Bästa MacBook med M1-chip 2023

Bästa MacBook med M1-chip 2023

Vi hjälper dig att välja mellan MacBook Air och MacBook Pro med Apples helt nya M1-chip.

Senast uppdaterad: 3 oktober 2023

Apple revolutionerade datormarknaden när de lämnade Intel och övergick till sin egen CPU och GPU i och med M1-chippet — men vilken modell ska man köpa?

1. Apple MacBook Air M1 8 GB 256 GB

Apple MacBook Air M1 8 GB 256 GB

MacBook Air är den tunnaste och lättaste bärbara datorn från Apple, och historiskt har den varit sämre prestandamässigt än andra modeller som MacBook Pro. Med M1-chippet är dock modellen nu en av deras bästa datorer, som slår betydligt dyrare datormodeller på fingrarna.

Skärmen är på 13,3" och datorn väger 1,29 kg. Den inbyggda SSD-hårddisken är på 256 GB och internminnet är 8 GB, vilket räcker gott och väl till de flesta arbetsmoment. Ska du arbeta med tyngre grafik- eller filmredigering kan det vara värt att öka internminnet från 8 GB till 16 GB.

Finns i färgerna guld, rymdgrå och silver.

Hitta bästa priset »

Fördelar och nackdelar med Apple MacBook Air M1 8 GB 256 GB

Positivt 👍

 • Helt utan fläktar
 • Tunn och lätt
 • Samma prestanda som MacBook Pro

Bästa priset på Apple MacBook Air M1 8 GB 256 GB


2. Apple MacBook Pro M1 8 GB 256 GB

Apple MacBook Pro M1 8 GB 256 GB

För den som vill ha möjlighet till en mer högpresterande dator finns MacBook Pro att välja, och även om de har samma teknik inombords ligger skillnaden i att MacBook Pro har fläktar och därför möjligheten att kyla ner processorn om den blir varm.

Utöver det finns här en så kallad Touch Bar, vilket är en tryckkänslig OLED-display som kan användas för snabbknappar i de olika programmen du använder på datorn. Om du använder musikprogrammet Logic Pro X får du exempelvis upp de olika musikspåren på din Touch Bar. Många anser dock att detta är en dyr och onödig gimmick.

Finns i färgerna rymdgrå och silver.

Hitta bästa priset »

Fördelar och nackdelar med Apple MacBook Pro M1 8 GB 256 GB

Positivt 👍

 • Touch Bar
 • Bättre högtalare än MacBook Air

Negativt 👎

 • Tjockare än MacBook Air
 • Tyngre än MacBook Air

Bästa priset på Apple MacBook Pro M1 8 GB 256 GB

Innehåll

Två bärbara modeller

Apples bärbara sortiment med M1-chip består av två stycken grundmodeller;

 • MacBook Air
 • MacBook Pro

Även om dessa är mycket lika varandra i både utförande och vilken teknik som sitter i dem så skiljer de sig emellan och lämpar sig för lite olika arbetssätt.

Kortfattat kan det beskrivas som att MacBook Air är den perfekta vardagsdatorn som klarar av både fotoredigering, filmklippning och musikskapande om du skulle vilja det, och där MacBook Pro sedan kan ge ytterligare kraft för den som skulle behöva det.

Detta betyder inte att MacBook Air inte räcker till — tvärtom; MacBook Air täcker behoven för de allra, allra flesta datoranvändarna. Det är bara den sista procenten som behöver den extra kraften som kommer från MacBook Pro.

Skillnader mellan MacBook Air och MacBook Pro

Det finns huvudsakligen tre tekniska detaljer som skiljer MacBook Pro från MacBook Air:

 1. MacBook Pro har större batteri
 2. MacBook Pro har mer ljusstark skärm
 3. MacBook Pro har en Touch Bar

Prestandamässigt är det ingen skillnad på MacBook Pro och MacBook Air, men eftersom MacBook Air inte har några fläktar kommer den justera sin hastighet om den blir för varm — detta innebär dock inte att datorn blir långsam, bara att den inte kör på "fullt flås" hela tiden.

Denna funktion kallas för performance throttling och innebär att prestandan justeras för att hålla nere temperaturen. I tester där MacBook Air har fått utföra precis samma test som en likadan MacBook Pro har MacBook Air haft 90 % av prestandan vid högintensiva arbetsuppgifter.

Tekniska detaljer

Båda modellerna har M1-chippet för CPU och GPU, men på MacBook Air finns den billigaste modellen med 7 GPU-kärnor istället för 8 kärnor som annars finns på MacBook Pro (eller om du väljer 8 kärnor för MacBook Air).

Internminnet är från början 8 GB, vilket räcker för de allra flesta. Om du vill ha mer internminne kan du välja till 8 GB till för att hamna på totalt 16 GB.

Modell MacBook Air MacBook Pro
CPU M1 8 core M1 8 core
GPU M1 7-8 core M1 8 core
RAM 8-16 GB 8-16 GB
Skärmstorlek 13,3" 13,3"
Vikt 1,29 kg 1,4 kg
Tjocklek 0,41-1,61 cm 1,56 cm
Pris Lägre Högre
Fläkt Nej Ja
Batteri 49,9 Wh 58,2 Wh
Strömadapter 30 W 61 W
Färger Guld, Grå, Silver Grå, Silver

Formfaktorn på MacBook Air innebär att dess metallskal är "kurvat" och därmed varierar dess tjocklek. MacBook Pro är istället en traditionellt platt bärbar dator.

I paketet

Vad följer med i kartongen när du köper en MacBook Air eller en MacBook Pro från Apple?

Det som medföljer i paketet är följande:

 1. MacBook Air eller MacBook Pro
 2. Strömadapter för din modell
 3. Laddkabel på 2 meter
 4. Operativsystemet macOS Big Sur

Du får alltså allt du behöver för att komma igång i paketet med din nya dator.

Så har vi testat

Vi beställde hem olika produkter till kontoret och testade dem sedan utförligt för att avgöra vilka vi tyckte bäst om. Köpguide har inte fått någon ersättning för att testa eller lyfta fram vissa modeller.

Hälsa & Skönhet

Familj

Elektronik

Hemma

Sport & Träning

Outdoor

Nöje

Trädgård

Fordon

Tjänster

Ekonomi

Musik

Foto

Jul

Områden