Få rent hemma utan att behöva anstränga dig — anställ en robotdammsugare som gör det dagliga städjobbet.
Senast uppdaterad: 27 oktober 2024
Tekniknördar älskar den, många önskar sig en, och katter använder den ibland som färdsätt — robotdammsugaren är definitivt här för att stanna och idag finns det många olika modeller att välja bland. Vilken variant som passar dig bäst beror på hur du bor och vilka finesser du är ute efter, och priset spelar självfallet också roll.
För att få klarhet i vad robotdammsugaren kan göra för just dig presenterar vi här en jämförelse av ett antal olika modeller. Du kan läsa om specifika eller unika egenskaper och vad som skiljer en billig och en dyr modell.
1. Roborock S5 Max
Robotdammsugaren Roborock S5 Max är en riktig favorit och testvinnare — och det är enkelt att förstå varför den blivit så populär. Här får du en robotdammsugare som har moppfunktion, klarar av virtuella väggar där du inte vill att den ska städa och som har automatisk dockning och laddning.
Det inbyggda batteriet räcker för två timmars städning där dammsugaren hinner med det mesta. Eftersom den sedan laddar sig själv igen kan du låta den vara igång när du inte är hemma, så hålls hemmet rent.
Specifikationer:
- Maximal städyta: 200 m²
- Dammbehållare: 0,46 liter
- Ljudnivå: 60 dB
- Vikt: 3,5 kg
- Batteritid: 2 timmar
- Laddningstid: 6 timmar (full laddning)
Fördelar och nackdelar med Roborock S5 Max
Positivt 👍
- Lågt pris
- Städar bra
- Klarar trösklar
- Virtuella väggar låter dig styra den i detalj
- Laddar sig själv
- Moppar golven
Bästa priset på Roborock S5 Max
2. Roborock S6 MaxV
Lite dyrare än småsyskonet Roborock S5 Max och därmed lite mer kapabel; här får du bland annat AI-styrd objektidentifiering så att den automatiskt kan se och undvika leksaker som ligger framme på golvet, och den kan dessutom hålla koll på och städa hela 300 kvadratmeter.
Batteriet räcker dessutom längre och den här dammsugaren kan dammsuga huset eller lägenheten i 3 timmar innan den behöver laddas på nytt.
Roborock S6 MaxV har trots sina många funktioner och utmärkta städförmåga ett lägre pris än konkurrenterna — en komplett och prisvärd lösning för dig som vill ha en riktigt bra robotdammsugare.
Specifikationer:
- Maximal städyta: 300 m²
- Dammbehållare: 0,46 liter
- Ljudnivå: 67 dB
- Vikt: 3,7 kg
- Batteritid: 3 timmar
- Laddningstid: 6 timmar (full laddning)
Fördelar och nackdelar med Roborock S6 MaxV
Positivt 👍
- Lågt pris
- Känner igen objekt på golvet
- Städar bra
- Klarar trösklar
- Virtuella väggar låter dig styra den i detalj
- Laddar sig själv
- Moppar golven
Bästa priset på Roborock S6 MaxV
3. iRobot Roomba 980
För den som vill gå upp en prisklass finns iRobot Roomba 980, där du får en kraftfull modell som har lätt att städa och har en lite större dammbehållare vilket gör att den inte behöver tömmas lika ofta. Den maximala städytan är på 190 kvadratmeter, vilket är lite mindre än konkurrenterna.
Roomba 980 åker tillbaka och laddar när dess batteritid på 2 timmar börjar ta slut, och en full laddning tar tre timmar.
Specifikationer:
- Maximal städyta: 190 m²
- Dammbehållare: 0,6 liter
- Ljudnivå: 67 dB
- Vikt: 3,94 kg
- Batteritid: 2 timmar
- Laddningstid: 3 timmar (full laddning)
Fördelar och nackdelar med iRobot Roomba 980
Positivt 👍
- Klarar trösklar och mattor
- Städar effektivt
- Stor dammbehållare
- Laddar snabbt
Negativt 👎
- Lite dyrare
Bästa priset på iRobot Roomba 980
Innehåll
- 1. Roborock S5 Max
- 2. Roborock S6 MaxV
- 3. iRobot Roomba 980
- Vad är en robotdammsugare?
