Bästa dammsugarpåsen 2024

Bästa dammsugarpåsen 2024

Vi hjälper dig hitta de bästa dammsugarpåsarna som finns att köpa, även för allergiker eller astmatiker. Vilken dammsugarpåse är bäst för dig?

Senast uppdaterad: 3 april 2024

En dammsugare är aldrig bättre än den dammsugarpåse som sitter inuti dess höljde, eftersom det är just dammsugarpåsen som samlar upp allt damm och alla partiklar som du suger upp med hjälp av dammsugaren.

Det kan dock vara svårt att veta vilken man ska köpa — och varför man ska köpa just den dammsugarpåsen, så det vill vi hjälpa till med.

Här är våra bästa dammsugarpåsar just nu:

1. Electrolux E201S

För att tillverka den här dammsugarpåsen — S-bag — har de tillverkarna i Electroluxgruppen (bl.a. AEG och Electrolux) tillsammans med Philips slagit sina påsar (!) samman och tagit fram en riktigt bra standardpåse som passar alla deras respektive dammsugare.

Här får du ett pack om fyra dammsugarpåsar till ett mycket rimligt pris, och eftersom dammsugarpåsarna dessutom håller länge och håller en väldigt hög kvalitet kan vi verkligen rekommendera det här paketet som det bästa budgetvalet.

Specifikationer:

Hitta bästa priset »

Fördelar och nackdelar med Electrolux E201S S-bag Classic Long Performance 4-pack

Positivt 👍

 • S-bag passar alla dammsugare från Electrolux, AEG och Philips
 • Enkla att hantera
 • 4-pack med dammsugarpåsar

Negativt 👎

 • Inga nackdelar till priset!

Bästa priset på Electrolux E201S S-bag Classic Long Performance 4-pack


2. Electrolux E206S

Du som är allergisk kan verkligen dra nytta av de här specialanpassade dammsugarpåsarna som är framställda just för att fånga fina partiklar, något som kan vara viktigt för både de som är allergiska mot damm och kvalster, men även mot de som drabbas av astma och känsliga luftrör.

Paketet innehåller fyra allergivänliga dammsugarpåsar till ett lågt pris, så att även du som behöver bättre filtrering än de vanliga dammsugarpåsarna kommer billigt undan när du köper nya dammsugarpåsar.

Specifikationer:

 • Namn: E206S S-bag 4-pack
 • Tillverkare: Electrolux
 • Antal dammsugarpåsar: 4
 • Allergivänlig: Ja
Hitta bästa priset »

Fördelar och nackdelar med Electrolux E206S S-bag 4-pack

Positivt 👍

 • Bra för allergiker
 • Fångar upp finare partiklar
 • Samma bra passform som S-bag
 • Motverkar dammallergier
 • Enkla att hantera

Negativt 👎

 • Inga nackdelar, billiga och effektiva!

Bästa priset på Electrolux E206S S-bag 4-pack


3. Electrolux E201SM

Det här är samma dammsugarpåsar som E201S, men med skillnaden att du här får 12 stycken dammsugarpåsar till ett lite högre pris; det är utan tvekan det mest prisvärda paketet med dammsugarpåsar.

Vi rekommenderar verkligen att du köper det här paketet om du ska bunkra upp med dammsugarpåsar hemma. S-påsarna har väldigt bra kapacitet, är tillverkade av högkvalitativt material och är enkla att stänga när det är dags att slänga dem.

Specifikationer:

Hitta bästa priset »

Fördelar och nackdelar med Electrolux E201SM S-bag Classic Long Performance 12-pack

Positivt 👍

 • 12-pack med dammsugarpåsar!
 • Enkla att hantera
 • Lågt pris

Negativt 👎

 • Inga nackdelar till priset!

Bästa priset på Electrolux E201SM S-bag Classic Long Performance 12-pack


4. Menalux 1800S 5-pack

Om du vill komma undan så billigt som möjligt kan det vara värt att gå ifrån originalvarianterna av dammsugarpåsar och försöka hitta ett billigare märke. Här hittar du ett billigt fempack med dammsugarpåsar som passar dammsugare från Philips, Electrolux, AEG och Volta.

De här dammsugarpåsarna är inte riktigt lika stabila i stängningsanordningen som de övriga dammsugarpåsarna i testet. Om priset är viktigt för dig och du kan nöja dig med lite sämre prestanda kommer du inte undan billigare än så här.

Specifikationer:

 • Namn: 1800S 5-pack
 • Tillverkare: Menalux
 • Antal dammsugarpåsar: 5
 • Allergivänlig: Nej
Hitta bästa priset »

Fördelar och nackdelar med Menalux 1800S 5-pack

Positivt 👍

 • Billigast i testet
 • Innehåller även ett filter
 • Många dammsugarpåsar ingår

Negativt 👎

 • Inte lika hållbar konstruktion

Bästa priset på Menalux 1800S 5-pack

Innehåll

Dammsugarpåsar

Traditionella dammsugare samlar upp allt damm och smuts som du dammsuger upp i så kallade dammsugarpåsar, som du använder tills de har blivit fulla och sedan slänger när de nått sin maxkapacitet.

S-bag dammsugarpåse

I och med S-bag fick vi konsumenter en dammsugarpåse som faktiskt ger oss precis det vi vill ha; en storlek som passar alla moderna dammsugare från de inblandade tillverkarna — Philips, AEG, Electrolux och Volta — och som faktiskt är så pass stabilt i sin konstruktion att de inte går sönder när man tar ut dem ur dammsugaren för att slänga dem.

