Bästa saxofonen för nybörjare 2024

Bästa saxofonen för nybörjare 2024

Behöver du en bra och billig saxofon? Här samlar vi våra favoriter!

Senast uppdaterad: 3 april 2024

Saxofoner inte bara låter härligt utan är dessutom härliga att spela på. Här går vi igenom de bästa saxofonerna som finns att köpa till överkomliga priser.

1. Startone SAS-75 Alto Sax

Från Startone kommer SAS-75 Alto Sax, som med sin läckra finish och trovärdiga ton både låter och känns betydligt dyrare än sin prislapp. Här får du allt du behöver för att börja spela saxofon i ett och samma paket — både munstycke, väska och stativ ingår.

För den som vill få ännu bättre spelbarhet och ljud är det enkelt att uppgradera till ett bättre munstycke — något för framtiden efter att du lärt dig spela med den här.

Hitta bästa priset »

Fördelar och nackdelar med Startone SAS-75 Alto Sax

Positivt 👍

 • Riktigt billig!
 • Låter som en saxofon ska låta
 • Allt du behöver ingår

Negativt 👎

 • Inga nackdelar till priset!

ButikLagerPris
Se pris »

2. Thomann TAS-180 Alto Sax

TAS-180 Alto Sax är från Thomanns egna märke och erbjuder några fler funktioner än testvinnaren SAS-75 Alto Sax, till ett lite högre pris.

Det de har gemensamt är dock att de är saxofoner som är sanslöst prisvärda och som lämpar sig mycket bra till nybörjare, utan att för den delen vara dåliga musikaliska instrument; tvärtom — här får du kvalitet som är bättre än man kanske förväntar sig för prislappen.

Hitta bästa priset »

Fördelar och nackdelar med Thomann TAS-180 Alto Sax

Positivt 👍

 • Bra ljud
 • Allt du behöver ingår
 • Ganska lågt pris

Negativt 👎

 • Lite dyrare än vår favorit

ButikLagerPris
Se pris »

Innehåll

Ett jazzigt instrument

Att spela saxofon är kanske inte så vanligt, men faktum är att det är ett av de mest jazziga instrumenten som går att hitta — och som dessutom är relativt enkelt att lära sig spela någorlunda bra på det.

Med sin livfulla ton och karaktäristiska ljud sticker saxofonen ut som ett instrument som är ett nöje att både spela och lyssna på.

Lär dig spela saxofon

Som vanligt med musikinstrument är det tålamod som gäller, och även om det känns helt omöjligt i början så är nyckeln till att lära sig spela saxofon att öva i korta stunder — men att göra det varje dag!

Öva varje dag

För att lyckas bäst med att komma igång med saxofonspelandet, ge dig själv 10 minuter varje dag där du utforskar instrumentet, provar olika blåstekniker och grepp, samt kanske tar en titt på olika hjälpvideos för nybörjare som kan lära dig grunderna på saxofonen.

Lär dig spela med video

Det allra enklaste kan vara att lära sig spela saxofon med hjälp av videoguider som finns att hitta runt om på internet.

En av våra favoritkanaler för just saxofonspelande är Better Sax, som är både en bra lärare och som har mängder med bra lektioner tillgängliga helt gratis.

Här är ett exempel på en grundläggande lektion om att spela saxofon:

På YouTube-kanalen Better Sax kan du lära dig grunderna till att spela saxofon snabbt och enkelt.

Om du försöker ha tålamod och ser till att börja öva 10 minuter varje dag — varken mer eller mindre — tillsammans med några bra nybörjarvideos, ska du se att du lär dig spela saxofon på nolltid.

Olika typer av saxofoner

Det finns flera olika typer av saxofoner, där dess namn avslöjar vilken typ av ton de är bäst lämpade för att spela och vilken ton de är stämda i.

De vanligaste saxofontyperna är:

 • altosaxofon (stämd i Eb)
 • sopransaxofon (stämd i Bb)
 • tenorsaxofon (stämd i Eb)
 • barytonsaxofon (stämd i Eb)

Det finns även några saxofontyper som är desto mer ovanliga, och som en nybörjare egentligen kanske inte ens behöver känna till. För nöjes skull tar vi med även dem och dess respektive stämningar:

 • bassaxofon (stämd i Bb)
 • C-melodisaxofon (stämd i C)
 • kontrabassaxofon (stämd i Eb)
 • sopraninosaxofon (stämd i Eb)

De vanligaste saxofontyperna för nybörjare är altosaxofon och sopransaxofon.

Så har vi testat

Vi beställde hem olika saxofoner till kontoret och lät våra mer musikaliska kollegor att utvärdera och testa de olika modellerna. Köpguide har inte fått någon ersättning för att testa eller lyfta fram vissa saxofonmodeller.

Hälsa & Skönhet

Familj

Elektronik

Hemma

Sport & Träning

Outdoor

Nöje

Trädgård

Fordon

Tjänster

Ekonomi

Musik

Foto

Jul

Områden