- Vilka är fördelarna i jämförelse med en vanlig dammsugare?
- Så väljer du rätt modell
- Är robotdammsugare verkligen effektiva?
- Vad kommer jag själv behöva göra?
- Särskilt bra för allergiker
- Andra fördelar
- Vanliga frågor om robotdammsugare
- Sammanfattning
- Så har vi testat
Vad är en robotdammsugare?
Precis som namnet antyder är en robotdammsugare en hushållsapparat som gör jobbet med automatik. Allt du behöver göra är att hålla den laddad och placera den i det rum du vill få rengjort så gör robotdammsugaren resten. Medan du sysslar med annat kör den omkring och rengör golvytorna i ditt hem och allt du behöver göra är att tömma den när den blir full med jämna mellanrum.
Det har länge experimenterats med hushållsapparater som går på automatik och i robotdammsugarens fall gjordes de första, trevande försöken på 1990-talet. Ett antal olika modeller lanserades men de hade så pass många brister att de snart försvann. Till de främsta problemen hörde att dammsugarna helt enkelt inte rengjorde ordentligt, särskilt i hörnor och kanter.
De modeller som finns på marknaden idag är radikalt förbättrade och du kan bland annat hitta varianter som även moppar golven och klarar svåra fläckar!
Vilka är fördelarna i jämförelse med en vanlig dammsugare?
Den mest uppenbara anledningen till att många önskar sig en robotdammsugare är att du slipper dammsuga själv. Många tycker att det är både tråkigt och fysiskt påfrestande att dammsuga, särskilt för rygg och axlar, och att det helt enkelt är ett nödvändigt ont. Barn och husdjur avskyr ofta dammsugaren då den väsnas rejält.
Med en robotdammsugare får du en maskin som inte låter mycket alls, och du skonar din kropp från kramper och ryggskott. Förutom tristessen tjänar du också in på mycket tid och kan ägna dig åt sådant du tycker är viktigare eller roligare — och med handen på hjärtat så är det också ganska kul att ha en så modern hemhjälp.
Så väljer du rätt modell
När du ska köpa en robotdammsugare bör du framförallt välja en modell som passar storleken på ditt hem och som är lätt att använda. Ju mer avancerad robotdammsugaren är desto mer kostar den i regel, men det är inte alltid säkert att du behöver hur många finesser som helst.
Ta dig en funderare över vad du helst vill slippa göra själv:
- Är det enbart att dammsuga eller är det också att moppa golven?
- Vill du kunna manövrera robotdammsugaren över mobilen eller räcker det med att du har en självgående modell?
- Spelar det roll för dig hur lång tid rengöringen tar?
- Vill du ha röststyrning?
Här har du några exempel på funktioner som många robotdammsugare idag erbjuder:
- Självladdning: Robotdammsugaren återvänder automatiskt till sin laddningsstation när batterierna börjar ta slut. Vissa modeller kan snabbladda om de fortfarande har lite kvar att göra.
- Smart navigering: Med hjälp av sensorer känner dammsugaren var den redan har varit och vilka ställen som behöver extra uppmärksamhet
- Timer: Du ställer in vilka tider du vill att den ska jobba, exempelvis när du är ute och går eller är på jobbet
- Olika lägen: Precis som en tvättmaskin kan ställas in på olika program har avancerade robotdammsugare inställningar som exempelvis hastighet, punktstädning eller extra fokus på hörn
- Håruppsamling: Vissa robotdammsugare är specialdesignade att fånga upp hund- och katthår
- Extra känslighet: Många modeller kan känna igen allt från glas till trappsteg så att de inte kraschar
- Inlärningsfunktion: Flera dyrare modeller lär sig varje rums specifika krav, vilket innebär att de rengör efter behov och inte slösar på onödig energi.
- No go-teknik: avancerade robotdammsugare kan ställas in att inte städa på vissa platser i hemmet. Detta kallas även för virtuella väggar och innebär att du kan begränsa utrymmet och på så sätt styra robotdammsugaren lite mer dit du vill ha den om det behövs hemma hos dig.