Allergivänliga dammsugarpåsar

Vad är egentligen en allergivänlig dammsugarpåse? Att en dammsugarpåse är mer lämpad för allergiker än andra beror på att de är konstruerade av finare fibrer och att de på så vis håller kvar fler mindre partiklar än vanliga dammsugarpåsar.

Detta gör dem lite dyrare att tillverka, men om du eller någon i din familj är allergiker eller astmatiker kan det vara avgörande att ha en dammsugare med allergivänliga dammsugarpåsar, i bästa fall i kombination med ett bra HEPA-filter.

Vår bästa allergivänliga dammsugarpåse finns i paketet E206S S-bag 4-pack från Electrolux själva.

Vilka dammsugarpåsar ska jag köpa?

När du köper dammsugarpåsar är det viktigast att utgå från vilken dammsugare du själv har och vilka dammsugarpåsar som passar till just din dammsugare. Om du har en dammsugare från Electrolux (exempelvis Electrolux populära modeller Ultra One och Classic Silence), Philips, Volta eller AEG har du tur, för då passar de vanliga dammsugarpåsarna i standarden S-bag utmärkt till din dammsugare.

Har du exempelvis en dammsugare från Miele kan du istället köpa dammsugarpåsar för Mieles dammsugare, och samma sak gäller

Vanliga frågor

Här samlar vi vanliga frågor som dyker upp när man ska köpa dammsugarpåsar.

Hur sorteras dammsugarpåsar?

Flera läsare har hört av sig till oss och frågat hur man ska sopsortera en dammsugarpåse. Svaret är enkelt: man ska inte sopsortera en dammsugarpåse, utan de ska slängas i de vanliga soporna. Eftersom dammsugarpåsen kan innehålla alla möjliga typer av smuts, damm, hår, metaller och annat skräp som samlats i hemmets alla vrår är det omöjligt att sopsortera en full dammsugarpåse på något lämpligt sätt för återvinning.

Hur sätter man i en dammsugarpåse?

En dammsugarpåse består av två delar;

 1. en påse som är själva behållaren där damm och smuts samlas
 2. en hårdare struktur med ett hål i mitten, som ska fästas mot dammsugarslangen i dammsugaren

Dammsugarpåsen placeras i dammsugaren mellan dammsugarslangen och dammsugarens motor, som är den del av dammsugaren som suger in luft och som gör att hela apparaten fungerar som den ska. När dammsugaren sedan suger upp luft och damm genom dammsugarslangen tar luften med sig dammet in i påsen, som håller dammet kvar.

Luften själv passerar vidare genom dammsugarpåsen och ett luftfilter som kallas HEPA-filter, för att sedan åka ut på baksidan av din dammsugare.

Hur mycket kostar dammsugarpåsar?

Att köpa dammsugarpåsar kostar inte så mycket; du kommer undan med ett pack om 4 eller 12 stycken för under 100 respektive 200 kr. För att komma så billigt undan som möjligt rekommenderar vi att köpa ett så stort paket med dammsugarpåsar som möjligt.

Prisexempel på dammsugarpåsar:

 • 70 kr för 4 st dammsugarpåsar = 17.50 kr / st
 • 180 kr för 12 st dammsugarpåsar = 15 kr / st

Det är alltså billigare att köpa ett paket med 12 st dammsugarpåsar för 180 kr än det är att köpa 4 st för 70 kr, eftersom du då bara betalar 15 kr styck.

Vad heter dammsugarpåsar på engelska?

Den engelska termen för dammsugarpåse är vacuum cleaner bag. Dammsugare i sig heter vacuum cleaner och därmed är det bara engelskans ord för påse — bag — som läggs till i namnet för att säga dammsugarpåse på engelska.

När ska man byta dammsugarpåse?

Du märker när du behöver byta din dammsugarpåse eftersom dammsugaren får en märkbart sämre sugkapacitet eftersom luftflödet blockeras av den fulla dammsugarpåsen. Många dammsugare har dessutom en indikator för när dammsugarpåsen är full, oftast i form av en röd liten lampa som börjar lysa när dammsugaren inte tycker att luftflödet är tillräckligt bra.

Kom ihåg att det är viktigt att faktiskt byta ut dammsugarpåsen när dammsugaren börjar varna för att den är full. Du vill inte anstränga dammsugarens motor i onödan, eftersom det kan förkorta dammsugarens livslängd. Det går att undvika enkelt genom att köpa nya dammsugarpåsar, vilket är betydligt billigare i längden än en trasig dammsugare.

Så har vi testat

Dammsugarpåsar är, som tur är, inte speciellt dyra produkter. Det var med andra ord inte speciellt dyrt för oss att beställa hem de olika dammsugarpåsarna för att utvärdera dem i lugn och ro. Vi har lagt största vikt vid hur enkla dammsugarpåsarna är att hantera — exempelvis hur lätta de är att passa in i dammsugarna samt hur enkelt det är att ta upp dem och stänga dess lock — samt hur väl de håller över tid och inte går sönder i onödan.

Vi har inte tagit emot några produkter för att genomföra det här testet utan åsikterna är helt och hållet våra egna.

Hälsa & Skönhet

Familj

Elektronik

Hemma

Sport & Träning

Outdoor

Nöje

Trädgård

Fordon

Tjänster

Ekonomi

Musik

Foto

Jul

Områden