdoor

Nöje

Trädgård

Fordon

Tjänster

Ekonomi

Musik

Foto

Jul

Områden