Bästa kompakta MIDI-kontrollern 2024

Bästa kompakta MIDI-kontrollern 2024

Skapa musik som aldrig förr med en riktigt bra MIDI-kontroller. Här samlar vi de bästa på marknaden.

Senast uppdaterad: 3 april 2024

Att göra musik har traditionellt varit förknippat med stora datorer, bökiga kontrollenheter och stora klaviaturer, men nu börjar det vända.

Allt eftersom bärbara datorer blir allt mer kraftfulla börjar också kraven på mobila enheter för musikskapande — precis som dessa tre kompakta MIDI-kontrollenheter, som ger dig en hel produktionsstudio direkt i ryggsäcken.

1. Arturia MiniLab Mk 2

Arturia tillverkar några av de mest omtyckta klaviaturerna på marknaden, och när de lanserade sin kompakta MiniLab blev den snabbt en sitt succé. Den har större pianotangenter än konkurrenterna vilket spelar större roll än man kanske kan tro när man spelar på klaviaturen.

Både modulationshjul och pitch bend-hjul har ersatts av smidiga touch-remsor som läser av dina fingrars rörelser istället för att ha fysiska hjul som du förflyttar. Här får du åtta tryckkänsliga pads med RGB-färger så att du enkelt hittar rätt.

Detta är den reviderade Mk 2-versionen av MiniLab, vilket är den senaste och bästa kompakta MIDI-klaviaturen från Arturia.

Hitta bästa priset »

Fördelar och nackdelar med Arturia MiniLab Mk 2

Positivt 👍

  • RGB-färger på pads
  • Hög byggkvalitet
  • Bra mjukvara som medföljer
  • Stora tangenter
  • Fler rattar än konkurrenterna

Negativt 👎

  • Färre pads än exempelvis Novation

ButikLagerPris
Se pris »
Se pris »
⚠️1 290 kr »

2. Novation LaunchKey Mini Mk 3

Novation är kända för sina många populära syntar, och utöver syntarna gör de både klaviaturer och kontroller för intuitivt musikskapande. Här får du många pads i utbyte mot de många rattar som Arturia erbjuder, vilket passar bra om du exempelvis spelar mycket trummor med fingrarna.

Pianotangenterna är mindre än på Arturia-modellen och den känns även betydligt plastigare i sin konstruktion, vilket kan vara avgörande på många. De 16 tryckkänsliga padsen har RGB-stöd vilket innebär att de kan få vilken färg som helst, och du kan skräddarsy vilka pads som har vilken funktion och färg.

Precis som MiniLab MK 2 från Arturia har LaunchKey Mini MK 3 från Novation fått touch-remsor för att ersätta pitch bend- och modulationshjulen, vilket fungerar riktigt bra och som dessutom spar mycket plats och vikt — något som betyder mycket för alla vi som enkelt vill kunna packa ner hela enheten tillsammans med laptopen i väskan.

Hitta bästa priset »

Fördelar och nackdelar med Novation LaunchKey Mini Mk 3

Positivt 👍

  • Fler pads än Arturia
  • RGB-färger på pads
  • Byggd för Ableton Live

Negativt 👎

  • Plastig känsla
  • Färre rattar än Arturia

ButikLagerPris
Se pris »
Se pris »

3. Akai MPK Mini Mk 3

Det sista valet bland kompakta MIDI-kontrollenheter är MPK Mini från Akai, som även den är inne på sin tredje revision (MK 3). Här har vi lite bättre byggkvalitet än Novation, men inte lika bra som Arturia.

MPK Mini från Akai har åtta rattar och åtta pads och lägger sig alltså mitt emellan både Arturia och Novation vad gäller knappar och rattar, och dessutom har padsen tyvärr bara stöd för röd eller grön färg; inget RGB-stöd här alltså.

Alla gillar inte att Akai har valt att inte ha varken pitch bend- eller modulationshjul/strip utan istället håller fast vid deras lite märkliga joystick. Den som gillar denna joystick kommer dock antagligen bli nöjd med köpet.

Hitta bästa priset »

Fördelar och nackdelar med Akai MPK Mini Mk 3

Positivt 👍

  • Hög byggkvalitet

Negativt 👎

  • Joystick för pitch och modulering
  • Inte RGB-färger på padsen
  • Färre funktioner än konkurrenterna
  • Färre rattar än Arturia

ButikLagerPris
Se pris »
Se pris »
Se pris »
⚠️Se pris »

4. Native Instruments Komplete Kontrol M32

Från Native Instruments kommer kontrollenheten M32, som inte erbjuder några pads alls men som på ett annat sätt erbjuder en helhetskontroll för ditt musikprogram.

