Bästa crosstrainern 2024

Bästa crosstrainern 2024

Ge dig själv möjligheten att träna riktigt effektivt — köp en crosstrainer. Här går vi igenom flera toppenbra modeller för alla plånböcker.

Senast uppdaterad: 3 april 2024

Många tränar idag hemma och en av de bästa maskinerna för en ordentlig genomkörare är en crosstrainer. Den ger dig inte bara en bra och varierad träning utan är dessutom mer skonsam mot dina knän och leder än andra alternativ.

Vilken modell som passar dig bäst beror på saker som dina mål, hur stort utrymme du har och hur mycket du vill lägga på den. Här kan du läsa om några olika modeller och vilka för- och nackdelar de har.

Bästa crosstrainern just nu:

3. Casall XT100

Till en riktigt överkomlig prislapp får man XT100 från Casall, som trots att den likt ovan är ett budgetval fortfarande har tillräckligt med funktioner och stabilitet för att erbjuda dig fullgod träning för hela kroppen. Här får du exempelvis stöd för bluetooth, en längre steglängd på 38 cm samt ett tyngre svänghjul.

Klarar användarvikter på upp till 150 kg med en steglängd på 38 cm. Svänghjulet på 6 kg ger bra flyt i träningen!

Hitta bästa priset »

Bästa priset på Casall XT100


2. Master Fitness CR25

Master Fitness CR25 är en riktigt bra instegsmodell för dig som vill komma igång och motionera hemma. Här får du pulsmätning direkt i handtagen, stöd för pulsbälte, ett mjukt magnetiskt motstånd och ett svänghjul på 6 kg.

De allra flesta som tränar hemma kommer bli mycket nöjda med den här modellen!

Specifikationer:

 • Antal program: 8 st
 • Maximal användarvikt: 150 kg
 • Steglängd: 33 cm
 • Motstånd: Magnetiskt
 • Vikt på svänghjul: 6 kg
 • Total maskinvikt: 51 kg
 • Hjul för enkel transport: Ja
 • Handpulssensor: Ja
 • Trådlös pulsmottagning: Ja (pulsbälte är tillval)
 • Bluetooth: Nej
 • Mått: 144 x 61 x 164 cm (Längd x Bredd x Höjd)
Hitta bästa priset »

Fördelar och nackdelar med Master Fitness CR25

Positivt 👍

 • Riktigt lågt pris
 • Handpulssensor

Bästa priset på Master Fitness CR25


1. Titan Life Athlete C55

Ett mycket bra budgetval när du letar crosstrainer med lång steglängd på 40 cm, magnetiskt motstånd och ett svänghjul på 8 kg. Den maximala användarvikten är med sina 120 kg lite lägre än övriga modeller, men så länge du väger mindre än så är den perfekt.

Specifikationer:

 • Maximal användarvikt: 120 kg
 • Steglängd: 40 cm
 • Motstånd: Magnetiskt
 • Vikt på svänghjul: 8 kg
 • Total maskinvikt: 55 kg
 • Hjul för enkel transport: Ja
 • Handpulssensor: Ja
 • Trådlös pulsmottagning: Nej
 • Bluetooth: Nej
 • Mått: 156 x 72 x 169 cm (Längd x Bredd x Höjd)
Hitta bästa priset »

Fördelar och nackdelar med Titan Life Athlete C55

Positivt 👍

 • Lågt pris
 • Lång steglängd
 • Magnetiskt motstånd
 • Handpulssensor

Negativt 👎

 • Ingen trådlös mottagning

Bästa priset på Titan Life Athlete C55

Innehåll

Varför crosstrainer?

De flesta träningsexperter är rörande överens om att den allra bästa träningen är den som ger dig en kombination av flås och muskelstyrka. Det är lika viktigt att ha en bra kondition som att vara stark i kroppen, och med en crosstrainer kombinerar du båda. Dina ben får jobba ordentligt, din mage och bål håller allt i schack och dina armar arbetar med varierande motstånd.

Bara några minuter på en crosstrainer får din puls att gå upp och du kan bränna runt 500kcal på en timme om du jobbar ordentligt. Av den anledningen passar en crosstrainer både för att du ska hålla dig stark och värna om midjemåttet.

Hur länge ska man träna på crosstrainer?

Enligt Folkhälsomyndigheten är det viktigt att vi rör på oss så mycket som möjligt, och när det kommer till motion rekommenderas minst en halvtimme om dagen för en vuxen människa.

Med motion menas inte lugna promenader — inte för att det för all del är något fel på dem (tvärtom!) — utan allt som får din puls att gå upp och gör dig lite andfådd.

För att din motivation ska hållas vid liv är det bra att variera så mycket som möjligt och du kan till exempel träna tre gånger i veckan på din crosstrainer, tre med exempelvis styrketräning eller vandringar, och en dag vila.

Hur använder man en crosstrainer?

En crosstrainer ser ungefär ut som en stor enhjuling där hjulet antingen sitter framför eller bakom pedalerna, och två, höga stavar står framför dig. Du ställer dig på pedalerna och tar tag om stavarna och trampar sedan med en elliptisk, mjuk rörelse, samtidigt som stavarna går fram och tillbaka. Det är ungefär som att cykla stående, fast du inte kommer någon vart.

