Bästa högtryckstvätten 2024

Bästa högtryckstvätten 2024

Jämför flera populära högtryckstvättar och leta enkelt upp det lägsta priset. Vi hjälper dig hitta rätt högtryckstvätt!

Senast uppdaterad: 30 januari 2024

En bra högtryckstvätt kan göra riktiga underverk hemma, där tidsödande rengöring plötsligt bara tar en bråkdel av tiden. Här samlar vi våra mest rekommenderade högtryckstvättar för hemmabruk — det finns någon för alla plånböcker.

1. Kärcher K4 Full Control

Med K4 Full Control får du en mycket kapabel högtryckstvätt med bra prestanda till en helt klart överkomlig prislapp.

Ett mycket bra val för den som inte vill spendera för mycket men som ändå vill ha en lite kraftfullare högtryckstvätt.

Kommer med en åtta meter lång sladd och står stadigt med sin tyngt på 12 kg.

Specifikationer:

 • Tryck: 130 bar
 • Effekt: 1800 watt
 • Vattentemperatur: 40° C
 • Vattenförbrukning per timme: 420 L
 • Kraftkälla: Eldriven
 • Automatisk start/stop: Nej
 • Slangvinda: Ja
 • Spraymunstycke: Ja
 • Teleskophandtag: Ja
 • Slanglängd: 8 meter
 • Vikt: 12 kg
Hitta bästa priset »

Bästa priset på Kärcher K4 Full Control


2. Nilfisk C 125.7-6 X-TRA

En överkomlig budgetvariant som kanske inte har alla funktioner som de dyrare maskinerna har, men som fortfarande gör ett bra jobb på det mesta som du försöker göra rent! Med sina 125 bar klarar den vardaglig rengöring mycket bra, även om det inte räcker för den allra grövsta smutsen.

För det allra mesta passar dock C 125.7-6 X-TRA mycket bra för den som inte vill bränna ett alltför stor hårt i plånboken. Vikten på 6,6 kg gör att den är lätt att flytta på och enkel att arbeta med, men den står inte riktigt lika stadigt som tyngre modeller — något att ha i åtanke.

Specifikationer:

 • Tryck: 125 bar
 • Effekt: 1500 watt
 • Vattentemperatur: 40° C
 • Vattenförbrukning per timme: 460 L
 • Kraftkälla: Eldriven
 • Automatisk start/stop: Nej
 • Slangvinda: Ja
 • Spraymunstycke: Ja
 • Teleskophandtag: Ja
 • Slanglängd: 6 meter
 • Vikt: 6,6 kg
Hitta bästa priset »

Fördelar och nackdelar med Nilfisk C 125.7-6 X-TRA

Positivt 👍

 • Bra budgetval
 • Klarar lättare rengöring

Negativt 👎

 • Lite ostadig
 • Har inte alltid kraft nog

Bästa priset på Nilfisk C 125.7-6 X-TRA

Innehåll

När behövs en högtryckstvätt?

För dig som har större saker att rengöra som till exempel bilen, altanen eller den stenbelagda trädgårdsgången kan en högtryckstvätt komma som en välsignelse från ovan.

Du har säkert kämpat länge med vattenslangar och svabbar och stått och gnuggat in i det oändliga och vet hur envisa vissa ytor och fläckar kan vara — med en högtryckstvätt får du inte bara en starkare stråle utan också varmvatten vid behov, och rengöringen går på rekordfart. Du sparar in på tid, energi och en massa frustration och får skinande rena ytor på allt du vill.

Det är också riktigt roligt att jobba med högt tryck!

Hur fungerar en högtryckstvätt?

En högtryckstvätt har en inbyggd pump som får vattenstrålen att komma ut i rasande fart. Trycket är så starkt att det kan avlägsna mycket smuts på en gång och få bort envisa fläckar utan att du behöver kämpa i evigheter.

Beroende på vilken modell du skaffar finns det högtryckstvättar som arbetar med både varmt och kallt vatten, och det finns många olika storlekar att välja bland.

Hur använder man en högtryckstvätt?

Enkelt uttryckt ser en högtryckstvätt ungefär ut som en stående dammsugare men i stället för att suga in luft sprutar den ut vatten och kopplas därför både till vatten- och eluttag. Precis som en dammsugare kan den ha olika munstycken som underlättar arbetet och de flesta modeller låter dig tvätta med varmvatten — antingen som du häller i, eller som högtryckstvätten värmer upp själv.

Kombinationen av den starka vattenstrålen och temperaturen gör att du kan göra rent utan allt för många rengöringsmedel, och du använder mycket mindre vatten än om du skulle göra samma jobb med en vanlig trädgårdsslang. Hur starkt trycket är varierar från modell till modell. Det anges i bar och ju högre bar-värde din högtryckstvätt har desto starkare blir strålen.

Vad är bar?

