Bästa podcast-mixern 2024

Bästa podcast-mixern 2024

Med hjälp av en riktigt bra podcast-mixer kan du sätta upp en podcaststudio var du vill. Här samlar vi de allra bästa som finns att köpa!

Senast uppdaterad: 23 september 2024

Vill du starta en podcast, men vet inte riktigt var du ska börja? Det har blivit enklare än någonsin att spela in podcasts i hög kvalitet, mest tack vare att tekniken blir billigare och lättare att använda.

Vi går igenom det viktigaste du behöver veta för att komma igång snabbt.

Bästa podcast-mixern:

1. Røde Rodecaster Pro

Utan tvekan är Rodecaster Pro den podcastmixer som är enklast att använda — och dessutom har den en relativt låg prislapp sett till vad man får med. Upp till fyra mikrofoner kan kopplas in i enheten, även om mikrofonerna kräver ström (detta kallas för fantommatning).

Mixerbordet låter dig enkelt justera volymen för alla olika deltagare, och det finns dessutom riktigt smidiga ljudknappar där du kan trigga ljudeffekter och musik direkt i din podcast — utan att använda en dator.

Du kan även koppla in externa källor via både kabel (3,5 mm) och bluetooth, vilket gör att du kan ha gäster med i din podcast via telefonsamtal utan problem.

Den enda nackdelen med Rodecaster Pro är att den har ganska svag mikrofonförstärkare, som gör att du kan få problem att driva "tunga" mikrofoner utan en signalförstärkare som Cloudlifter. De flesta mikrofoner, så som Røde PodMic, fungerar dock utan problem.

Hitta bästa priset »

Fördelar och nackdelar med Røde Rodecaster Pro

Positivt 👍

  • Prisvärd
  • Kan användas fristående (utan dator)
  • Fyra mikrofoningångar av hög kvalitet
  • Bra ljudinterface
  • Åtta ljudknappar

Negativt 👎

  • Inga ingångar för instrument som gitarrer
  • Inte så stark mikrofonförstärkare

ButikLagerPris
545 kr »
Se pris »
7 403 kr »
⚠️5 490 kr »
⚠️6 610 kr »

2. Tascam Mixcast 4

Tascam har med sin Mixcast 4 gett oss en riktig premiummodell som tar allt som är bra med Rodecaster och lägger på lite extra funktionalitet och prestanda.

Den största fördelen med Tascam Mixcast 4 är att den håller för att slängas runt med och tas med överallt. För dig som vill ha en bärbar podcaststudio är detta det mest hållbara valet.

Hitta bästa priset »

Fördelar och nackdelar med Tascam Mixcast 4

Positivt 👍

  • Bra prestanda
  • Hög byggkvalitet
  • Håller för portabel inspelning
  • Bäst display

Negativt 👎

  • Lite högre pris

ButikLagerPris
Se pris »
5 990 kr »

3. Zoom PodTrak P8

Zoom har med PodTrak P8 gett oss en riktigt bra inspelningsmaskin som har starkast mikrofonförstärkare av alla podcastmixers vi testat. Det är också den lättaste och mest portabla podcastmixern som dessutom går att driva med laddningsbara AA-batterier, PowerBank via USB eller vanlig strömkälla — stora plus om du vill ta den med dig!

Tyvärr har PodTrak P8 en stor nackdel, och det är det faktum att dess knappar för att kontrollera inspelningen samt att tysta och aktivera individuella ljudspår (mute-knapparna) klickar när man trycker på dem — något som är oförlåtligt när man ska spela in ljud, eftersom knapparna då stör inspelningen.

Både Røde Rodecaster Pro och Tascam Mixcast 4 har mjuka knappar och drabbas således inte av det problemet.

Hitta bästa priset »

Fördelar och nackdelar med Zoom PodTrak P8

Positivt 👍

  • Starka mikrofonförstärkare
  • Smidig formfaktor
  • Bra ljudkvalitet

Negativt 👎

  • Klickande knappar som stör inspelningen
  • Plastig känsla

ButikLagerPris
4 990 kr »
⚠️4 100 kr »
⚠️7 689 kr »

Innehåll

Vad är en podcastmixer?

