Bästa externa ljudkortet 2024

Bästa externa ljudkortet 2024

Vi hjälper dig hitta de bästa externa ljudkorten för inspelning av musik och ljud — eller bara för att lyssna på musik med riktigt bra ljud.

Senast uppdaterad: 16 april 2024

Spela in ljud med professionell kvalitet utan att behöva sätta in ett ljudkort i datorn — det finns riktigt bra externa ljudkort som ger hög ljudkvalitet och god flexibilitet.

Bästa externa ljudkortet:

1. Universal Audio Volt 2

Universal Audio är en av de största tillverkarna av ljudutrustning för inspelning i musikstudio, och deras nylanserade Universal Audio Volt 2 är en fräsch bris på marknaden med sin höga kvalitet på både mikrofoningångar och instrumentingångar.

Till ett ofattbart lågt pris får du allt du behöver för att komma igång, oavsett om du använder Mac, PC, iPad eller Linux (!), även om Universal Audios specifika effekter inte fungerar på iPad eller Linux.

För dig som kör Windows eller Mac råder det inga tvivel om att det här är en absolut testvinnare — ett otroligt bra val för dig som vill komma igång billigt och snabbt.

Hitta bästa priset »

Fördelar och nackdelar med Universal Audio Volt 2

Positivt 👍

 • Lågt pris
 • Hög kvalitet
 • Stöd för bra effekter

Negativt 👎

 • Inga nackdelar för priset!

ButikLagerPris
Se pris »

2. Apogee Duet 3

Apogee har under flera år tillverkat ljudinterface av allra högsta kvalitet, och Duet 3 är inget undantag — här får du toppkvalitet rakt in i datorn i en liten formfaktor.

Det faktum att Apogee ger dig allra högsta kvalitet på mikrofoningångar och instrumentingångar gör att det här är ett riktigt proffsalternativ, som även om det kostar mer än konkurrenterna fortfarande är prisvärt.

Är du nybörjare är det dock bättre att köpa ett billigare ljudkort istället och satsa pengarna på mikrofoner till din inspelningsstudio istället!

Hitta bästa priset »

Fördelar och nackdelar med Apogee Duet 3

Positivt 👍

 • Hög kvalitet
 • Bra ljud
 • Stabila funktioner
 • Smidig formfaktor

Negativt 👎

 • Högt pris

ButikLagerPris
Se pris »
8 473 kr »
⚠️7 082 kr »

3. Focusrite Scarlett 2i2 4th Gen

Focusrite har flera olika modeller, och just den här modellen ger dig två mikrofon- eller linjeingångar och låter dig därmed spela in 2 kanaler samtidigt i hög ljudkvalitet och låg latency (responstid).

Till priset är det en väldigt bra produkt, men eftersom Focusrite Scarlett 2i2 4th Gen kostar ungefär lika mycket och erbjuder både högre kvalitet och fler kompatibla effekter rekommenderar vi det framför det här. Det är dock fortfarande en bra produkt!

Hitta bästa priset »

Fördelar och nackdelar med Focusrite Scarlett 2i2 4th Gen

Positivt 👍

 • Lågt pris
 • Hög kvalitet

Negativt 👎

 • Inga specifika effekter medföljer

ButikLagerPris
Se pris »

Innehåll

Externa ljudkort

Vad är det egentligen som är viktigt att leta efter när man tittar på externa ljudkort?

1. Anslutning till datorn

På äldre externa ljudkort var det vanligt med relativt ovanliga portar för att ansluta ljudkortet till datorn, så som Thunderbolt eller FireWire. Dessa kablar har på senare år ersatts med USB-C, vilket är tacksamt då det är den nya standarden för både PC- och Mac-datorer.

När du köper ett externt ljudkort ska du därför vara noga med att ljudkortet har stöd för USB 3 eller USB-C och ingenting annat; du vill inte råka köpa ett begagnat FireWire-ljudkort när din PC saknar FireWire-ingångar.

2. Mikrofoner

Med ett externt ljudkort får du möjlighet att koppla in professionella mikrofoner med så kallade XLR-kontakter rakt in i ljudkortet, vilket ger dig lägre brusnivåer och bättre ljud än de mindre 3,5 millimeters-kontakterna som ljudkort som är inbyggda på moderkortet tar emot.

Med de externa ljudkort vi rekommenderar kan du även driva mikrofoner som kräver fantommatning — alltså där en liten mängd ström skickas till mikrofonen för att aktivera den — och därmed kan du använda både dynamiska mikrofoner och kondensatormikrofoner när du spelar in; de här externa ljudkorten har stöd för båda varianterna.

3. Instrumentingångar

Om du vill spela in instrument direkt in i ljudkortet — exempelvis elgitarr eller elbas — är det viktigt att du har ett ljudkort med instrumentingångar, som låter dig koppla in instrumentet direkt in i ljudkortet.

Därefter kan du använda effekter, så kallade plugins, för att emulera ett större ljudkabinett och uppmickning av mikrofoner, för att få den typ av rockljud du önskar på din elgitarr eller elbas — ett smidigt sätt att få bra ljud utan att behöva köpa både mikrofoner och gitarrförstärkare.

Vi rekommenderar exempelvis Guitar Rig som finns till både Logic, Cubase, Ableton Live och Pro Tools.

4. Låg responstid

En av de allra största fördelarna med ett externt ljudkort är det faktum att du kan spela in musik utan att ha någon märkbar fördröjning i ljudet. Om du bara använder det vanliga ljudkortet som är inbyggt i en Windows-dator får du direkt problem med att det tar tid för ljudet att spelas, och detta rättas till med ett externt ljudkort.

Detta möjliggörs tack vare så kallade ASIO-drivrutiner, som på operativsystemet Windows hjälper till att hålla ner responstiden och göra så att ljuden spelas upp precis när du spelar på ditt keyboard, din gitarr eller sjunger i mikrofonen.

Mac-datorer behöver inte ASIO-drivrutiner utan har denna funktionalitet inbyggd i och med Apples CoreAudio-bibliotek, som finns i alla versioner av macOS. Tack Apple för att ni gör rätt från början!

Bästa externa ljudkortet för bärbara datorer

När det kommer till externa ljudkort för bärbara datorer har vi lagt extra vikt vid hur pass bärbart det externa ljudkortet är — så litet som möjligt med så bra prestanda som möjligt är alltså det vi är ute efter.

De bästa externa ljudkorten för bärbara datorer är:

 1. Apogee Duet 3 — otrolig prestanda!
 2. Universal Audio Volt 2 — sjukt bra pris!

De ovanstående externa ljudkorten drivs med USB-C-kabel och kan enkelt tas med i väskan tillsammans med din bärbara dator utan att ta för mycket plats.

Så har vi testat

Köpguide beställde hem flera olika externa ljudkort för att se vilka vi själva tyckte gav bäst resultat och som var smidigast att använda. Vi har inte fått betalt för att lyfta fram något specifikt externt ljudkort utan vi bildar oss en egen uppfattning för att hjälpa våra läsare.

Vi testade de externa ljudkorten med följande datorer:

 1. Apple MacBook M1 med macOS Monterey
 2. Studio-PC med Windows 10 21H2

Eftersom vi testar på både Mac- och PC-datorer har vi vägt in eventuella för- och nackdelar för de olika systemen för de respektive externa ljudkorten.

Hälsa & Skönhet

Familj

Elektronik

Hemma

Sport & Träning

Outdoor

Nöje

Trädgård

Fordon

Tjänster

Ekonomi

Musik

Foto

Jul

Områden