För den som gillar modern teknik är robotdammsugaren nästan ett måste; här finns det möjlighet att lära upp dammsugaren och att följa städningen via din mobiltelefon.
Är robotdammsugare verkligen effektiva?
Ett av de största problemen med robotdammsugare från början var att de helt enkelt inte sög upp damm lika effektivt som klassiska dammsugare. Idag är det problemet överkommet med hjälp av olika borstar och extra stark sugförmåga.
En bra robotdamssugare klarar av hemmets alla problemområden och många modeller kan dessutom torka av ytor och moppa golven.
Vad kommer jag själv behöva göra?
Idag finns det robotdammsugare som är så avancerade att de till och med kan rengöra sig själva, det vill säga tömma sig i samlaren som du sedan enkelt häller ut. De flesta modeller kräver dock att du själv tömmer dammsugaren regelbundet och att du byter filter då och då.
I vissa fall kan en robotdammsugare komma med olika tillbehör som specialborstar och du väljer vilka du vill använda efter tillfälle och behov. Det brukar vara mycket enkelt att göra och du får med instruktioner med din produkt.
Särskilt bra för allergiker
För dig som är damm-allergiker är en robotdammsugare ett särskilt bra val då den kommer åt besvärliga ställen som under soffor och låga bord. Det är just där som dammråttorna trivs allra bäst och genom att hålla dem stången med konstant rengöring slipper du besvär.
Är du allergiskt mot pälsdjur är det inte själva håren som du får kliande och rinnande ögon eller andningsbesvär av utan mikropartiklar i pälsen. Det finns modeller som är specialdesignade för att fånga upp dessa partiklar så att du slipper problem.
Andra fördelar
Förutom faktumet att det är oerhört smidigt och bekvämt att ha en robotdammsugare är det också mycket enkelt att förvara den då den tar lite plats. Du kan förvara den under sängen eller soffan om du vill, till skillnad från vanliga dammsugare som ofta är klumpiga.
Vanliga frågor om robotdammsugare
Att läsa på om robotdammsugare kan vara en riktig djungel, och speciellt om du inte är särskilt tekniskt intresserad. Här samlar vi vanliga frågor för att hjälpa till så att du kan fatta beslut om vilken robotdammsugare du ska köpa.
Hur mycket kostar en robotdammsugare?
Från att ha varit få förunnade finns det idag robotdammsugare för alla budgetar. Du kan till och med hitta modeller under tusenlappen som förvisso är enklare men ända gör ett bra grundjobb. Siktar du in dig på en billigare modell är det viktigt att du får en robotdammsugare som har bra sugkraft och som inte drar för mycket energi.
De dyrare modellerna har av naturliga skäl mer avancerade funktioner, men om du inte bor väldigt stort kan du kanske avstå från vissa saker som exempelvis att den kan styras med mobilen eller att den lär sig varje rums specifika egenskaper.
Om du däremot har ett stort hem behöver du en robotdammsugare med extra starka batterier och som själv återvänder till sin laddningsstation vid behov.
Klarar en robotdammsugare trösklar?
Ett av de främsta problemen som robotdammsugare har haft från början är att de inte klarar vissa hinder i hemmet som till exempel trösklar, sladdar eller strumpor. Det här problemet kvarstår med många modeller men det finns också avancerade varianter som idag klarar av de flesta hinder, inklusive trösklar.
Klarar robotdammsugare mattor?
Om du har många och stora mattor i ditt hem är det viktigt att du skaffar en robotdammsugare som klarar av dem. Det är ofta de mer avancerade modellerna som kan rengöra mattorna, medan enklare dammsugare framförallt lämpar sig för golvytor. Räkna dock inte med att din fina dammsugare ska klara av stora, luddiga mattor.
Sammanfattning
Det är ingen slump att robotdammsugaren har röstats till årets julklapp i det förflutna då den både är kul att ha och gör ett bra jobb. Med rätt modell tjänar du in tid och energi på att slippa dammsuga själv och ditt hem bli skinande rent.
Så har vi testat
Vi beställde hem olika produkter till redaktionen och testade dem sedan utförligt för att avgöra vilka vi tyckte bäst om. Köpguide har inte fått någon ersättning för att testa eller lyfta fram vissa modeller.