Vi hjälper dig hitta de bästa grafikkorten för att spela VR på datorn — häng med!
Senast uppdaterad: 6 oktober 2024
Jag älskar att spela VR, men det går inte riktigt att snåla in när man spelar VR-spel på datorn; man behöver ett kraftfullt grafikkort. Här samlar vi de bästa grafikkorten för att spela VR på datorn.
Bästa grafikkorten för VR
De här är de bästa grafikkorten för VR just nu:
1. MSI GeForce RTX 4080 GAMING SUPRIM X HDMI 3XDP 16GB
MSI har med det här grafikkortet lagt ribban för alla andra tillverkare — här får du monstruös prestanda till ett ganska överkomligt pris.
Specifikationer:
- Namn: GeForce RTX 4080 GAMING SUPRIM X HDMI 3XDP 16GB
- Tillverkare: MSI
- CUDA-kärnor: 9728
- Internminne (RAM): 16 GB
- Minnestyp: GDDR6X
- Lite Hash Rate: Nej
- Antal fläktar: 3
- Rekommenderat nätaggregat: 850 w
Butik | Lager | Pris |
---|---|---|
✅ | ||
✅ | ||
⚠️ |
Innehåll
- Bästa grafikkorten för VR
- 1. MSI GeForce RTX 4080 GAMING SUPRIM X HDMI 3XDP 16GB
- Grafikkort för VR
- Moderna funktioner
- Andra komponenter
- Bästa tillverkaren
- Så har vi testat
Grafikkort för VR
När det kommer till grafikkort för VR så är spelen lite mer krävande; eftersom ett VR-headset i mångt och mycket är två fyrkantiga skärmar bredvid varandra behöver allting ritas upp dubbelt för varje bildruta. Det ställer två krav:
- grafikkortet måste vara snabbt för att hinna rita upp bildrutorna i rätt hastighet (gärna 90 bilder per sekund eller mer)
- grafikkortet måste ha mycket internminne för att hålla en större mängd texturer i minnet
Med tanke på dessa krav går det helt enkelt inte att snåla in på grafikkortet när du ska spela VR.
Fristående VR-headset
Det finns dock fristående VR-headset att köpa, så som Meta Quest 3 och Meta Quest Pro — då slipper du köpa dyra grafikkort till din dator och spela den vägen, utan kan istället spela helt fritt i ett bärbart VR-headset. Grafiken kommer inte vara riktigt lika bra, men det kan vara desto härligare att spela VR helt fritt.
Läs mer om VR-headsets och olika lösningar här: bästa VR-headset.
Moderna funktioner
Den senaste generationens grafikkort har flera moderna funktioner som underlättar för dem och ger dig ännu högre prestanda än ren kraft — här går vi igenom dessa.
1. DLSS
Deep Learning Super Sampling, förkortat DLSS, är en AI-baserad uppskalningsmetod från nVidia som gör det möjligt för grafikkort att rendera i en lägre upplösning, och sedan använda DLSS för att skala upp till en högre upplösning med väldigt bra resultat. Det här är en mycket bra lösning för exempelvis raytracing och dynamiska skuggor, istället för att rendera varje pixel 1:1.
2. RTX
RTX-korten från nVidia innebär raytracing (strålspårning på svenska), vilket innebär att ljusstrålar studsar på ytor precis som i verkliga livet. Detta ger realistiska reflektioner och även möjligheter till global illumination, alltså att exempelvis en röd vägg där solens strålar träffar kommer lysa upp rummet i rött.
RTX och DLSS fungerar tillsammans och kan därför "fuska" för att få spelen att se ännu bättre ut än vad grafikkortet skulle klara helt på egen hand, utan dessa funktioner.
Andra komponenter
För att spela VR-spel behöver du inte bara ett kraftfullt grafikkort, utan också tillräckligt med RAM-minne och en snabb processor. Vi rekommenderar att ha minst 16 GB RAM och en processor i minst Intel Core i7- eller AMD Ryzen 7-serien för en smidig VR-upplevelse.
Bästa tillverkaren
Den bästa tillverkaren av grafikkort att använda för att spela VR-spel just nu är nVidia, tack vare deras mäktiga RTX 40-serie och exempelvis MSI GeForce RTX 4080 GAMING SUPRIM X HDMI 3XDP 16GB — du får mycket minne, många CUDA-kärnor och snabba GPU:er.
Så har vi testat
Vi testar regelbundet olika grafikkort för just VR-spel då det är ett av våra stora intressen. Vi har inte fått betalt för att framhäva något speciellt grafikkort för VR i den här köpguiden.