Bästa airfryer 2024

Bästa airfryer 2024

Vi hjälper dig hitta den bästa airfryern för just dig — med alla tips och råd du kan behöva.

Senast uppdaterad: 23 maj 2024

Har du funderat på en airfryer, men du vet inte riktigt vilken du ska välja? Då har du kommit helt rätt; vi har nämligen samlat de bästa och förklarar varför den ena modellen är bättre än den andra.

1. Philips XXL HD9650/90

Philips XXL-serie har en kapacitet på över 7 liter och passar därför utmärkt för familjen på 4 personer eller fler. Till det här priset finns det absolut ingen konkurrens — det är den här airfryern som gäller. Det är tillräckligt billigt för att du ska kunna komma igång, men det är ingen billig produkt på det sättet utan du får verkligen en bra airfryer som ger dig bra resultat varje gång.

Specifikationer:

Hitta bästa priset »

Fördelar och nackdelar med Philips Avance Collection Airfryer XXL HD9650/90

Positivt 👍

  • Lågt pris
  • Rymmer mycket
  • Enkel att använda

Bästa priset på Philips Avance Collection Airfryer XXL HD9650/90


2. Instant Vortex 9-quart Air Fryer

Det här är den bästa airfryer vi har testat, från en tillverkare som inte är så känd i Sverige (än så länge); Instant Home. Här får du en airfryer som gör det väldigt enkelt att lyckas och att göra mycket på en gång; med en stor volym, hög effekt och inbyggd avgränsare kan du tillaga både grönsaker och kött bredvid varandra på ett smidigt sätt.

Specifikationer:

Hitta bästa priset »

Fördelar och nackdelar med Instant Vortex 9-quart Air Fryer

Positivt 👍

  • Väldigt enkel att använda
  • Bra tillagning varje gång
  • Hög effekt
  • Flera tillbehör ingår

Bästa priset på Instant Vortex 9-quart Air Fryer

Innehåll

Vad är en airfryer?

Airfryers har blivit allt mer populära de senaste åren som ett alternativ till traditionella fritöser. Med hjälp av konvektionsteknik och minimal användning av olja kan airfryers producera mat med en liknande krispighet och smak som friterad mat, men med mindre fetthalt.

Fördelar med airfryers

Vilka är då fördelarna med en airfryer, jämfört med en traditionell ugn eller en vanlig fritös?

1. Hälsosamt alternativ

En av de främsta fördelarna med airfryers är att de kräver betydligt mindre mängd olja för att producera krispiga och smakrika rätter. Genom att använda varm luft och konvektionsteknik kan airfryers tillaga mat med upp till 75% mindre fett än traditionell fritering.

Detta gör airfryers till ett godare och hälsosammare alternativ för dem som vill minska mängden olja i sin matlagning.

2. Snabb och enkel matlagning

Airfryers är snabba och effektiva när det kommer till matlagning. De värms upp mycket snabbare än traditionella ugnar och fritöser, vilket innebär att du både sparar in på mängden el som behövs och hur lång tid du spenderar i köket.

Airfryers kan också tillaga mat mycket jämnt och snabbt, vilket gör dem idealiska för hektiska vardagar när du behöver en snabbt och enkel lösning för att laga mat.

3. Mångsidighet och variation

Airfryers är inte bara bra för att fritera mat. De kan också användas för att grilla, baka, steka, rosta och värma upp mat. Detta gör airfryers till en mångsidig köksapparat som kan ersätta flera andra apparater i ditt kök.

Med olika inställningar och tillbehör kan du experimentera med olika recept och utforska en mängd olika matlagningstekniker.

Nackdelar med airfryers

Det finns så klart även nackdelar med airfryers — för att ni ska förstå vad det handlar om samlar vi dem här.

1. Begränsad matkapacitet

En nackdel med airfryers är deras begränsade kapacitet när det gäller att tillaga stora mängder mat åt gången. Airfryers är oftast designade för att tillaga mat till en eller två personer, och den totala matvolymen du kan lägga i korgen är begränsad.

Om ni är en stor familj — eller ofta bjuder över gäster — kan det vara nödvändigt att tillaga flera omgångar för att alla ska få mat och bli nöjda. Det kan kräva lite planering eller samkörning med en vanlig ugn eller stekpanna parallellt.

2. Kräver rengöring

Airfryers kräver regelbunden rengöring när du har lagat mat i dem, och ibland kan de vara lite knepiga att rengöra. Eftersom maten tillagas med varm luft är det vanligt att fett och andra matrester fastnar på korgens yta och de inre delarna av airfryern. Många airfryers har dock löstagbara delar som kan diskas i diskmaskinen, även om vissa måste diskas för hand istället.

Det är därför viktigt att läsa produktbeskrivningen noggrant för att veta vilket alternativ som passar bäst för dig — kanske går det bra i diskmaskin, och kanske gör det inte det.

Vanliga frågor om airfryers

Här samlar vi vanliga frågor som dyker upp när våra läsare ska köpa en airfryer.

1. Vad kan jag tillaga i en airfryer?

Du kan tillaga en mängd olika rätter i en airfryer, inklusive pommes frites, kycklingvingar, grönsaker, fisk och till och med bakverk. Med rätt tillbehör kan du anpassa din airfryer för att passa dina matlagningsbehov och utforska nya recept.

2. Behöver jag använda olja i en airfryer?

Även om airfryers kräver mindre mängd olja än traditionella fritöser, kan en liten mängd olja fortfarande behövas för att uppnå en krispig yta på vissa rätter. Oljan används oftast som en tunn beläggning på maten innan den placeras i airfryern.

3. Vilken storlek på airfryer behöver jag?

Det beror på dina behov och hur många personer du lagar mat åt. Om du är ensam eller bor med en partner kan en mindre airfryer med en kapacitet på cirka 2 liter vara tillräcklig. För en familj kan det vara mer lämpligt att välja en airfryer med en kapacitet på minst 4 liter.

4. Vilka funktioner bör jag leta efter?

När du väljer en airfryer kan det vara bra att titta på faktorer som kontrollpanelen, temperaturinställningarna, timerfunktionen och tillbehören som medföljer. Vissa airfryers erbjuder extra funktioner som automatiska program för olika typer av mat och en non-stick-beläggning för enklare rengöring.

5. Hur gör jag rent en airfryer?

Till att börja med ska du låta din airfryer svalna helt innan du rengör den. Ta därefter ut korgen och eventuella löstagbara delar (våra favoriter har lösa delar som tål maskindisk) och diska dem, antingen för hand eller i diskmaskinen, beroende på tillverkarens rekommendationer.

För att ta bort envisa fettrester kan du blanda lite varmt vatten och diskmedel. Använd sedan en mjuk svamp eller trasa för att rengöra insidan av airfryern — använd inte för hårda diskborstar eftersom de kan skada materialet. Torka sedan av alla delarna noggrant. Svårare än så är det inte!

Så har vi testat

Redaktionen på Köpguide har beställt hem flera olika airfryers för att jämföra och hitta de bästa alternativen att köpa. Vi har inte fått betalt från någon tillverkare för att lyfta fram någon specifik modell.

Hälsa & Skönhet

Familj

Elektronik

Hemma

Sport & Träning

Outdoor

Nöje

Trädgård

Fordon

Tjänster

Ekonomi

Musik

Foto

Jul

Områden