Förbättra ditt trådlösa nätverk med de här smarta wifi-förstärkarna som är både billiga och enkla att använda.
Senast uppdaterad: 5 november 2024
De allra flesta av oss har idag någon form av trådlöst nätverk hemma — oavsett om du har fiber rakt in i lägenheten eller bor i ett äldre hus med telefonbaserat bredband behöver du också ha en trådlös signal så att du kan nyttja din telefon, bärbara dator eller pekplatta trådlöst.
Bästa wifi-förstärkarna:
1. TP-Link RE450
Med stöd för höga wifi-hastigheter och dessutom dual band med både 2,4 och 5 GHz erbjuder RE450 en mycket bra lösning till en låg prislapp. Den är dessutom enkel att komma igång med och har varit stabil i våra tester.
Wifi-förstärkaren har stöd för alla moderna krypteringsstandarder för trådlösa nätverk och kan därmed ansluta till vilken router som helst i ditt hem eller på ditt kontor.
Specifikationer:
- Namn: RE450
- Tillverkare: TP-Link
- Frekvensband: 2.4 GHz, 5 GHz
- Nätverksuttag: 1
- Trådlös säkerhet: WPA, WEP, WPA2, WPA2-PSK
- LAN-hastighet: 1000 Mbps
- Wifi-hastighet: 1300 Mbps
Fördelar och nackdelar med TP-Link RE450
Positivt 👍
- Lågt pris
- Enkel att använda
- Stabil uppkoppling
- Dualband
Negativt 👎
- Lite för stor för att sitta i vägguttaget (förlängningsdosa behövs i många fall)
Bästa priset på TP-Link RE450
2. Netgear Nighthawk X6 EX7700
Om du känner att du har utrymme att lägga mer pengar på en wifi-förstärkare är det här en av de mest välpresterande som finns att köpa på marknaden. Netgear har under flera decennier gjort pålitliga nätverksenheter och det här är inget undantag.
Ju snabbare wifi-nätverken är, desto mer känsliga för störningar är de dock; det innebär att du kan behöva konfigurera den här wifi-förstärkaren lite noggrannare i ditt hem. I vissa fall fick vi områden i huset där det inte riktigt gick att få bra mottagning, men det gick att lösa med en bättre placering. Oavsett är det värt att ha med sig när man köper den här förstärkaren — det kan krävas lite jobb, men det kommer att bli bra om du inte ger upp.
Även om prislappen är hög är den med sina dubbla nätverksuttag och höga trådlösa hastighet ett mycket bra val.
Specifikationer:
- Namn: Nighthawk X6 EX7700
- Tillverkare: Netgear
- Vikt: 531 g
- Frekvensband: 2.4 GHz, 5 GHz
- Nätverksuttag: 2
- Trådlös säkerhet: WEP, WPA2-PSK
- LAN-hastighet: 1000 Mbps
- Wifi-hastighet: 2200 Mbps
Fördelar och nackdelar med Netgear Nighthawk X6 EX7700
Positivt 👍
- Imponerande hastigheter
- Stabil uppkoppling
Negativt 👎
- Dyr
- Ganska stor
- Krånglig app
Bästa priset på Netgear Nighthawk X6 EX7700
3. TP-Link RE305
Det här är den billigaste wifi-förstärkaren i vårt test, och precis som storebror TP-Link RE450 är det enkelt att komma igång och förstärka din wifi-signal med den här förstärkaren.
Den har samma dualband med både 2,4 och 5 GHz och har stöd för höga trådlösa överföringshastigheter, men är begränsad till 100 Mbps vad gäller nätverksöverföringen på kabel — i många fall lite för lågt för överföring inom hemmet, där man med nätverkskabel ofta vill komma upp i högre hastigheter.
För det låga priset är den dock svår att motstå, och kan utan tvekan erbjuda tillräckligt bra prestanda för de allra flesta som vill förstärka sitt wifi-nätverk hemma.
Specifikationer:
- Namn: RE305
- Tillverkare: TP-Link
- Frekvensband: 2.4 GHz, 5 GHz
- Nätverksuttag: 1
- Trådlös säkerhet: WPA, WEP, WPA2, WPA2-PSK
- LAN-hastighet: 100 Mbps
- Wifi-hastighet: 1300 Mbps
Fördelar och nackdelar med TP-Link RE305
Positivt 👍
- Billigast i testet
- Enkel att använda
- Dualband
Negativt 👎
- Begränsad till 100 Mbit
Bästa priset på TP-Link RE305
Innehåll
- 1. TP-Link RE450
- 2. Netgear Nighthawk X6 EX7700
- 3. TP-Link RE305
- Vad är en wifi-förstärkare?
