Få hjälp när du investerar pengar — använd en fondrobot. Här är våra favoriter!
Senast uppdaterad: 21 juli 2024
Det kan vara svårt att veta vad man ska välja när det kommer till fonder och aktier, och just därför har det kommit flera olika fondrobotar som hjälper dig med valen automatiskt.
Bästa fondroboten 2024:
1. Lysa
Överst på vår lista över fondrobotar hamnar Lysa, som ger dig ett sparande som är helt automatiskt. Det enda du behöver göra är att sätta in pengar — resten sköter sig självt!
Du kan ha flera olika konton med olika risknivå — vilket är bra om du ska spara till pensionen och till en resa några år framåt i tiden — och pengarna sätter du in med Swish eller vanlig banköverföring.
Det som gör att Lysa sticker ut är att det är så himla enkelt att komma igång och att spara. Inget krångel, och det uppskattar vi.
Besök Lysa »Fördelar och nackdelar med Lysa
Positivt 👍
- Enkel att använda
- Avgiften är låg på 0,35 %
- Kom igång direkt
2. Nordnet One
Nordnet är en av Sveriges mest populära banker för sparande i aktier och fonder, och de utmärker sig med låga avgifter och ett brett utbud. Sedan de lanserade Nordnet One erbjuder de också en "fondrobot" — eller egentligen tre olika fonder som du kan välja, och som alla har samma avgift men innebär olika risk.
Fonderna heter Försiktig, Balanserad och Offensiv, och namnen återspeglar just vad de innebär. Alla fonder har som sagt samma avgift och det som skiljer är vad för värdepapper som fonderna investerar i — hur hög risk de har och vilken avkastning man tror att de kan ge.
Nordnet One är inte riktigt lika enkelt att komma igång med som Lysa, men det är fortfarande en bra lösning för dig som inte vill behöva välja fonder eller aktier själv. Här väljer du bara vilken risknivå du är villig att ta och så investerar Nordnet åt dig i respektive fond.
Besök Nordnet One »Fördelar och nackdelar med Nordnet One
Positivt 👍
- Låg avgift på 0,35 %
- Bli kund med Mobilt BankID
- Tre olika risknivåer
Negativt 👎
- Inte lika enkelt som Lysa
Innehåll
- 1. Lysa
- 2. Nordnet One
- Vad är en fondrobot?
- Vad är risknivå?
- Pengarna kan minska i värde
- Hur mycket ska man spara?
- Så har vi testat
Vad är en fondrobot?
Låt oss börja från början — vad är egentligen en fondrobot? Upplägget är enkelt: det är en tjänst hos olika banker som väljer ut rätt fonder åt dig, så att du själv slipper lägga tid och möda på att leta upp information och oroa dig över höga avgifter.
Fondrobotarna håller nere avgiften och låter dig göra ett enda val: till vilken risk du vill spara dina pengar. När du har gjort det valet
Vad är risknivå?
När vi pratar om risknivå pratar vi oftast om hur stor andel av dina sparpengar som investeras i aktier, där man inte investerar i aktier alls om du har låg risknivå och investerar mer i aktier om du väljer högre risknivå.
En högre risknivå innebär att du har chans till en högre avkastning, och en lägre risknivå innebär att du har mindre chans till lika hög avkastning. Vilken avkastning du får beror på många olika faktorer och det är därför svårt att veta hur dina sparpengar kommer öka eller minska i värde.
Pengarna kan minska i värde
Kom ihåg: pengar som investeras i fondrobotar kan alltid minska i värde, så tänk på att aldrig spara undan pengar du behöver inom ett par år i värdepapper — använd då istället ett vanligt sparkonto där du kan få ränta på pengarna, för där riskerar du iallafall inte att bli av med dem.
Tänk på det som pengar till pensionen, exempelvis. Dessa pengar kan du avvara i flera år och då går det jättebra att investera dem i värdepapper för att få pengarna att öka i värde, och en fondrobot är det enklaste sättet.
Hur mycket ska man spara?
Eftersom alla kan spara olika mycket är det svårt att säga en generell nivå för hur mycket man ska spara, men en tumregel är att man bör försöka spara 10 % av sin lön efter skatt. Får du alltså ut 15 000 kronor efter skatt så är det bra om du lyckas spara 1 500 kr av dessa varje månad.
Vi vill dock poängtera att det är viktigare att du sparar något än ingenting alls, så känn inte att det är "dåligt" om du inte lyckas spara 10 %. Varje sparad krona är ett steg mot en tryggare och bättre framtid för dig och din familj.
Så har vi testat
Vi har många års erfarenhet av att investera pengar, både i aktier, fonder och i sparrobotar. Det var alltså inga svårigheter för oss att välja ut de bästa fondrobotarna just nu — och vi ser självklart till att uppdatera listan om några bättre alternativ dyker upp.