Bästa wifi-routern 2024

Bästa wifi-routern 2024

Vi hjälper dig hitta den bästa routern för ditt hemnätverk.

Senast uppdaterad: 11 april 2024

Det kan vara svårt att veta vilken router man ska köpa, för vilken passar just ditt hem? Vissa har många telefoner och pekplattor som ska kopplas in, andra spelar VR trådlöst, och några har stationära datorer som behöver fungera bra på flera våningar.

Bästa routrarna

Här är de bästa routrarna just nu:

Archer AXE75 är ett riktigt bra alternativ då den har alla de senaste teknikerna, inklusive upp till 5400 Mbps trådlös uppkoppling, WPA3-kryptering och Wifi 6E utan att den gräver att alltför stort hål i din plånbok.

Wifi 6E innebär att den kan sända ut signaler på 6 GHz-bandet istället för de normala 2,4 GHz och 5 GHz för att minska störningar. Det kan vara nödvändigt om du har många 5 GHz-nätverk i ditt bostadshus och det är "fullt"; på 6 GHz är det då fritt fram.

Specifikationer:

  • Namn: Archer AXE75
  • Tillverkare: TP-Link
  • Wifi-standarder som stöds: 802.11n, 802.11g, 802.11b, 802.11ac, 802.11a, 802.11ax
  • Stöd för Wifi 6E: Ja
  • Krypteringsnivå: WEP, WPA, WPA2, WPA3
Hitta bästa priset »

Fördelar och nackdelar med TP-Link Archer AXE75

Positivt 👍

  • Trippelband
  • Wifi 6E
  • Upp till 5400 Mbps
  • Enkel att installera

ButikLagerPris
1 590 kr »
2 190 kr »
2 236 kr »
⚠️1 849 kr »
⚠️2 223 kr »

Att hitta en bra router

Att hitta en riktigt bra router är tyvärr inte så enkelt som det låter. Tänk på detta när du ska köpa en ny router:

1. Välj bra märken

Välrenommerade tillverkare inom routrar är Linksys, ASUS och TP-Link. Välj dessa tillverkare om du helt enkelt är trött på dåliga routrar och vill ha något bättre.

2. Undvik dåliga märken

Det finns många dåliga tillverkare när det kommer till routrar, så det finns faktiskt flera märken du bör undvika när du ska köpa en ny router. Märken att undvika när du köper router är exempelvis D-Link och andra tillverkare som är alldeles för billiga — de är oftast det av en anledning.

Nya tekniker

Det finns mängder med nya tekniker på routermarknaden, som kan verka förvirrande. Här går vi igenom det viktigaste du behöver veta.

1. Meshnätverk

Meshnätverk är ett trådlöst nätverk som består av flera olika routrar, som arbetar i symbios för att förlänga ditt wifinätverk utan att du själv märker av glapp. Du kanske vill ha wifi mellan huset och gästhuset, eller mellan två olika våningar, och då kan meshnätverk vara något för dig.

Tillverkarna har flera olika benämningar för detta, och några kalla det exempelvis för OneMesh. Till skillnad mot tidigare routrar där du kunde brygga dem manuellt erbjuder meshnätverken en automatisk installation där de pratar med varandra och konfigureras så smidigt som möjligt för just ditt hem.

2. Wifi 6E

När det börjar bli trångt på 2,4 och 5 GHz-banden börjar tillverkarna snegla efter andra frekvensband, och nu har man börjat lansera routrar som tar sig in på 6 GHz-bandet. Dessa routrar marknadsförs som "Wifi 6E" och innebär alltså att du kan få hög fart utan störningar även om du har flera grannar som använder 5 GHz-bandet.

Så har vi testat

Vi på redaktionen bor lite olika stort och har olika krav för våra tekniska lösningar. Vi har därför köpt in och testat flera olika routrar för att hitta de som fungerar allra bäst — och till bäst pris. Vi har inte fått betalt för att framhäva någon specifik router i den här köpguiden.

Hälsa & Skönhet

Familj

Elektronik

Hemma

Sport & Träning

Outdoor

Nöje

Trädgård

Fordon

Tjänster

Ekonomi

Musik

Foto

Jul

Områden