Här samlar vi de bästa fällorna och medlen mot silverfisk — som faktiskt fungerar!
Senast uppdaterad: 27 juli 2024
Silverfiskar är insekter som är vanliga i badrum och kök — men som man kanske vill bli av med på ett enkelt sätt.
Som tur är finns det enkla och smidiga produkter som både håller dem borta och som fångar in dem, beroende på vilken metod du är ute efter.
Bästa medlet mot silverfisk:
1. Biobasis Silverfiskfälla 10-pack
Det här är vår favorit när det kommer till att fånga in och bli av med silverfiskar, eftersom du faktiskt fångar in dem och kan göra dig av med dem. Där andra metoder bara håller dem borta ser den här metoden till att du fångar dem och kan slänga dem.
Paketet innehåller tio fällor och varje fälla kan vara aktiv i upp till 3 månader.
Hitta bästa priset »Fördelar och nackdelar med Biobasis Silverfiskfälla 10-pack
Positivt 👍
- Lockar till sig silverfisk
- Fria från gift
- Billig lösning
Bästa priset på Biobasis Silverfiskfälla 10-pack
2. Diatom-X Kiselgur 3x220g
Kiselgur är en naturlig mineral med flera egenskaper, däribland att den motverkar fukt — något som silverfiskarna inte gillar. Detta gör att kiselgur kan fungera som ett gift för silverfiskarna — utan att det är giftigt för dig.
Trots det högre priset är det här ett mycket bra val för alla som vill bli av med silverfiskar och göra platserna där du ofta ser dem riktigt ogästvänliga för dem. Paketet räcker väldigt länge och får våra högsta rekommendationer!
Hitta bästa priset »Fördelar och nackdelar med Diatom-X Kiselgur 3x220g
Positivt 👍
- Enkelt att strö ut
- Giftfritt
- Räcker längre
Negativt 👎
- Dyrare i inköp (men räcker länge)
Butik | Lager | Pris |
---|---|---|
✅ |
Innehåll
- 1. Biobasis Silverfiskfälla 10-pack
- 2. Diatom-X Kiselgur 3x220g
- Olika typer av silverfisk
- Bli av med silverfisk
- Vanliga frågor
- Så har vi testat
Olika typer av silverfisk
Det finns två olika typer av silverfisk: vanlig silverfisk och långsprötad silverfisk.
1. Vanlig silverfisk
Den vanliga silverfisken är arten lepisma saccharinum och är en liten, silvrig insekt som kan bli upp till 20 mm lång. Silverfisken kallas ofta för nattsmyg för att den är extremt ljusskygg och därför bara kommer fram på natten. Många kan därför ha silverfiskar hemma utan att veta om det — eftersom de bara kommer fram när det är mörkt.
Vanlig silverfisk kallas på engelska kort och gott silverfish. Den vanliga silverfisken kan inte klättra upp för väggar eller möbler.
2. Långsprötad silverfisk
Den långsprötade silverfisken är arten ctenolepisma longicaudatum och skiljer sig från den vanliga silverfisken på flera sätt; dels kan den bli upp till 30 mm lång, dels har den längre spröt som kan vara lika långa som kroppen, och dels har den en mörkare färg och kan se mörkgrå eller mer svart ut.
Den långsprötade silverfisken kan också klättra upp för väggar och möbler, så om den befinner sig högre upp än golvnivå rör det sig med största sannolikhet om just en långsprötad silverfisk.
Denna variant av silverfisk kallas på engelska grey silverfish eller paper silverfish, det senare på grund av dess förmåga att livnära sig på stärkelse som papper. Detta gör också att den kan vara svårare att bli av med då den kan finnas i alla rum i ditt hem och inte bara i våtutrymmen.
Bli av med silverfisk
Det är naturligt att vilja bli av med silverfiskar, eftersom det kan kännas ofräscht att ha dem hemma. Därför tycker vi det är viktigt att visa att det är både enkelt och billigt att bekämpa dem om du stöter på dem. Som tur är kan du sätta ut giftfria fällor eller hålla dem borta med dofter de inte gillar, så som cederträolja eller bitar av cederträ som du placerar ut i hemmet.
Vanliga frågor
Här samlar vi läsarnas vanligaste frågor om silverfiskar.
Är silverfiskar farliga?
Nej, silverfiskar är inte farliga för varken djur eller människor. Det största problemet brukar vara att det känns ofräscht när de är i hemmet.
Var kommer silverfisk från?
Silverfisken trivs i våta utrymmen och lever på avlagringar från människor så som hudflagor, mjäll och små hudpartiklar i textilier. Om det inte städas regelbundet i dessa utrymmen ökar risken för att få en familj med silverfisk i hemmet rejält.
Är silverfisk skadedjur?
Ja, silverfisk anses vara ett skadedjur då det kan vara svårt att bli av med den utan rätt redskap. Den långsprötade silverfisken är dessutom ett värre skadedjur än den vanliga silverfisken, främst för att den sprider sig i hela hemmet och inte bara håller till i badrum eller kök.
Vi vill dock upprepa att silverfisk inte är ett skadedjur ur ett skadeperspektiv; de kan inte skada ditt hem på det sättet, men de kan tyvärr förstöra känslan av ett fint och mysigt hem.
Så har vi testat
I gamla hus är det inte ovanligt att det finns en del silverfiskar, så vi tog faktiskt tillfället i akt och testade de olika lösningar där vi visste att det fanns silverfisk. Vi har inte blivit sponsrade med dessa produkter utan har själva köpt och testat dem.