Här kan du nämligen navigera med hjälp av knappen längst till höger och välja mellan olika instrument och inställningar — ett smidigt sätt att arbeta för den som inte behöver pads.

I paketet medföljer Ableton Live Lite samt många mjukvarusyntar från Native Instruments, däribland Monark, Maschine Essentials och Reaktor Prism.

Hitta bästa priset »

Fördelar och nackdelar med Native Instruments Komplete Kontrol M32

Positivt 👍

  • 32 tangenter
  • Bra medföljande programvaror

Negativt 👎

  • Inga pads

Bästa priset på Native Instruments Komplete Kontrol M32

Innehåll

Vad är en MIDI-kontroller?

En MIDI-kontroller är en kontrollenhet som kan prata med ett musikprogram på datorn eller ett fristående instrument, exempelvis en synt. Traditionellt sköttes denna kommunikation genom ett gammalt protokoll som kallas för MIDI, men nuförtiden kopplas kontrollen in till din dator med hjälp av en vanlig USB-kabel.

Klaviatur

De flesta som gör musik använder klaviaturen för att skriva musiken, vilket alltså är de vita och svarta tangenterna som vi historiskt har sett på pianon, orglar och dragspel.

Det är dock inget krav att en MIDI-kontroller ska ha pianoklaviatur; det finns många MIDI-kontroller som exempelvis bara har pads, och som då lämpar sig riktigt bra för när du ska trumma med fingrarna eller styra syntar på andra sätt än med klassisk klaviatur.

Antal tangenter

Eftersom den här köpguiden rör kompakta MIDI-kontroller har de flesta av dem — alla utom M32 från Native Instruments — enbart 25 tangenter på sina klaviaturer. Detta räcker för de allra flesta, men kan vara begränsande för de som vill spela piano.

I så fall kan M32 vara ett bra val för dig, eller så köper du både en kontroller och en dedikerad klaviatur, eftersom de har lite olika användningsområden.

Pads

Det mest moderna sättet att skriva elektronisk musik på är att använda så kallade pads, vilket är fyrkantiga knappar på din MIDI-kontroller som kan göra precis det som du ber dem om.

Detta kan både röra sig om att trigga samplingar som en trummaskin, men också till att ersätta en traditionell klaviatur och låta dig spela melodisk musik på dem.

Rattar

Rattarna är de reglage du kan använda för att ändra inställningar i effekterna, syntarna eller instrumenten som du spelar på med hjälp av din kontrollenhet. Här kan du justera exempelvis cutoff-filter, delay eller inställningar i syntarna så att du snabbt och enkelt kan hitta det ljud du är ute efter.

Den största skillnaden mellan att ha en dedikerad hårdvarusynt och att använda en mjukvarusynt är just att du inte har några rattar att använda för att ändra inställningar; en MIDI-kontroller med rattar ändrar på det och ger dig möjligheten att arbeta mycket snabbare.

Skapa musik var som helst

Med tanke på kontrollenheternas lilla storlek är det nu dags att stryka alla ursäkter du kan ha till att producera musik på vägen till jobbet eller skolan — nu kan du packa ner en laptop och en komplett kontrollenhet i en vanlig ryggsäck, och din studio väger dessutom nästan ingenting.

Borta är de stora klaviaturerna som behöver separat ström eller stora MIDI-kablar; koppla bara in en USB-kabel in i din bärbara dator så tänds din kontrollenhet upp och du kan börja skapa musik direkt i ditt favoritmusikprogram.

Populära musikprogram

De vanligaste och mest populära musikprogrammen för att skapa musik — oavsett om du vill göra elektronisk musik eller spelar in instrument med mikrofoner — är följande:

  1. Apple Logic Pro X (kräver en Mac-dator)
  2. Ableton Live
  3. Steinberg Cubase
  4. FL Studio
  5. Presonus Studio One
  6. Pro Tools

Så har vi testat

Vi beställde hem olika produkter till kontoret och testade dem sedan utförligt för att avgöra vilka vi tyckte bäst om. Köpguide har inte fått någon ersättning för att testa eller lyfta fram vissa modeller.

Hälsa & Skönhet

Familj

Elektronik

Hemma

Sport & Träning

Outdoor

Nöje

Trädgård

Fordon

Tjänster

Ekonomi

Musik

Foto

Jul

Områden