Bar är en enhet som kan översättas som ”kraft” eller ”tyngd” och den mäter hur mycket energi din högtryckstvätt sprutar ut vattnet med. Medan en vanlig vattenkran ger ifrån sig några ynka bar kan en högtryckstvätt ligga på en riktigt stark stråle på 100-160bar. Det är just det som är poängen då trycket hjälper dig att få bort smuts snabbt och effektivt.

Beroende på vad exakt du vill rengöra kan du välja en högtryckstvätt med rätt kapacitet för ändamålet. Några exempel på olika tryck som behövs är:

 • 100 bar: Lämpar sig för mindre ytor, exempelvis balkongen eller dina utemöbler. Passar också om du vill rengöra verktyg eller din cykel eller bara ge trappan eller bilen en liten snabbgenomgång.
 • 130 bar: Ett bra mellanläge som låter dig tvätta altanen, bilen och båten.
 • 160 bar: Om du vill ta i med hårdhandskarna och rengöra stora ytor och svåra fläckar, exempelvis olja eller fett, liksom avloppsrensning.

Bra för miljön

Det finns en hel del miljöfördelar med att använda en högtryckstvätt då den dels förbrukar mycket mindre vatten än om du använt en slang, dels minimerar behovet av rengöringsmedel. Du får en kraftfull rengöring på kortare tid och behöver ofta inte tvätta ytorna lika ofta.

Precis som en diskmaskin är mycket mer miljövänlig än att diska för hand eftersom den använder så pass mycket mindre vatten än en människa som diskar med rinnande vatten är högtryckstvättar alltså ett miljövänligt alternativ.

Tips för bästa användning

Som med alla nya redskap och apparater är det viktigt att du följer instruktionerna noga för bästa möjliga resultat. Medan en garageinfart eller stor altan egentligen bara kräver en ordentlig genomkörare på full kapacitet, är andra ytor lite känsligare.

Hemligheten för att du ska få jobbet gjort på ett optimalt sätt utan att skada ytorna ligger i munstycket och temperaturen.

För bilen

Eftersom bilar snabbt blir nerfläckade av smuts är det allra bäst att rengöra den regelbundet med en högtryckstvätt. Det tar inte många minuter om du gör det ofta men det är också smart att skaffa ett kit med olika munstycken som låter dig komma åt överallt.

Tänk på att alltid testa bromsarna efter en rengöring då deras styrka kan reduceras om de är blöta eller fuktiga.

För båten

Båtar måste underhållas mycket ofta och beroende på vad slags båt det handlar om kommer du behöva olika slags munstycken och rörförlängare.

Du kan tvätta din båt med en högtryckstvätt av medelstyrka, men om båten har känsliga ytor — exempelvis ett vackert trädäck — är det bäst att använda ett terassmunstycke och lägre temperaturer!

Att tänka på vid köp av högtrycktvätt

Det finns många olika slags modeller på marknaden och du bör alltid se över dina behov innan du väljer vilken högtryckstvätt som kommer passa dig bäst.

Några viktiga faktorer är:

Vikt och kapacitet

Av förklarliga själv behöver du en större modell om du ska tvätta stora ytor, men tänk också på att det kan röra sig om ganska stora avstånd också. Se till att du att du beräknar längden mellan uttagen och det du ska tvätta.

Om du skaffar en tung modell behöver du hjul på den för att kunna ta dig runt, och om du ska arbeta där det är trångt behöver du förmodligen olika rörlängder och munstycken.

Tillbehör

Alla högtryckstvättar kommer med ett standardmunstycke som låter dig göra grundjobbet lätt och smidigt. Ibland kan du dock behöva specialmunstycken som kommer åt svåråtkomliga utrymmen eller sprider ut strålen på olika sätt.

Vissa modeller inkluderar ett antal användbara munstycken och några varianter du kanske kommer tycka är särskilt användbara är:

 • Roterande munstycke: Attackerar fläckarna från flera riktningar
 • Jetstråle: Ger extra hård vattenstråle när du ska ta bort envisa fläckar eller rensa avlopp
 • Rengöringsmunstycke: Låter dig spraya ut rengöringsmedel
 • Vinklade munstycken: Passar bra för svåråtkomliga utrymmen
 • Teleskoprör: Låter dig nå långt, exempelvis om du vill rengöra tak eller nära kölen på båten.

Bästa budgetval

Om du vill komma riktigt billigt undan tycker vi att Nilfisk C 125.7-6 X-TRA gör de allra flesta jobb tillräckligt bra och den duger för vardaglig rengöring.

Bästa premiumval

Det går inte att undgå att Bosch AQT 45-14 X är en av de mer populära modellerna på marknaden av en anledning — den är både stark och prisvärd.

Så har vi testat

Vi beställde hem olika produkter till redaktionen och testade dem sedan utförligt för att avgöra vilka vi tyckte bäst om. Köpguide har inte fått någon ersättning för att testa eller lyfta fram vissa modeller.

Hälsa & Skönhet

Familj

Elektronik

Hemma

Sport & Träning

Outdoor

Nöje

Trädgård

Fordon

Tjänster

Ekonomi

Musik

Foto

Jul

Områden