Bästa limmet till pussel 2024

Bästa limmet till pussel 2024

Föreviga dina pussel genom att limma dem när du har lagt klart dem — här samlar vi allt du behöver veta för att lyckas.

Senast uppdaterad: 7 juli 2024

Med hjälp av ett pussellim kan du föreviga ditt pussel genom att spara det och exempelvis rama in det.

De här är våra bästa pussellim:

1. Ravensburger Puzzle Conserver Permanent

Från pusselkungen Ravensburger kommer Puzzle Conserver Permanent som är en stor flaska med pussellim som är enkelt att applicera genom att stryka det på ditt pussel.

Här finns faktiskt ingenting alls att klaga på; det är enkelt att använda, är en stor flaska som räcker till flera pussel och priset är inte heller för högt.

Hitta bästa priset »

Fördelar och nackdelar med Ravensburger Puzzle Conserver Permanent

Positivt 👍

 • Stor flaska
 • Enkelt att applicera
 • Räcker till flera pussel
 • Bra pris

Negativt 👎

 • Inga nackdelar

Bästa priset på Ravensburger Puzzle Conserver Permanent


2. Clementoni Puzzle Glue

På andra plats kommer Clementoni Puzzle Glue, som med sin roliga flaska verkligen spär på pusselkänslan. Det här limmet fungerar mycket bra att använda och räcker även den till flera pussel.

Hitta bästa priset »

Fördelar och nackdelar med Clementoni Puzzle Glue

Positivt 👍

 • Kul flaska!
 • Räcker till flera pussel
 • Enkel att använda

Negativt 👎

 • Lite dyrare än vår favorit

Bästa priset på Clementoni Puzzle Glue


3. Jumbo Puzzle Mates Puzzle Fixative

Det här är testets billigaste pussellim och trots att det inte räcker riktigt lika långt som de andra pussellimmen — flaskan på 110 ml räcker till två pussel på 1000 bitar vardera — tycker vi det är ett pussellim som är köpvärt med tanke på sitt låga pris.

Du stryker enkelt på limmet på ditt pussel med hjälp av svampen som kommer fram när du tar av locket — enkelt och smidigt! Jumbo Puzzle Mates Puzzle Fixative är ett utmärkt budgetval för den som vill prova på pussellim.

Hitta bästa priset »

Fördelar och nackdelar med Jumbo Puzzle Mates Puzzle Fixative

Positivt 👍

 • Väldigt billigt pussellim
 • Räcker till två pussel
 • Stryk på

Negativt 👎

 • Ganska liten flaska

Bästa priset på Jumbo Puzzle Mates Puzzle Fixative

Innehåll

Vad är pussellim?

När du har lagt ett pussel som har tagit flera dagar — i många fall veckor eller månader — kan det kännas förgäves om du behöver lägga tillbaka det i lådan igen. Med hjälp av pussellim kan du limma ihop pusslet så att du kan placera det i en ram, och här samlar vi våra bästa pussellim i olika priskategorier.

Så limmar du pussel

De flesta pussellim är ganska trögflytande och kommer med en spatel som du ska använda för att få limmet jämnt över pusslet. Spateln ser ut ungefär som den spatel du använder när du tapetserar; en tunn och vinklad plastbit.

Tänk på ljuset

När du ska applicera pussellim på ditt pussel är det vitkigare än du tror att tänka på belysningen i rummet där du pysslar; utan rätt ljus är det nämligen ganska svårt att se vad du gör, och hur jämnt du har fördelat limmet på pusslet.

För enklast möjliga applicering av pussellim bör du ha ljuset på andra sidan dig själv och pusslet, så att du enkelt kan se reflektionerna i ytan på pusslet när du applicerar limmet. Då ser du väldigt enkelt vilka områden på pusslet som ännu inte fått lim, och kan se till att limmet fördelas jämnt över hela ditt pussel.

Torkningstid pussellim

Hur länge behöver pussellimmet torka? Det är olika från lim till lim, men oftast har pussellimmet torkat tillräckligt på ungefär två timmar. Om det rum där ni limmar pusslet har god ventilation kan det torka på kortare tid.

Om du är osäker på torkningstiden är det bara att läsa instruktionerna till det pussellim ni väljer att köpa — oftast följer det med en liten pappersinstruktion, och annars står instruktionerna direkt på pussellimmets burk.

Limma självlysande pussel

Om du har ett självlysande pussel ska du inte använda pussellimmet på framsidan av ditt pussel utan istället på baksidan, eftersom du inte vill störa ljusinsläppet mot de självlysande bitarna. Då kommer de inte vara lika tydligt självlysande och heller inte "ladda upp" lika snabbt igen.

Att limma ett pussel på baksidan kan vara ganska krångligt, eftersom det innebär att du behöver vända pusslet efter att du har lagt klart det — men det är inte omöjligt!

För att vända pusslet behöver du två stödplattor som är lite större än ditt pussel. Vi har själva gjort detta med kartongbitar som var större än pusslet. När du har hittat två stycken lika stora stöd för pusslet för du in ett av stöden under pusslet, samt använder det andra stödet för att trycka emot pusslet från andra sidan.

Nu är det bra om ni är två personer som vänder pusslet upp-och-ner, för om du är ensam kan det vara svårt att hålla ihop längs med sidorna på pusslet.

Så har vi testat

Pussel är något vi verkligen brinner för, och när man ramar in pussel behöver man först limma dem med pussellim — detta gjorde det naturligt för oss att sammanställa en köpguide för pussellim. Vi har själva testat alla pussellim vi rekommenderar och har inte fått betalt för att visa upp något specifikt pussellim.

Hälsa & Skönhet

Familj

Elektronik

Hemma

Sport & Träning

Outdoor

Nöje

Trädgård

Fordon

Tjänster

Ekonomi

Musik

Foto

Jul

Områden