Bästa roddmaskinen 2024

Bästa roddmaskinen 2024

Hitta den bästa roddmaskinen till så bra pris som möjligt — vi jämför populära modeller.

Senast uppdaterad: 14 mars 2024

För dig som vill satsa på att kunna träna både kondition och styrka i hemmet är en roddmaskin ett av de allra bästa alternativen.

Här hittar du åtta riktigt bra roddmaskiner som alla har sina respektive fördelar och nackdelar.

Innehåll

1. Master Fitness R6050

Master Fitness R6050

Den modellen som var mest populär tidigare har nu ersatts av en nyare modell, R6050. Här har tillverkaren Master Fitness förbättrat sin storfavorit R6040 på samtliga plan — här har man exempelvis byggt in skydd av rostfritt stål för att skydda aluminiumrailsen, isolerat skenan och gett sitsen fler hjul med bättre kullager för mjukare användning.

För den som vill ha en riktigt stadig roddmaskin kan du bulta fast fötterna på R6050 i golvet — kanske ingenting för parketten, men när underlaget passar är det en utmärkt funktion.

Bästa val för dig som vill satsa på en riktigt bra roddmaskin!

  • Max användarvikt: 150 kg
  • Vikt: 44 kg
  • Vikt svänghjul: 18 kg
  • Display: Bakgrundsbelyst LCD
  • Motståndsreglage: Trådlös i handtaget
  • Stöd för pulsband: Mottagare för 2,4 GHz
Hitta bästa priset »

Bästa priset på Master Fitness R6050


2. Master Fitness R6040

Master Fitness R6040

Även om storebror R6050 på många sätt är bättre än R6040 är det fortfarande en riktigt bra roddmaskin som är svår att slå till det priset.

  • Stöd för pulsband:
Hitta bästa priset »

Bästa priset på Master Fitness R6040


3. Casall R600 Pro

Casall R600 Pro

Med tolv olika träningsprogram och en kombination av luft- och magnetmotstånd får du med R600 Pro en naturtrogen träning.

  • Max användarvikt: 130 kg
  • Vikt: 52 kg
  • Vikt svänghjul: 5 kg
  • Motståndsreglage: 16 olika elektroniska nivåer
  • Stöd för pulsband: Ja
  • Hopfällbar: Nej
Hitta bästa priset »

Bästa priset på Casall R600 Pro


4. Master Fitness R6030

Master Fitness R6030
Hitta bästa priset »

Bästa priset på Master Fitness R6030


5. Hammer Water Stream II

Hammer Water Stream II

Denna roddmaskin från Hammer Sport sticker ut en del genom att vara den enda i testet som har äkta vattenmotstånd, vilket bidrar både till en skönare känsla och ett mer dynamiskt motstånd i träningen.

Hitta bästa priset »

Bästa priset på Hammer Water Stream II


6. WaterRower S4 Natural

WaterRower S4 Natural

Det här är inte den billigaste roddmaskinen, men den har ändå en given plats i det här testet eftersom den är så pass härlig i sitt utförande — naturligt trä och en roddmaskin med ett äkta vattenmotstånd.

Hitta bästa priset »

Bästa priset på WaterRower S4 Natural


7. Master Fitness R610

Master Fitness R610

Även om det här är en av de minsta modeller som Master Fitness erbjuder i sitt roddmaskinsortiment är det en utmärkt roddmaskin för nybörjaren, där du kan börja träna hemma utan att bränna hål i plånboken.

Så länge du inte överbelastar dess maxvikt på 110 kg kan du träna på denna maskin varje dag i ditt hem — ett perfekt sätt att komma igång med en tillräckligt bra roddmaskin.

Bästa val för dig som vill komma igång med en billig maskin!

  • Max användarvikt: 110 kg
  • Vikt: 28 kg
  • Vikt svänghjul: 7 kg
  • Motståndsreglage: Manuell magnetbroms
  • Stöd för pulsband: Nej
  • Hopfällbar: Ja
Hitta bästa priset »

Bästa priset på Master Fitness R610


8. Abilica QuickRower

Abilica QuickRower

Det är absolut en smidig modell för att ha hemma, just för att den är liten och inte väger för mycket. Den är dock heller inte lika tålig eller stadig som dyrare modeller, vilket är helt okej om du är medveten om det och känner att du nöjer dig med det.

Hitta bästa priset »

Bästa priset på Abilica QuickRower

Bra träning

Att ro tränar flera muskelgrupper, inklusive mag-, rygg-, bröst-, ben- och armmusklerna och ett intensivt pass på en halvtimme kan bränna runt 300 kalorier. En annan fördel med roddmaskinen är att den tar mindre plats och det finns många modeller som du enkelt kan förvara under sängen mellan passen.

