Bästa elavtalet 2024

Bästa elavtalet 2024

Vi hjälper dig hitta det bästa elavtalet så att du inte betalar för mycket för den el du förbrukar hemma.

Bästa elavtalen april 2024

Till att börja med är det bästa du kan göra att använda en smidig tjänst för att jämföra de olika elavtalen som finns i ditt område. Det finns en utmärkt tjänst för att jämföra elavtal som vi verkligen kan rekommendera; Elskling.

De samlar alla aktuella elavtal som du kan få i din ort och låter dig välja kriterier så som miljövänlig el, vattenkraft, bundet, rörligt, och så vidare för att enkelt hitta det abonnemang som blir billigast för just dig och ditt boende.

Besök Elskling idag »

Innehåll

Bundet eller rörligt elpris?

Många läsare hör av sig och frågar om man ska ha bundet eller rörligt elpris, och som svar på det kan vi bara säga att det finns fördelar med båda, men under den energikris vi befinner oss i nu har det definitivt varit bättre lämpat med ett bundet elavtal — innan krisen slog till, vill säga.

Idag är det svårt att binda upp elpriset till ett förmånligt pris, vilket innebär att du — om du letar elpris just nu — kanske behöver ta ett rörligt pris.

Vad är bundet elpris?

Ett bundet elpris är precis vad det låter som; ett elpris där det från början är bestämt vad det kommer att kosta dig. Bindningstiden för ett bundet elpris varierar, och du kan få allt från några månader till flera år. Om du hittar ett bra elpris — exempelvis under 90 öre per kWh inkl avgifter — kan det definitivt vara värt att binda det på 1-3 år beroende på din situation.

Oftast är det lite dyrare att ha ett bundet elpris, men det du får för detta är tryggheten i att du vet vad det kommer kosta. Det kan göra det lättare att sova på nätterna för oroliga själar, exempelvis.

Vad är rörligt elpris?

Ett rörligt elpris, å andra sidan, är ett elpris där du inte bestämmer i förväg vad det ska kosta. Detta kan i vissa fall vara billigare än ett bundet pris, men det kommer med en stor nackdel — när elpriserna skenar iväg som vi såg vintern 2022/2023 har du inget annat val än att betala det högre priset.

För det allra mesta är det dock billigare med ett rörligt elpris, och därför väljer många det framför ett bundet elpris med bindningstid.

Vanliga frågor

Här samlar vi vanliga frågor om elpriser och hur man ska tänka när man tecknar elavtal.

Vilken elkälla ska man välja?

Elens ursprung påverkar priset, och beroende på hur miljöintresserad du är kanske du vill välja specifika eltyper som vattenkraft, solkraft, vindkraft eller kärnkraft. Sol- eller vindkraft vara billigare än el producerad av fossila bränslen, såsom kol eller gas, och att välja en elleverantör som erbjuder sådan "grön el" kan alltså vara smart ur både miljömässig och ekonomisk synvinkel.

Hur kan man spara in på el?

Det finns flera sätt att spara in på el i hemmet och att på så vis komma lite billigare undan när elpriserna går upp kraftigt. Här är några av våra bästa tips för att spara el:

  1. Stäng av elektronik du inte använder: Datorer, lampor, golvvärme och andra energikrävande apparater i ditt hem kan stängas av när de inte används. Det behövs exempelvis inte golvvärme när du är på jobbet, så du kan stänga av den i några timmar mitt på vardagarna. Stationära datorer är också bra att stänga av när du inte använder dem.

  2. Installera energieffektiva apparater: Genom att byta ut gamla och ineffektiv elektronik mot energisnåla modeller kan du minska din elförbrukning och spara mycket pengar på lång sikt. Exempelvis kan en energisnål kyl- och fryskombination, eller en A+++ märkt tvättmaskin, betala sig över tid genom att de drar mindre elektricitet.

  3. Använda timeruttag och strömbrytare: Genom att använda timeruttag och strömbrytare kan man automatiskt slå av eller sätta på elektronik vid specifika tider (det finns billiga timeruttag att köpa på Clas Ohlson och andra prylbutiker). Detta kan vara särskilt användbart för att automatiskt undvika att ha enheter igång när de inte används, som till exempel lampor eller tv-apparater på natten. Även standbylampan drar nämligen ström, även om det är lite.

  4. Isolera och täta ditt hem: Genom att se till att huset är väl isolerat och att det inte finns några dragigt hål eller springor kan man minska uppvärmningsbehovet och därmed energiförbrukningen. Det är också en bra idé att kontrollera att alla fönster och dörrar är tätade ordentligt.

  5. Använd tvättstugan: Har din bostadsrättsförening eller hyresvärd en tvättstuga nära dig? Passa då på att tvätta där istället för hemma, så spar du in på både vatten och elektricitet i ditt eget hem. Har du en större familj finns det ganska stora pengar att spara på att tvätta i tvättstugan istället!

Så har vi testat

Vi jagar ofta bättre elpriser och lägre elräkningar, och därför är det enkelt för oss att kunna rekommendera bra tjänster för att hitta de bästa elpriserna. Tack vare Elskling kan du direkt hitta det bästa alternativet just där du bor — det har vi själva gjort många gånger. Vi har givetvis inte fått betalt för att rekommendera någon speciell elleverantör.

Relaterade jämförelser

Hälsa & Skönhet

Familj

Elektronik

Hemma

Sport & Träning

Outdoor

Nöje

Trädgård

Fordon

Tjänster

Ekonomi

Musik

Foto

Jul

Områden