Rörelsen är skön och ergonomisk och helt utan stötar, vilket gör att en crosstrainer passar särskilt bra för dig som har problem med lederna.

Du kan använda din crosstrainer på flera olika sätt för att hela din kropp ska få tränas. Det finns många instruktionsvideor på nätet men några exempel är de följande.

Klassisk crosstraining

Du trampar på pedalerna i en elliptisk rörelse samtidigt som du håller i handtagen. Ger en bra konditionsträning och du väljer själv hur snabbt eller långsamt du vill köra.

Intervallträning

Här växlar du mellan en lugn takt och snabba spurter. Antingen finns den här typen av träning förprogrammerad på din crosstrainer, eller så kan du ta hjälp av en träningsapp eller timer. På streamingtjänster som Spotify eller Youtube finns det också låtar och klipp som är timade i olika intervallpass.

Balansträning

Balansen är viktigare än du kanske tror och du kan förbättra den avsevärt genom att träna på din crosstrainer. Släpp taget om stavarna och trampa på men ta det lugnt så att du inte trillar av.

Styrketräning

Ställ in din crosstrainer på extra starkt motstånd och ge järnet med både ben och armar. Det kommer bränna i musklerna men ge enastående resultat.

Bra att tänka på vid val av crosstrainer

Eftersom du ska stå och trampa på en crosstrainer är det viktigt att den är så stadig och friktionsfri som möjligt. Ett vanligt misstag är att satsa på en mindre modell då du kanske inte vill att den ska ta så mycket utrymme, men det blir ofta till priset av stabiliteten.

Din crosstrainer ska kännas bra att träna på och din träning ska vara så effektiv men också motiverande som möjligt, och därför är det klokt att skaffa en riktigt högkvalitativ modell.

Här följer några faktorer som du ska tänka på inför ditt inköp.

Fram- eller bakhjulsdrift?

När du tränar på en crosstrainer sitter hjulet antingen framför eller bakom dig. Om du satsar på en lite dyrare modell brukar det inte vara någon större skillnad mellan de här två varianterna. Köper du däremot en budgetvariant brukar crosstrainers med bakhjulsdrift kännas lite stadigare när du tränar.

En annan viktig faktor att ta med i beräkningen är om du vill skaffa en modell som ska kopplas till ett eluttag eller en som har självdrift — här finns det nämligen varianter av crosstrainers som inte behöver el för att fungera, vilket kan vara bra om du tränar i källaren eller vill kunna ställa din crosstrainer var som helst i ditt hem.

Motstånd

De flesta crosstrainers idag har ett eldrivet magnetiskt motstånd som du reglerar med hjälp av knappar. Det finns också billigare varianter med mekaniskt motstånd där du manuellt bestämmer hur hårt du vill träna. Över lag är det enklare att använda det första alternativet och ofta är känslan smidigare.

Stegavstånd och tyngd

Till det viktigaste att se över innan ditt inköp är hur tung maskinen är, hur mycket tyngd den klarar och vilket stegavstånd den har. Ju större stegavståndet är desto mer elliptisk blir rörelsen, medan ett för kort stegavstånd kan få det att kännas som att du bara står och trampar.

Stegavståndet beror också på din längd, och om du är 170 cm eller längre behöver du minst ett avstånd på 40 cm för att träningen ska kännas bra.

Display och program

Om du är träningsfantast är det möjligt att du tycker displayen är mindre viktig då du gillar träningen i sig, men faktum är att den kan fungera mycket motiverande. Förutom tid och avstånd kan en bra display också mäta din puls, ange hur många kalorier du bränner och erbjuda dig olika program och svårighetsgrader.

Idag finns det också många appar som är kompatibla med crosstrainers, antingen för specifika modeller eller träningen i allmänhet. De hjälper dig att hålla koll på dina resultat, att uppnå mål och att komma i bättre form.

Underhåll

De flesta crosstrainers behöver inte särskilt mycket underhåll så länge de inte utsätts för fuktighet eller yttre stötar. Om du skulle märka att sin maskin börjar gnissla kan det ofta avhjälpas enkelt genom att du smörjer dess skenor med lite fett.

Det finns speciella sprayer för att smörja crosstrainers och andra träningsredskap, som gör det lätt även för dig som är oteknisk och där det står i instruktionerna hur du ska gå till väga.

Skydda ditt golv

Eftersom crosstrainers ofta är tunga — vissa modeller väger över 100 kg — så är det oftast en väldigt bra idé att skydda ditt golv med en skyddsmatta. Du hittar skyddsmattor hos de olika butikerna som säljer crosstrainers; ta en titt på modellerna i artikeln så hittar du snabbt rätt.

Så har vi testat

Vi beställde hem olika produkter till kontoret och testade dem sedan utförligt för att avgöra vilka vi tyckte bäst om. Köpguide har inte fått någon ersättning för att testa eller lyfta fram vissa modeller.

Hälsa & Skönhet

Familj

Elektronik

Hemma

Sport & Träning

Outdoor

Nöje

Trädgård

Fordon

Tjänster

Ekonomi

Musik

Foto

Jul

Områden