En podcastmixer är en fullständig lösning för att kunna spela in podcasts, där du får både inspelningsfunktioner, mikrofoningångar, mixerfunktioner (som justering av ljudnivå) samt möjlighet att spela in din podcast var som helst.

Tack vare en riktigt podcastmixer slipper du vara bunden till en dator, vilket kan vara frigörande och kännas extra kreativt när du ska skapa din egen podcast — på dina egna villkor.

Viktiga funktioner

Vilka funktioner är viktiga att ha på en podcastmixer? Det finns flera som verkligen kan underlätta inspelningen av din pocast.

1. Mixer

Den huvudsakliga funktionen på en podcastmixer är just mixern, alltså de reglage som kan skjutas upp och ner för att justera volymen på deltagarna i podcasten, men även på ljudnivåerna på hela podcasten i sig.

Det finns också knappar för att stänga av individuella kanaler eller att lägga en specifik kanal som solo-kanal, om bara den kanalen ska höras i podcasten.

2. Mikrofoningångar

Att ha flera mikrofoningångar är viktigt, eftersom du då kan ha flera deltagare i din podcast där ni sitter. Vanligtvis finns det 2-4 mikrofoningångar som gör att du kan koppla in flera mikrofoner direkt, precis som i en riktig radiostudio.

3. Fantommatning

Det här ordet är det inte många som förstår vad det innebär om de inte har hållit på med mikrofoner och inspelning tidigare. När en mikrofon kopplas in kan mikrofonen behöva lite ström för att fungera, och detta kallas för fantommatning.

Att en podcastmixer har fantommatning innebär således att mikrofoner som kräver ström kan kopplas in utan problem. Om mikrofonen inte kräver ström kan fantommatningen stängas av och mikrofonen kan användas precis som vanligt.

4. Ljudeffekter

En annan sak som finns på bland annat Røde Rodecaster Pro och Tascam Mixcast 4 är ljudknappar som låter dig lägga in förutbestämda ljud som du sedan kan spela upp under poddavsnittet genom att trycka på knapparna.

Du kan exempelvis ha intromusik, applåder, skratt eller andra ljudeffekter som du spelar upp i din podcast — riktigt roligt, och ett enkelt sätt att få din podcast att kännas mer levande.

Bäst av alla är Tascam Mixcast 4 som låter dig se titeln på ljudeffekterna direkt i displayen, så att du inte behöver memorera alla 72 ljudeffekter för att kunna spela dem i din podcast.

Vad är en podcast?

En podcast är egentligen ingenting annat än ett inspelat radioprogram, som går att lyssna på i både telefoner, pekplattor och datorer när du vill.

Fördelen med podcast jämfört med radio är det faktum att du inte är bunden till någon tid då du måste lyssna på det, utan du kan lyssna när det passar dig — antingen på resande fot i bil eller buss, på en promenad eller i hemmet.

Bästa podcasts

Vilka podcasts som är bäst är så klart upp till var och en, men de mest populära går ju så klart att redogöra.

Populära svenska podcasts

Populära svenska podcasts är exempelvis:

  • P3 Dokumentär
  • Framgångspodden
  • Värvet
  • Creepypodden

Populära utländska podcasts

Om du istället vill lyssna på utländska podcasts så är dessa väldigt populära:

  • WTF with Marc Maron
  • Start with This
  • You're Wrong About

Lyssna på podcasts

De största apparna för att lyssna på podcasts är Spotify, Apple Podcasts och Acast. I många fall är Spotify enklast då det finns både till datorn samt till telefoner och pekplattor med både Apple iOS och Google Android — på så sätt slipper du vara bunden till något specifikt operativsystem.

Hälsa & Skönhet

Familj

Elektronik

Hemma

Sport & Träning

Outdoor

Nöje

Trädgård

Fordon

Tjänster

Ekonomi

Musik

Foto

Jul

Områden