Bästa motionscykeln 2024

Bästa motionscykeln 2024

Vilken motionscykel är bäst för hemmabruk, och hur mycket behöver en bra motionscykel egentligen kosta? Här går vi igenom allt du behöver veta.

Senast uppdaterad: 13 mars 2024

Fördelarna med att ha en motionscykel hemma är så många att det knappast går att räkna upp allihop. Till dem hör att du förbättrar konditionen, stärker musklerna, mår bättre mentalt, kan hålla dig hemma och bränner kalorier.

Det spelar ingen roll om det regnar eller snöar, du behöver inte spilla en massa tid och pengar på att ta dig till och från träningslokaler och du kan följa dina favoritprogram medan du håller på.

1. Finnlo Exum XTR

Finnlo Exum XTR

I XTR-versionen av Exum har Finnlo fokuserat på användarvänlighet och en slitstark motionscykel. Med många olika program från rehabilitering och konditionsträning till hård träning finns något som passar alla, och dessutom klarar motionscykeln av att spara träningsdagböcker för 4 olika personer — perfekt när ni delar på cykeln i familjen.

Exum XTR är gjord för att ha en lång livslängd och är trots sina många funktioner inte speciellt dyr, utan snarare billig utifrån det du faktiskt får. Pulsavkänning finns i styret, det medföljer en hjärtfrekvensmätare i form av en öronklämma och om du önskar ett bröstbälte finns det som tillval när du köper motionscykeln.

Specifikationer:

 • Svängvikt: 12 kg
 • Sensorer: Handpulssensorer på styret
 • Skärm: Högkontrast LCD med blå bakgrundsbelysning
 • Träningsprogram: 8 st berg- och dalprofiler
 • Hjärtprogram: 3 st hälsoorienterade hjärtprogram
 • Återhämtningsprogram: Ja
 • Hållare för pekplatta: Ja, med laddare
 • Personligt minne: Kommer ihåg 4 olika personer i 30 träningspass
 • Bröstbälte: Finns som tillval (ingår ej)
 • Bromssystem: Slitagefritt induktionsbromssystem
 • Övrigt: Öronklämma för mätning av hjärtfrekvens ingår
Hitta bästa priset »

Bästa priset på Finnlo Exum XTR


2. Abilica Stream UB X

Abilica Stream UB X

En lite dyrare men fortfarande enormt prisvärd modell från Abilica, där du får ett professionellt magnetmotstånd som enkelt justeras via datorn eller auomatiskt genom ett av de tolv olika träningsprogrammen. Kommunicerar trådlöst med appar på pekplattor och telefoner med hjälp av bluetooth (blåtand).

Extra tålig både vad gäller lång daglig användning och användarens vikt; tål nämligen användare upp till 200 kg vid daglig användning tack vare dess förstärkta konstruktion.

Specifikationer:

 • Träningsprogram: 12 st med varierande intensitet
 • Maximal användarvikt: 200 kg
 • Handpulssensor: Ja
 • Trådlös pulsmottagning: Ja (bälte ingår inte)
 • Motstånd: Magnetiskt
 • Svänghjul: 9 kg
 • Transporthjul: Ja
 • Vikt: 46 kg
Hitta bästa priset »

Bästa priset på Abilica Stream UB X


3. Casall Indoor Bike Infinity Hybrid

Casall Indoor Bike Infinity Hybrid

Med Infinity Hybrid från Casall får du en tyst och smidig motionscykel som har hållbare både för läsplatta och smartphone.

Är du inte längre än 185 cm är det här en riktigt bra modell som inte kostar skjortan. Den är dessutom portabel med ett transporthjul som underlättar förflyttning när den väl är på plats.

Specifikationer:

 • Träningsprogram: 12 st med varierande intensitet
 • Hållare för pekplatta: Ja
 • Bröstbälte: Finns som tillval (medföljer ej)
 • Maximal användarlängd: 185 cm
 • Transporthjul: Ja
Hitta bästa priset »

Bästa priset på Casall Indoor Bike Infinity Hybrid


4. Gymstick FTR Indoor Racer

Gymstick FTR Indoor Racer

För den som är ute efter en lite billigare motionscykel som fortfarande är av hög kvalitet finns FTR Indoor Racer från Gymstick, som är lite av en blandning mellan en motionscykel och en spinningcykel.

En cykel som är extra trevlig att titta på och som har ett tungt svänghjul på 18 kg för ökad stabilitet och en skönare trampkänsla. Har en lättanvänd träningsdator som håller koll på hur snabbt och hur långt du har cyklat.