- Vanliga frågor
- Så har vi testat
Vad är en wifi-förstärkare?
En wifi-förstärkare är faktiskt precis vad det låter som; en enhet som förstärker din wifi-signal i hemmet eller på kontoret och som på så sätt gör att du får en bättre anslutning och en mer pålitlig anslutning från både datorer, mobiltelefoner och pekplattor.
Olika namn
En wifi-förstärkare kan också kallas för accesspunkt och wifi-extender, men det rör sig alltså om samma sak; en nätverksenhet som har till uppgift att förstärka ett befintligt trådlöst nätverk på bästa möjliga sätt.
Vanliga frågor
Våra läsare har hört av sig med ett flera olika frågor om wifi-förstärkare, som vi samlar här så att alla ska kunna ta del av svaren och lära sig mer.
Vilken wifi-förstärkare är bäst?
Vi tycker att modellen högst upp i vår lista — TP-Link RE450 — är en mycket wifi-förstärkare som kommer att göra de allra flesta nöjda. Till ett lågt pris får du alla funktioner du kan önska för en smidig inkoppling i hemmet, och det går också enkelt att komplettera med flera för att få det trådlösa nätverket att fungera så bra som möjligt utan att det kostar skjortan.
Varför behövs en wifi-förstärkare?
Även om trådlösa nätverk för det mesta fungerar bra så finns det vissa nackdelar som inte går att komma ifrån — det är svårt för trådlösa nätverk att leverera stabila hastigheter genom betong, tjocka väggar, igenom kök eller över långa avstånd. Då hjälper en wifi-förstärkare genom att ta emot signalen och på nytt skicka ut den, så att du får en starkare signal på den plats där du behöver den.
Var ska man sätta en wifi-förstärkare?
När du ska placera din wifi-förstärkare kan du se på det som att du ska dra en kabel till den plats där du vill ha bättre täckning. Om detta är på övervåningen i ditt hus kan det exempelvis vara lämpligt att sätta din wifi-förstärkare under trappen på vägen upp, eller i en central punkt på övervåningen. Wifi-förstärkaren tar då emot signalen från nedervåningen och är nåbar från alla rum på övervåningen, vilket ger en stabil uppkoppling för de enheter som ansluter till den.
Det viktiga är att du inte ger upp efter första försöket om det visar sig bli sämre än du trodde efter installation — prova nya platser och olika frekvensband för att hitta det som fungerar bäst i just ditt hem.
Hur installerar jag en wifi-förstärkare?
Det är faktiskt riktigt enkelt att komma igång med en wifi-förstärkare — du behöver bara följa två enkla steg;
- Koppla in din wifi-förstärkare på en plats där du vet att du har mottagning från din vanliga router
- Anslut till wifi-förstärkaren från din dator eller mobiltelefon och se till att den ansluter till ditt befintliga nätverk. Adressen till förstärkaren står ofta på baksidan eller undersidan av produkten. Du behöver så klart ha lösenord och nätverksnamn (kallas för SSID) för ditt befintliga nätverk för att kunna ansluta till det — saknar du dessa står de oftast under eller på baksidan av din router.
Nu är det klart!
Varför täcker inte routern hela hemmet?
Man kan så klart tycka att en router ska kunna nå hela ditt hem med sitt trådlösa nätverk, men det är tyvärr att begära lite för mycket. Det finns många potentiella störningskällor för en wifi-router — det är exempelvis svårt att ta sig igenom betongväggar, väggar med armeringsjärn (bärande väggar) eller hårdare material som kakel i badrum, rör i väggarna, och så vidare. Sist men inte minst blir det faktiska avståndet avgörande i många fall också.
Alla dessa faktorer spelar roll i ditt hem och till slut kan det vara så att det är för mycket som påverkar signalen från din router. Det du kan göra då är att ge signalen en "brygga" genom en eller flera wifi-förstärkare, som hjälper till och förmedlar vidare den trådlösa signalen.
Kan man använda flera wifi-förstärkare?
Ja, om du har ett stort hus och kanske har problem med din trådlösa wifi-signal på flera våningar kan det vara lämpligt att ha flera wifi-förstärkare som alla får egna områden att hjälpa till med. Se bara till att koppla in samtliga wifi-förstärkare till ditt ursprungliga nätverk så att alla hjälper till med samma trådlösa nätverk.
Så har vi testat
Vi bor själva i hus och har till och från haft utmaningar med att få wifi-nätverket att fungera tillfredsställande hemma. Därför föll det sig naturligt att vi tog tillfället i akt att köpa hem och testa en mängd olika wifi-förstärkare — allt för att hitta vilka modeller som faktiskt fungerar bra i verkligheten.