Vi har testat de bästa ND-filtrena på marknaden med variabel styrka — så kallade variabelt ND-filter. Här är våra favoriter!
Senast uppdaterad: 3 oktober 2024
Ett variabelt ND-filter kan verkligen underlätta fotografering i naturlandskap eller filmning i olika ljusförhållanden, men vad ska man egentligen leta efter, och vilken tillverkare är bäst?
Här sammanställer vi våra resultat och ger dig dessutom möjlighet att hitta dem till det lägsta priset just nu.
1. B+W Vario ND XS-Pro MRC Nano 77 mm
Överst på listan hittar vi Vario ND XS-Pro MRC Nano 77 mm, som är det allra bästa filtret som är utan vignettering och betydande färgskillnader är det här filtret från tyska filtertillverkaren B+W.
Utan att vara hutlöst dyrt får du här ett variabelt ND-filter som faktiskt fungerar precis så som det är utlovat, och det säger inte lite!
Specifikationer:
- Tillverkare: B+W
- Filtergänga: 77 mm
- Antal stopp: 1-5 (variabel ND)
Fördelar och nackdelar med B+W Vario ND XS-Pro MRC Nano 77 mm
Positivt 👍
- Ingen vignettering
- Ingen färgskillnad
Butik | Lager | Pris |
---|---|---|
✅ | ||
✅ |
2. PolarPro PMVND Signature Edition II 2-5 Stops 77 mm
Från amerikanska PolarPro kommer signaturmodellen som är skapad tillsammans med Peter McKinnon. Precis som Vario ND XS-Pro MRC Nano 77 mm från B+W är det här ett av de bästa filtrena med variabel ND vi har testat.
Jämfört med B+W är det här dock ungefär dubbelt så dyrt, utan att för den delen ge någon märkbar fördel prestandamässigt. Vi rekommenderar därför primärt filtret från B+W, där du får bäst prestanda i förhållande till pris.
Specifikationer:
- Tillverkare: PolarPro
- Filtergänga: 77 mm
- Antal stopp: 1-5 (variabel ND)
Fördelar och nackdelar med PolarPro PMVND Signature Edition II 2-5 Stops 77 mm
Positivt 👍
- Ingen vignettering
- Ingen färgskillnad
Negativt 👎
- Högt pris
Butik | Lager | Pris |
---|---|---|
✅ | ||
✅ | ||
✅ |
Innehåll
- 1. B+W Vario ND XS-Pro MRC Nano 77 mm
- 2. PolarPro PMVND Signature Edition II 2-5 Stops 77 mm
- Vad är ett variabelt ND-filter?
- Att tänka på
- Vanliga frågor
- Så har vi testat
Vad är ett variabelt ND-filter?
Hela konceptet i sig kan låta lite som voodoo — vad är egentligen ett variabelt ND-filter, och hur kan det justera hur mycket ljus som släpps igenom bara genom att man snurrar på det?
Konstruktion
Ett variabelt ND-filter består egentligen av två filter som satts ihop i ett och samma skal. Dessa två filter är så kallade polariseringsfilter, som påverkar hur ljuset bryts genom filtret — och om man kombinerar två av dem får man den effekt som vi ser på ett variabelt ND-filter.
Användningsområden
Det finns två primära användningsområden för ett variabelt ND-filter;
- att fotografera med lång slutartid, exempelvis vattenfall eller floder så att det ser ut som att vattnet är en dimma
- att filma med öppen bländare trots starkt ljus, eftersom du då inte ska använda kortare slutartid än 1/50 sekund vilket gör bilden för ljus utan ND-filter
Ett variabelt ND-filter gör att du snabbt kan anpassa ditt filter efter de ljusförhållanden som råder på den platsen du ska fotografera — oavsett om du har alla dina filter med dig i fotoväskan. Smidigt som bara den!
Att tänka på
När du köper ett variabelt ND-filter är det viktigt att du känner till vilka begränsningar det innebär att ett ND-filter har en variabel styrka.
Begränsad styrka på ND-filter
Även om ett variabelt ND-filter är just variabelt, och därmed har en varierande styrka, kan det inte nå hur långt som helst. De bästa ND-filtrena har därför en begränsning på ungefär 5 stopp där de inte kan nyttjas längre.
På de billigare modellerna kan det vara så att det inte finns någon gräns, utan att du kan dra filtret ända tills det blir mörkt. Då uppstår tyvärr artefakter och bildförsämringar som gör att bilden blir i det närmaste oanvändbar.
Det mest klassiska felet i bilden vid "för mycket" av ett variabelt ND-filter är ett X mitt i bilden, där de två filtrenas effekt möts och påverkar bilden negativt. Minskad färgmättnad och en nästan svartvit bild är en annan konsekvens.
De bästa filtrena med variabel ND-styrka är därför begränsade, just för att dina bilder och filmer inte ska påverkas negativt.
Vanliga frågor
Här svarar vi på vanliga frågor om att köpa ett variabelt ND-filter.
Varför är variabelt ND-filter så dyra?
När man blandar två polariseringsfilter finns det stor risk att dessa påverkar bilden negativt. De dyrare filtrena med variabel ND ser till att använda så pass bra grundläggande filter att det inte påverkar slutresultatet i sig, och detta kostar pengar.
Det är också anledningen till att "riktiga" variabelt ND-filter inte går över en viss räckvidd, i det här fallet 1-5 stopp — det är helt enkelt inte möjligt att ha en variabel ND-styrka över ett större ljusomfång utan negativa effekter på bilden.
Vilken filtergänga ska jag ha?
När man köper ett variabelt ND-filter finns de i olika storlekar, så kallade filtergängor. Detta mått sträcker sig oftast från 58 mm upp till 77 och 82 mm, och här gäller det att tänka ekonomiskt; om du har ett antal objektiv som alla har olika storlek — och därmed olika stor filtergänga — så är det bäst att köpa ett variabelt ND-filter som täcker ditt största objektiv.
Därefter kan du nämligen använda så kallade step up-ringar, som helt enkelt är filtergängor som bara gör sin egen filtergänga större. Låter det krångligt? Lugn, det är enkelt. Tänk så här:
- Ett objektiv har exempelvis filtergängan 58 mm
- Ditt variabelt ND-filter har filtergängan 77 mm
- En step up-ring sätts emellan och "bryggar" 58 mm till 77 mm
Om nästa objektiv har filtergängan 67 mm kan du skaffa en step up-ring från 67 till 77 mm, och då kommer ditt filter att passa även på nästa objektiv.
Så har vi testat
Vi beställde hem ett exemplar av varje filter för att testa på en uppsättning av olika kameror samt i olika väder- och ljusförhållanden, både i stillbildsfotografering och rörlig bild (film) under två dagars tid. Vi har inte fått några filter gratis utan har köpt dessa för att genomföra våra tester.