Specifikationer:

 • Bröstbälte: Stöd för bröstbälte 5 kHz (medföljer ej)
 • Svänghjul: 18 kg
Hitta bästa priset »

Bästa priset på Gymstick FTR Indoor Racer

Innehåll

Rehabilitering

Människor med ledbesvär som artros brukar få just cykling rekommenderade åt sig, det förbättrar blodcirkulationen och är ett strålande sätt att förbereda sig inför olika lopp och idrottsevents.

Olika modeller för olika syften

Det finns ett stort antal motionscyklar på marknaden och deras skillnader består bland annat av deras storlek, stabilitet, motstånd, program och allmänna design. Små modeller passar mindre hem då de lätt kan ställas undan medan stora, mer avancerade cyklar är stadigare och ofta har fler finesser.

Det finns modeller som är rent mekaniska och som i princip är stillastående cyklar, och det finns högteknologiska varianter med massor av olika träningsprogram och stora skärmar. Hur du sitter varierar också, där vissa låter dig sitta som på en klassisk cykel och andra har pedalerna framför dig så att du cyklar med mer uträckta ben.

Priserna varierar också rejält, men som med allt annat brukar det löna sig i längden att satsa lite extra på något som förhoppningsvis kommer att utgöra vägen mot en bättre hälsa under en lång tid framöver.

Att tänka på

När du ska köpa en motionscykel gör det skillnad om du planerar ha den permanent framme eller om du vill kunna plocka undan den mellan varven.

En annan avgörande faktor är om du ska träna för något specifikt syfte. Det finns till exempel spinningcyklar där du sitter mer framåtlutad och där målet är att köra riktigt hårda pass med större motstånd. I passet ingår även olika styrkeövningar där du till exempel ska stå och cykla eller göra armhävningar och därför är de här cyklarna ofta mer robusta och lite tyngre än vanliga motionscyklar.

Motionscykel

Den klassiska motionscykeln har i de flesta fallen en skärm där du knappar in saker som hastighet och motstånd, och där finns ofta olika, färdiginställda program där du kan träna i intervaller eller satsa på fettförbränning. Du sitter upprätt och kan titta på TV eller en surfplatta medan du trampar på.

Spinningcykel

Spinningcykeln, å andra sidan, låter dig växla manuellt under träningens gång utan att du behöver trycka på olika knappar och här är det vanligare att du lyssnar på musik med blicken fäst på golvet eller cykeln.

Sadeln och pedalerna spelar också roll och en bra motionscykel bör inte bara ha ett bekvämt säte utan också låta dig kunna justera både vinkeln och avståndet mellan dem. Att sitta rätt är viktigt för både din rygg och dina ben och du har krånglande knän är det mindre påfrestande att kunna cykla utan att böja på dem allt för mycket.

Inställningar och träningsprogram

Hur viktigt träningsprogram är för dig kommer påverka ditt val av motionscykel. Vill du köra snabba, högintensiva pass till musik eller instruktionsvideor bör du satsa på en spinningcykel men om du hellre vill köra en lugn halvtimme om dagen är det bättre med en vanlig modell.

En cykel med många inställningar ger mer variation och det finns till och med modeller där du har en skärm framför dig som låter dig cykla genom existerande platser eller fantasilandskap. Är du inte särskilt tekniskt lagd är det däremot bättre att välja en enklare träningsdator för att undvika frustration.

Att ha en stor skärm framför dig som berättar hur snabbt du cyklar och hur många kalorier du bränner kan vara en bra motivation att fortsätta men däremot ganska distraherande om du vill köra hårdare pass.

Pulsmätare och klocka

Vissa cyklar låter dig hålla koll på din puls medan du tränar och det kan vara mycket hjälpsamt om du vill köra på en viss nivå, exempel inom den optimala pulsen för kondition eller fettförbränning. En bra klocka är också oumbärlig för dig som vill intervallträna.

Skrivbordscyklar och pedalmaskiner

Några ord bör även ägnas åt mindre skrivbordscyklar och pedalmaskiner som enbart består av trampanordningar. De passar utmärkt för personer som vill hålla igång medan de arbetar eller ser på TV, liksom för äldre eller rörelsehindrade människor som har svårt att sätta sig på en motionscykel.

De kan också ställas på bord för arm-övningar och kan därför ge ordentlig motion åt hela kroppen.

Så har vi testat

Vi beställde hem olika produkter till kontoret och testade dem sedan utförligt för att avgöra vilka vi tyckte bäst om. Köpguide har inte fått någon ersättning för att testa eller lyfta fram vissa modeller.

Hälsa & Skönhet

Familj

Elektronik

Hemma

Sport & Träning

Outdoor

Nöje

Trädgård

Fordon

Tjänster

Ekonomi

Musik

Foto

Jul

Områden