Köpguide: PlayStation 5

Köpguide: PlayStation 5

Den nya spelkonsolen PlayStation 5 har lanserats, men vilken modell ska man egentligen köpa och varför? Vi går igenom det viktigaste du behöver veta.

Senast uppdaterad: 26 maj 2024

När det kommer till TV-spel är Sony med sin PlayStation-serie en av de ledande tillverkarna i världen, tillsammans med Nintendo och Microsoft.

Faktum är att den första PlayStation lanserades redan 1994, och sedan dess har alltså ytterligare 4 modeller släppts; nu senast PlayStation 5 — med otrolig kraft under huven.

Modeller av PS5

Det finns två olika modeller av PlayStation 5 som på det stora hela i stort sett är identiska — men vilken passar dig?

1. Sony PlayStation 5

Den "vanliga" modellen är PlayStation 5, som är den kompletta TV-spelkonsolen tillsammans med den inbyggda blu-ray-spelaren. Den här modellen kan både spela upp fysiska spelutgåvor som är köpta i butik och digitala spel som är inköpta på PlayStation Store.

PlayStation 5 kan också spela upp filmer på blu-ray i både HD och 4K UHD-upplösning, något som den andra modellen inte kan eftersom den saknar blu-ray-spelare.

Hitta bästa priset »

Fördelar och nackdelar med Sony PlayStation 5

Positivt 👍

 • Otroligt kraftfull spelkonsol
 • Spelar blu-ray-filmer i 4K UHD

Bästa priset på Sony PlayStation 5


2. Sony PlayStation 5 Digital Edition

Utöver PlayStation 5 finns även den digitala varianten, PlayStation 5 Digital Edition. Att den är digital innebär att den inte kan spela fysisk media; du kan alltså inte spela spel som du har köpt i butik eller filmer på blu-ray.

Detta gör att den är omkring en tusenlapp billigare än varianten med blu-ray-spelare, men det innebär också en begränsning om du har tänkt att köpa fysiska spel.

Utöver det har båda modellerna samma prestanda och valet mellan de olika modellerna innebär alltså ingen skillnad i vare sig antal bilder per sekund, upplösningen som kan visas upp eller hur bra ljud det är.

Hitta bästa priset »

Fördelar och nackdelar med Sony PlayStation 5 Digital Edition

Positivt 👍

 • Lägre pris
 • Lite mindre i storlek
 • Samma grymma prestanda

Negativt 👎

 • Saknar blu-ray-spelare

Bästa priset på Sony PlayStation 5 Digital Edition

Innehåll

Vad finns i paketet?

När du köper en PlayStation 5 får du med följande i paketet:

 1. En spelkonsol
 2. Ett bordsställ så att den kan stå upp
 3. En DualSense handkontroll
 4. En strömsladd
 5. En HDMI-sladd
 6. En USB-C-sladd för att ladda handkontrollen

Med andra ord finns precis allt du behöver för att komma igång och spela på din nya spelkonsol — inklusive ett riktigt bra spel.

Handkontrollen DualSense

Den nya handkontrollen till PlayStation 5, DualSense, är en riktigt häftig upplevelse där knapparna har ett dynamiskt motstånd; är det så att du håller i något trögt så kommer även knappen att bli trög att trycka in. Det här ger hela spelupplevelsen mycket mer dynamik och en större inlevelsekänsla.

De har dessutom byggt om själva vibrationen så att det är mer en haptisk skakfunktion än något annat, vilket bland annat gör att du kan känna både små fotsteg och stora explosioner direkt i handkontrollen — en funktion som faktiskt måste upplevas för att man ska förstå riktigt hur bra det är.

Ett spel medföljer

Ett spel finns också förinstallerat på PlayStation 5 redan när du startar konsolen; Astro's Playroom — ett otroligt roligt plattformsäventyr i 3D, där du styr den älskade Astro Bot--roboten och samlar in PlayStation-artefakter som gamla spelkonsoler, minneskort och klassiska kontroller.

Astro's Playroom är skräddarsytt för PS5 och visar upp hur kraftfull grafikprocessorn är, tillsammans med vilka nya funktioner handkontrollen innebär. Spelet är en uppföljare till VR-spelet Astro Bot Rescue Mission, som är ett av de bästa spelen vi har spelat — så det är riktigt roligt att Sony väljer att skicka med det helt gratis.

Se på film

Många använder sin spelkonsol till att se på film, och varför inte? Den är både kraftfull och tyst när den spelar upp filmer, även i 4K UHD-upplösning.

Blu-ray på PS5

En faktor som verkligen kan vara avgörande när du ska välja vilken av modellerna du själv ska köpa är det faktum att det bara är PlayStation 5 som har en blu-ray-spelare — det är alltså bara den modellen som kan spela upp fysiska filmer som du har köpt i butik.

Streaming på PS5

Om du vill titta på film med din PlayStation 5 Digital Edition kan du fortfarande göra det genom att använda dig av streamingtjänsterna som finns lanserade för spelkonsolen; Netflix, HBO Max, Disney+, och så vidare.

Samma streamingtjänster finns givetvis även tillgängliga på den vanliga versionen med blu-ray.-spelare, men om du vet med dig att du inte spelar upp fysisk film speciellt ofta (eller inte alls) så kanske det är mer prisvärt för dig att köpa den billigare, digitala versionen av PS5.

Bästa spelen på PS5

Är du osäker på vilka spel du ska köpa till PS5? Lugn, vi har sammanställt en lista med de bästa spelen till PlayStation 5 där du kan läsa på och hitta dina egna framtida favoriter.

Hälsa & Skönhet

Familj

Elektronik

Hemma

Sport & Träning

Outdoor

Nöje

Trädgård

Fordon

Tjänster

Ekonomi

Musik

Foto

Jul

Områden