Förutom det klassiska roendet finns det också andra sätt att träna på med en roddmaskin, exempelvis biceps- och triceps övningar och omvända sit ups. Med det får du ett effektivt hemmagym när du skaffar en roddmaskin där du kombinerar flås och styrketräning.

Att tänka på

En roddmaskin är en perfekt lösning för dig som tränar hemma men som med mycket annat kan det vara svårt att välja bland alla sorter. Priserna varierar rejält från modell till modell och beroende på hur mycket du satsar får du olika funktioner, stabilitet och motstånd. Här får du några tips om vad du bör hålla utkik efter som kan hjälpa dig hitta den roddmaskin som passar dig bäst.

Storlek och utrymme

Om du har gott om utrymme i ditt hem kan det vara värt att satsa på en större och stabilare modell, vilket ofta innebär en högre prisklass men också fler och bättre funktioner. Det finns också bra modeller för det mindre hushållet som är hopfällbara och/eller försedda med hjul som kan förvaras i garderoben eller under sängen. Storleken påverkar inte nödvändigtvis roddmaskinens effektivitet men däremot dess stadighet och det är viktigt att den är lättåtkomlig och passar i din bostad.

En viktig aspekt som har med roddmaskinens storlek att göra är glidlängden, det vill säga hur långt avståndet är mellan sitsen och fotstödet när du ror. Eftersom sitsen glider över maskinens ram under rodden måste du kunna ta ut rörelserna ordentligt och därför bör glidlängden inte vara för kort. Är du lång är det extra viktigt att du kollar glidlängden innan du gör ditt inköp. Tänk också på att ta med den verkliga bredden när du tar mått för din maskin. Det är ju inte bara roddmaskinens bredd som ska ha plats, utan även dina armbågar när du tränar så att du får ordentligt med svängrum.

Handtag och säte

De flesta roddmaskiner har ett handtag som består av en rak eller lätt krokig stång som du drar i med hjälp av en lina. Handtaget kan vara i metall eller hård plast och ha ett överdrag i gummi som motverkar friktion. Det finns även varianter där maskinen istället för ett litet handtag har två "åror" men det är ganska ovanligt. Om du tycker att ditt handtag känns obekvämt eller ger dig förhårdnader kan det enkelt avhjälpas med ett par bra träningshandskar.

Sätet är inte olikt det du hittar på en motionscykel och kan även det vara hårt eller mjukt vadderat. Upplever du att sätet är för hårt kan du skaffa en specialdesignad kudde som genast gör träningen behagligare.

Display och inställningar

På roddmaskinens display kan du få information om hur länge du tränar, hur många roddtag du genomfört och hur det står till med kaloriförbränningen. Om du vill kunna se resultaten medan du tränar är det klokt att välja en modell med en stor och tydlig display, gärna med bakgrundsbelysning.

Inställningarna handlar framförallt om vilket motstånd du vill ha och många roddmaskiner erbjuder också olika träningsprogram där motståndet varieras under passets lopp. Det är alltid bra att variera och en dag kan du till exempel köra ett längre pass i lugn takt och en annan en intensiv intervallträning.

Motstånd

Roddmaskinens motstånd är mycket viktigt för dig som vill träna ordentligt och förbättra dina resultat och därför bör du välja en modell som kan regleras från lätt till mycket tung resistens. Medan de enklaste modellerna kan ge motstånd med hjälp av gummiband vilket gör att själva rodden mer känns som att du sitter och drar i tja...gummiband, ger de med magnetmotstånd och/eller lufttryck en mycket mer realistisk känsla av att du verkligen ror.

Det här är ofta en av de stora skillnaderna mellan billiga och dyra modeller — och de riktigt exklusiva roddmaskinerna är designade att både kännas och låta som om du verkligen ror på vatten.

Ljudnivå

Välj en roddmaskin som inte väsnas för mycket. Om det gnisslas och rasslas kan det bli rejält irriterande och även om du själv har hörlurar kan ljudet störa grannarna och hushållets andra medlemmar.

Precis som rodd i verkliga livet ger en lugn och smidig känsla, fri från oljud, bör din roddmaskin vara så tyst som möjligt. Vid varje testad modell i artikeln har dess ljudnivå angetts, så att du kan få en snabb överblick.

Så har vi testat

Vi beställde hem olika produkter till redaktionen och testade dem sedan utförligt för att avgöra vilka vi tyckte bäst om. Köpguide har inte fått någon ersättning för att testa eller lyfta fram vissa modeller.

Hälsa & Skönhet

Familj

Elektronik

Hemma

Sport & Träning

Outdoor

Nöje

Trädgård

Fordon

Tjänster

Ekonomi

Musik

Foto

Jul

Områden